Novosti Hrvatska

Petir: zakon o suzbijanju diskriminacije nije provediv

HSS-ova zastupnica Marijana Petir, koja je danas jedina u Saboru glasovala protiv Zakona o suzbijanju diskriminacije, kazala je kako je tako postupila jer smatra da zakon otvara novi prostor za diskriminaciju i da neće biti provediv.

- Zakon je u suštini promašaj jer izlazi van okvira europskih direktiva. Većina zemalja EU nije išla u takvu širinu kao Hrvatska i zbog toga smo donijeli još jedan zakon koji neće biti provediv. To me kao saborsku zastupnicu žalosti, jer je posao zastupnika donositi dobre zakone koji će većina moći provoditi i koji će štititi većinu, a ovaj zakon je baš suprotno od toga - izjavila je Petir novinarima u Saboru.

Upitana kako na njezino glasovanje gleda čelnik HSS-a Josip Friščić, koji je, kao i ostali HSS-ovci (izuzev Petir), podržao Zakon, odgovorila je kako vjeruje da je i Friščić, kao i ona, svojim glasovanjem pokazao što misli o zakonu.

Žalosti ju što je HDZ odustao od amandmana kojim se tražilo brisanje iz zakona diskriminacije temeljene na rodnom identitetu i izražavanju, jer smatra da bi se tim amandmanom riješili brojni problemi, iako, ističe, zakon treba doraditi u još nekoliko članaka.

Na novinarsko pitanje je li uskraćivanjem potpore zakonu pokazala kako je najkonzervativnija saborska zastupnica, Petir je odgovorila kako je pokazala da je najdosljednija zastupnica, podsjetivši da je i kod izglasavanja sporazuma sa Slovenijom o nuklearnoj elektrani Krško jedina iz tadašnje vladajuće koalicije bila protiv tog sporazuma.

- Mislim da zastupnici imaju pravo postupati po vlastitoj savjesti i danas smo vidjeli kako to izgleda - kazala je, izvijestivši kako je HSS-ovcima u Klubu zastupnika savjetovala da glasuju po vlastitoj savjesti, te da su to i učinili.

Upitana je li svojim postupkom pokazala kako su joj bitniji stavovi crkve od vladajuće koalicije, Petir je odgovorila: "Pokazala sam svima da mi je bitnija moja savjest od onoga što govore političari i ne znaju kako će to opravdati pred samim sobom".

(H)

Naslovnica Hrvatska