Novosti Hrvatska

studenti i profesori podržavaju antikorupcijski projekt, a daša Dragnić, ‘naj-profesorica’ s Ekonomskog fakulteta u Splitu, upozorava

Profesorica sa splitske Ekonomije: Petina studenata kupovala je s interneta tuđe radove

studenti i profesori podržavaju antikorupcijski projekt, a daša Dragnić, ‘naj-profesorica’ s Ekonomskog fakulteta u Splitu, upozorava

Osim za korupciju  i plagiranje, projekt vrijedan 279 tisuća eura trebao bi dati dugoročna rješenja i za slučajeve mobinga, spolnog uznemiravanja, sukoba interesa, nepotizma...

Prof. Daša Dragnić
Akademska zajednica samo je preslika društva i u njoj ima i nepotizma i korupcije, kao i u cijeloj državi. Uvođenje reda je, stoga, poželjno.

Primjerice, iako to nisam osobno doživio, poznato je da se na nekim fakultetima i kod nekih profesora trguje ispitima. Ima i drugih nepravilnosti i primjera akademske korupcije, recimo, po principu “ja tebi objavim rad, ti mene postaviš za dekana”.

Ističe to Šime Veršić, student Kineziološkog fakulteta u Splitu i dobitnik Rektorove nagrade, podržavajući antikorupcijski projekt koji Zagrebačko sveučilište uskoro potpisuje s Europskom komisijom, a nakon toga se najavljuje i njegovo proširenje na sveučilišta u Splitu, Osijeku i Rijeci.

Riječ je o projektu vrijednom 279 tisuća eura, koji bi Sveučilištu u Zagrebu, a zatim i u drugim gradovima, za dvije godine trebao dati dugoročna rješenja ne samo za slučajeve korupcije, nego i za mobing, spolno uznemiravanje, pitanje rješavanja sukoba interesa, plagijata, nepotizma, kao i odgovoriti koliko nastavnici mogu raditi izvan radnog vremena, ali i regulirati pro bono rad.

Projekt će se paralelno odvijati na tri različite razine – prva obuhvaća istraživanje među nastavnicima, ostalim zaposlenicima na Zagrebačkom sveučilištu te studentima, koji će ispuniti upitnik o nepoželjnim pojavama s kojima su se susreli, a rezultati će se potom detaljno analizirati, nakon čega će se izraditi pravna regulativa antikorupcijske politike.

Zadnja razina bit će edukacija studenata, nastavnika i ostalih zaposlenika o njihovim pravima, ali i odgovornostima, kako bi se nepoželjne pojave u što većoj mjeri prevenirale. U projekt se krenulo nakon afere “Indeks”, koja je samo potvrdila ono što se godinama govorilo – da se kod nekih profesora za određeni iznos mogu kupiti ispiti.
Prof. dr. Irena Drmić Hofman

Začuđeni hakeri

– Pozitivno u toj aferi jest to što su oni koji sudjeluju u korupciji shvatili da nisu nedodirljivi. Potpuno je jasno da dokle god bude ljudi, bit će i takvih nepoželjnih ponašanja, ali važno je da ih se suzbije što je više moguće, zbog čega i podržavam ovaj antikorupcijski program – ističe prof. dr. Irena Drmić-Hofman s Medicinskog fakulteta, koja je jedna od najboljih profesora Splitskog sveučilišta po izboru studenata.

I prof. dr. Damir Sekulić s Kineziologije, također jedan od splitskih naj-profesora, slaže se da je postojanje takvog projekta dobro i poželjno.
– No, pitanje hoće li se naglasak staviti na formalnosti ili na stvarne probleme. A u te probleme ubrajam, primjerice, mobing, koji je jako izražen na manjim fakultetima, gdje neka osoba mobingom lakše može ostvariti svoje interese nego u većim ustanovama. Također, etika u znanosti je tiha jeza, što je izravno povezano s mobingom, na način da pojedinci zloupotrebljavaju ovlasti i mogućnosti koje imaju... – komentira prof. dr. Sekulić.

Daša Dragnić s Ekonomskog fakulteta, također jedna od naj-profesora Splitskog sveučilišta, iznos i konkretan primjer prijevare s kojim se susrela.
– Prošle sam godine vodila rat protiv plagiranja. Našli smo, naime, internetsku stranicu koja je studentima nudila izradu radova za poduzetničku radionicu koju vodim na fakultetu, a te su tuđe, kupljene radove studenti onda predavali kao svoje. Nakon što smo pregledali sve radove u posljednje tri godine i studentima dali mogućnost da se sami prijave kako bi dobili manju kaznu, utvrdili smo da je takva prijevara prisutna u čak 20 posto slučajeva – kaže Dragnić, komentirajući kako je žalosno da akteri s te internetske stranice uopće nisu shvaćali da rade nešto što ne bi smjeli. Branili su se da samo rade svoj posao.

Naglašava i da je Ekonomski fakultet prošlog mjeseca donio Pravilnik o stegovnoj odgovornosti, u koji je uključena i stegovna odgovornost studenata.

Šime Veršić, student
– No, apsolutno sam za sve akcije prije kažnjavanja, pa stoga i podržavam projekt o kojemu se govori jer on podrazumijeva i preventivu nepoželjnih ponašanja. S jedne mi je strane nepojmljivo da je to potrebno, no s druge strane očito je da jest jer je u cijelom društvu izgubljena razlika između dobrog i lošeg, nestao je osjećaj odgovornosti i treba ponovno izgraditi sustav vrijednosti, a primjer koji sam iznijela samo je mali segment tog problema – zaključuje Dagnić.

I Andrija Babić, student pete godine Medicinskog fakulteta, koji je ujedno i predsjednik Studentskog zbora, potvrđuje da je riječ o dobrom projektu, no skeptičan je što se tiče angažiranosti studenata jer, kako napominje, kada god Zbor pokušava provesti neku anketu, oni se izvlače jer nemaju ni vremena ni živaca za to.

– Iako se osobno nisam susreo s korupcijom, svjestan sam da je to problem koji treba rješavati. U pet godina studiranja ja nisam kupio ni jedan ispit, ali čuo sam priče da toga ima na drugim fakultetima. Što se tiče problem a s etikom u znanosti, poznate su mi, primjerice, priče da neki nastavnici iskorištavaju svoje studente ili asistente, koji im odrade najveći dio istraživanja, a onda profesori na te radove potpišu sebe – kaže Babić.

DIVNA ZENIĆ

Rektor Pavić: Ankete o nepoželjnom ponašanju

− Nepoželjna ponašanja o kojima se govori, sudeći prema reakcijama šire akademske zajednice, nisu osobito širokih razmjera na Sveučilištu u Splitu. O navedenim pojavama nastojimo prikupiti informacije na različite načine, a jedan od njih je da studenti anketno ocjenjuju nastavnike.

U toj anketi studenti mogu, osim ocjena kvalitete nastavnoga rada pojedinog nastavnika, iznijeti i druga zapažanja, posebice ona negativnoga karaktera. Antikorupcijski projekt Sveučilišta u Zagrebu, koji financira Europska komisija, svakako je koristan jer posebnu pozornost posvećuje preventivnom djelovanju u sferi nepoželjnih ponašanja u redovima akademske zajednice. Stoga izražavamo zadovoljstvo što će taj projekt biti proširen i na Splitsko sveučilište – komentira prof. dr. Ivan Pavić, rektor Sveučilišta u Splitu.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last