Novosti Hrvatska

OBLJETNICA BOROVA Branitelj pitao Kosor: Zašto pokolj obilježavamo na krivom mjestu? Zbog vašeg koalicijskog partnera!

U selu Borovo kod Vukovara obilježena je 20. obljetnica ubojstva 12-orice policajaca - prve hrvatske kolektivne žrtve u Domovinskom ratu.

Uslijed akcije spašavanja dvojice zarobljenih kolega, 12-oricu policajaca Specijalne jedinice policije Vinkovci u središtu Borova 2. svibnja 1991. godine iz zasjede su ubili, a potom i masakrirali pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. -Ubijeni su u klasičnom terorističkom činu. Ustrajat ćemo da krivci tog i drugih zločina odgovaraju - rekao je u ponedjeljak u Borovu izaslanik predsjednika Republike Predrag Matić nakon polaganja vijenaca kod spomen-obilježja.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić pozvao je na obranu vrijednosti Domovinskog rata od onih koji, kako je rekao, Domovinski rat žele omalovažiti.

-Svatko tko je odgovoran za bilo koji zločin u Domovinskom ratu mora odgovarati - rekla je premijerka Jadranka Kosor ponovivši još jednom kako je Domovinski rat bio obrambeni, pravedan i oslobodilački jer je Hrvatska bila „žrtva agresije i žrtva velikosrpske miloševićevske politike“. Istaknula je i da je završetak pregovora za ulazak Hrvatske u EU i trenutak kada će postati 28. članicom posljednja velika hrvatska bitka.

Stevo Culej, dopredsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata - čiji su pripadnici u mimohodu prošli ulicama Borova - u govoru je napomenuo kako je s toga mjesta „trebalo krenuti straživanje zločina“.

-Već 20 godina nema pravde niti ikakve kazne odgovornima za selo Borovo - rekao je Culej kojem je u Borovu ubijen brat.

Podnio je kaznenu prijavu protiv 32 osobe, a tvrdi i da je iz Clevelanda dobio obdukcijski nalaz koji potvrđuje da su policajci bili mučeni i potom ubijeni. Spomenuo je i mještane Borova, u kojem je većinsko srpsko stanovništvo, rekavši da se „i danas slavi pobjeda u tom selu gdje je podignut spomenik komandantu Vukašinu Šoškočaninu“, dok su se iz mase okupljenih čuli povici „locirati i uhititi“. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko naveo je da je za zločin u Borovu lani u studenom kazneno prijavljeno 5 osoba, te da se očekuje još jedna prijava po zapovjednoj odgovornosti.

Prije govora u Borovu zbio se manji incident kada je Davor Bijader, jedan od preživjelih u akciji 2. svibnja, prošao osiguranje i pitao premijerku zašto se počast ubijenima odaje na pogrešnom mjestu, umjesto u središtu sela gdje su ubijeni.

-To se dogodilo ispred općine, očito vam koalicijski partner nije dao da tamo postavite spomenik, godinama pišem Vladi zamolbe da se to napravi i ne dobivam odgovora - govorio je Bijader tvrdeći da je masakr u Borovu, ranjen u glavu, preživio pukom srećom. Premijerka je Bijadera pokušala smiriti ponavljajući mu kako se „Vlada bori da se istraži istina“.

Sanja Butigan
foto: Damir Glibušić/CROPIX

Dan grada: Vukovaru poseban zakon o zapošljavanju?

General bojnik Blago Zadro posthumno je nagrađen nagradom za životno djelo za iznimnu hrabrost i život položen u obrani Vukovara 1991. godine.

Nagrada poginulom zapovjedniku vukovarske četvrti Borovo naselje, koju je preuzela njegova supruga Kazica, jedno je od javnih priznanja dodijeljenih u ponedjeljak na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara uoči Dana grada koji se obilježava 3. svibnja, na blagdan zaštitnika sv. Filipa i Jakova.

Na sjednici u Hrvatskom domu bio je izaslanik predsjednika Republike Predrag Matić Fred, a vukovarski gradonačelnik Željko Sabo u svom je obraćanju izrazio žaljenje što je izostao dolazak čelnika Sabora i Vlade iako su istog dana bili u obližnjem selu Borovo.

Predsjednik vukovarskog Gradskog vijeća Tomislav Džanak najavio je da će od Sabora i Vlade biti zatraženo donošenje posebnog zakona o zapošljavanju u Vukovaru jer, kako je naveo, za Vukovarce posla nema dok u Vukovar dolazi raditi iz obližnjih slavonskih gradova.

Kosor o Osami

- U Vladi smatramo da je borba protiv terorizma obveza svih i da svatko mora dati svoj udio. Razgovarali smo o ovim novim činjenicama i poduzimamo neke korake - rekla je predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor na upit novinara da prokomentira stanje sigurnosti u Hrvatskoj nakon vijesti o ubojstvu Osame bin Ladena.

Podsjetila je pritom i kako je Hrvatska članica antiterorističke koalicije i NATO-a.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko je novinarima u selu Borovo kod Vukovara također napomenuo da je „Hrvatska članica antiterorističke koalicije i to vrlo vrijedna i vrlo kvalitetna“. Dodao je i kako je stanje sigurnosti u Hrvatskoj kvalitetno kao što je bilo do sada, te da bi tako trebalo ostati i u budućnosti.

sANJA butigan

"Etničko čišćenje nije povijesna činjenica"

- Pa ja naravno nisam gledala tu emisiju jer sam bila u Vatikanu ali svakako da se ne slažem sa bilo kakvim konstatacijama o etničkom čišćenju u Hrvatskoj. To naprosto nisu povijesne činjenice – komentirala je predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavu koalicijskog partnera Milorada Pupovca (SDSS).

Pupovac je dan ranije gostujući na HTV-u u emisiji  „Nedjeljom u 2“ kod Aleksandra Stankovića ocijenio da je Hrvatska imala legitimne osnove za Oluju, ali da se "ono što se događalo nakon nje, etničko čišćenje, nije se smjelo dogoditi". Iako se, dakle, premijerka nije složila s konstatacijom Milorada Pupovca očigledno je kako tvrdnja SDSS-ovog političara neće izazvati nikakve potrese u redovima vladajuće koalicije.

- To je sve što sad mogu reći prije nego pogledam u kom kontekstu, na koji način i što je zapravo bilo rečeno. Etničko čišćenje nije povijesna činjenica, istina je kako je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije i Miloševićeve politike koja je željela uništiti sve što je Hrvatsko. I to su činjenice - pojasnila je Kosor koja je tako izbjegla kritiku Pupovca. 

A. B. K.


Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last