Novosti Hrvatska

Sanader od 1. lipnja ima pravo na 16 tisuća kuna mjesečno

Saborski Odbor za izbor, imenovanje i upravne poslove danas je jednoglasno donio rješenje o pravu na plaću Ivi Sanaderu počevši od 1. lipnja ove godine, javlja Jutarnji list.

Riječ je o rutinskoj odluci, utemeljenoj na Zakonu o pravima i obvezama državnih dužnosnika i Zakonu o pravima i obvezama zastupnika u Hrvatskom saboru. Sanader je poslao dopis Saboru 16. lipnja da mu je od 31. svibnja prestao radni odnos u Alia savjetovanju te je zatražio donošenje rješenja o saborskoj plaći od 1. lipnja.

SDP-ovi zastupnici upozorili su na apsurdnost da netko u položaju osumnjičenika ili pritvorenika može imati pravo na zastupničku plaću, kao i to da Odbor nema mogućnosti to odbiti jer bi djelovao protiv zakona.

- Politički bih glasao “protiv”, a proceduralno moram biti “za”. Pa koja je tu naša uloga? Poslovnik nas je sveo na kadrovsku komisiju. Nadam se da će se to izmijeniti i da se neće više događati da se ovaj Odbor dovodi na tu razinu - prosvjedovao je SDP-ovac Zdenko Franić.

Negodovala je i njegova stranačka kolegica Željka Antunović. - U protekla dva mandata SDP je upozoravao na koruptivni karakter vlasti na čelu s Ivom Sanaderom, ali nitko od odgovornih nije reagirao. A danas je besmisleno raspravljati o ovom zakonskom pravu, ali politički gledano za ovakvu situaciju politički su odgovorni svi oni koji su godinama znali da se krade, a šutjeli su o tome. Danas neka sudovi odrade svoje, a zakonska prava ima svatko pa i onaj tko je pritvoren i osumnjičenik - rekla je Antunović.

I HDZ-ovci su se pravdali da nemaju izbora - da moraju glasati za Sanaderovu plaću, dok se zakon ne izmjeni. - Slažem se da je to utemeljeno na zakonu. Budući saziv Sabora morat će raditi na izmjenama - rekao je HDZ-ovac Krunoslav Markovinović. Na kritike Željke Antunović uzvratio je poznatom HDZ-ovom paljbom:

- HDZ je upozoravao na korupciju u onoj koalicijskoj vlasti. No, HDZ i Vlada su pronašli snage da podrže procesuiranje kriminala, dok SDP to prikriva i s njima namjerava preuzeti neku buduću vlast - poručio je Markovinović.
Na SDP-ovo prozivanje uzvratio je i HDZ.-ovac Josip Salapić rekavši im da je “jedno prigovarati, a drugo predlagati”. - Ovi zakoni su na snazi. To je sada tako. Ovo je jedinstven slučaj, nitko to nije očekivao. Moramo poštivati zakon - rekao je Salapić.Nije propustio nahvaliti Vladu na čelu s Jadrankom Kosor, borbu protiv korupcije i ključni doprinos u pregovorima s EU.

JL
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last