Novosti Hrvatska

 NAJPOZNATIJI HRVATSKI ZATVORENIK U sad-u uskoro u domovinI

Nakon 32 godine robije Bušića oslobodili supruga i HHO

 NAJPOZNATIJI HRVATSKI ZATVORENIK U sad-u uskoro u domovinI

Za Bušićevo puštanje zauzimali su se i Tuđman i Puhovski i Budiša, dok je hrvatska Vlada dijelom plaćala njegove američke odvjetnike

Za Bušićevo puštanje zauzimali su se i Tuđman i Puhovski i Budiša, dok je hrvatska Vlada dijelom plaćala njegove američke odvjetnike

Kuća Julienne Bušić u Rovanjskoj / Jure Mišković / CROPIX 
Čim sam čuo da je Zvonko pomilovan, krenule su mi suze. Otišao sam u šumu i sada čekam da se nekako priberem. Nemam riječi kojima bih opisao kako se osjećam, a osim toga ne mogu vam ništa više kazati jer to ne bi bilo korektno prema Bušićevoj supruzi Julienne. Mislim da ona prva treba nešto reći, a ja još nisam uspio razgovarati s njom - kazao je Frane Pešut (57) komentirajući sa suzama i jecajima vijest o pomilovanju Zvonka Bušića (62), koji je s Pešutom, suprugom Julienne, Markom Vlašićem i Petrom Matanićem zatvoren zbog otmice američkog zrakoplova te pogibije američkog policajca u rujnu 1976. godine.

 - Oni su to napravili za Hrvatsku - kazao je Franin brat Šime Pešut koji sa suprugom živi u Lisičićima, gdje Frane također ima kuću.

Kao sudionik u otmici aviona koju je predvodio Zvonko Bušić, Frane Pešut, koji godinu dana sa suprugom i dvjema kćerima živi u Benkovcu, osuđen je na zatvorsku kaznu od 30 godina, ali je nakon dvanaest godina pomilovan.

Pravna bitka

Iako je gotovo dvadeset godina vodio pravnu bitku za ostanak u SAD-u, gdje je zasnovao obitelj, američke savezne vlasti su ga u Hrvatsku deportirale u siječnju prošle godine.

Danijela Ivina, bivšeg predsjednika HHO-a koji je pokrenuo inicijativu za Bušićevo pomilovanje, vijest o njegovu oslobađanju zatekla je u Londonu.

- Za njegovo oslobađanje sigurno su najzaslužniji on sam i njegova supruga Julienne Bušić, koja je sve to izdržala - kazao je Ivin u telefonskom razgovoru.

Julienne Eden Bušić predvodila je brojne akcije za spas supruga Zvonka   Siniša Sunara
Kvalificiran kao terorist, Bušić je u zatvoru proveo 32 godine. Još je devedesetih predsjednik Franjo Tuđman pokušao ishoditi njegovo oslobađanje, a bila je pokrenuta i javna peticija upućena američkoj vladi.

No, tek sada Američka savezna komisija za pomilovanje prihvatila je Bušićevu molbu, uz angažman HHO-a i hrvatske Vlade, koja je preuzela djelomično financiranje njegovih američkih odvjetnika.

Kad je HHO prošle godine pokrenuo inicijativu za Bušićevo oslobađanje, bio je to prvi slučaj u kojem je na razmatranje uzeo osobu osuđenu za terorizam. Ivin dodaje i kako se prije njega na slučaju neslužbeno angažirao Žarko Puhovski, a za Bušića se, među ostalima, zauzimao i Dražen Budiša.

 - U prvom redu, za oslobađanje su zaslužne njegove 32 godine u kojima je pokazao uzorno ponašanje i zauzimanje njegove supruge - pojašnjava Ivin.

Samo da stigne

Ipak, vjeruje da je u odluci o puštanju na slobodu uloga HHO-a imala određeno značenje. Naime, upravo u Americi ta organizacija za zaštitu ljudskih prava uživa velik ugled.

O pojedinostima oko Bušićeva oslobađanja ipak nije želio govoriti, poštujući želju Bušićeve supruge Julienne.

- Kad Bušić stigne u Hrvatsku, bit će dovoljno vremena za komentare - kazao je Ivin.

Julienne hitno u Zagreb

Supruga Zvonka Bušića Julienne Eden Bušić u utorak ujutro zaputila se iz Rovanjske pokraj Zadra, gdje u dvokatnici tik uz more živi već duže vrijeme, prema Zagrebu. Nije htjela razgovarati s novinarima, nego je samo otputovala. Unatoč brojnim pokušajima, nismo uspjeli doći do nje. Naime, Julienne je odlučila medijima ne davati nikakve izjave. Preko prijateljice je novinare i javnost zamolila za razumijevanje.

Trojka 20 godina na slobodi

Sud u New Yorku je 3. travnja 1979. godine odlučio da svi osuđeni osim Bušića mogu biti uvjetno pušteni 31. prosinca 1979. godine ili nakon tog datuma. Petar Matanić, Frane Pešut i Marko Vlašić na slobodi su od 1988. godine. Julienne Bušić puštena je iz zatvora 1989. godine.

Naslovnica Hrvatska