Novosti Hrvatska

REAKCIJE POZNATIH HRVATA Arijana Čulina: Netko je morao naj...!

Žarko Puhovski
bivši predsjednik hho-a

Najslabija karika optužnice dobila najviše

“Činilo mi se cijelo vrijeme da je najslabija karika Tužiteljstva optužnica prema Gotovini, a on je dobio najveću kaznu, te da je najjače dokaze Tužiteljstvo imalo u odnosu prema generalu Čermaku, a on je oslobođen”, rekao je Puhovski, koji podsjeća kako se potpuno zanemarilo da je general Gotovina već u roku od 24 sata nakon Oluje bio u BiH.


Ivo Goldstein

povjesničar

Za mene je Oluja i dalje oslobodilačka akcija, ali je na duši hrvatskoj javnosti 600 ubijenih

Teško mi je meritorno komentirati presudu jer ju još nisam pročitao, a ni do sada veliki dio informacija sa suđenja nije bio dostupan našoj javnosti. Malo sam iznenađen oslobađajućom presudom za Čermaka, a relativno visokim kaznama za Gotovinu i Markača. Što se tiče utjecaja presude na povijesne znanosti, ništa se značajno u tom smislu neće dogoditi: za mene je Oluja i dalje oslobodilačka akcija, ali na duši hrvatskoj javnosti ostaje oko 600 ubijenih hrvatskih građana i golemi razmjeri pljačke i paleži.

Arijana Ćulina
glumica

Netko mora naje...ati

“Ante Gotovina je najprije žrtva pojedinačno počinjenih zločina. Zatim je žrtva nesposobnosti hrvatske Vlade, potom dogovora i kalkulacija Europske unije te  dogovora o neprocesuiranju američkih vojnika za njihove zločine. Na kraju, netko mora naje...ati.”


LJILJANA BOTTERI

PUKOVNICA HV-a U MIROVINI

Nastavlja se kalvarija generala i hrvatskog naroda

Presuda generalu Gotovini je nakaradna. Kao branitelj, u Domovinskom ratu pomoćnica generala Gotovine, zapovjednika Zbornog područja Split, te kao pravnica, mogu reći da nema nikakve veze s pravom i pravdom. Gotovina je heroj Domovinskog rata i hrvatskog naroda, što će povijest dokazati. Kao što je Isus Krist razapet na križu, tako je i general danas osuđen za hrvatski narod. Presuda i obrazloženje presude izgledaju tako kao da je mogla biti izrečena u trenutku podizanja optužnice i dostave transkripata, bez provođenja trogodišnjeg dokaznog postupka. Sve to, a u prvom redu moja duboka vjera u generalovu nevinost i s obzirom na ovakvu karikaturu od presude, bez vezanosti na ikakve dokazane činjenice, vjerujem u pozitivan ishod u drugostupanjskom postupku. Svakako, kalvarija generala Gotovine i hrvatskog naroda se nastavlja.


Josipa Rimac
gradonačelnica Knina:

Zar bi hrvatski general uništavao hrvatski grad

- Što kazati nego da je presuda generalima sramotna. Svi smo svjedoci, a postoje i snimke, da Knin nije bio prekomjerno granatiran. Grad je bio samo prljav i zapušten kada ga je hrvatska vojska oslobodila. Pa zar bi jedan hrvatski general granatirao i uništavao hrvatski kraljevski grad kao što je Knin?! Mi u Kninu s ponosom ćemo isticati da general Ante Gotovina nosi nagradu grada za životno djelo.

darinko kosor
predsjednik hsls-a:

Neka nas Vlada zaštiti

HSLS o presudi misli isto ono što je mislio i o optužnici: nikad nećemo prihvatiti presudu o udruženom zločinačkom pothvatu. Ovo je presuda hrvatskoj
državi, pa od Vlade tražimo da nas kao građane
zaštiti i učini sve da se u žalbenom postupku ospori presuda zbog budućih generacija.

ŽIVKO KOLEGA
PREDSJEDNIK GRADSKOG
VIJEĆA ZADRA

Dosta je čekanja

- Ovo je politička presuda koju narod ne smije prihvatiti jer je ovo presuda hrvatskoj državi neželjenoj od moćnika koji vladaju svijetom i Europom. Politika ovog trenutka ne smije čekati, dosta je bilo čekanja. 

željko bajalica
član io sdss-a zadarske županije:

Kamo sreće da nije bilo rata

- U ovom trenutku nema razloga ni za neku euforiju kod Srba ni za tugovanje kod Hrvata. Kamo sreće da nije bilo nikakvog rata, da sad ne slušamo ove presude i da Hrvati i Srbi normalno žive ovdje kao što su stoljećima živjeli.

stipe zrilić
zadarski župan

Očekujem drugačiju presudu

- Razočaran sam i šokiran ovakvom presudom.
Smatram da svaki narod ima pravo voditi obrambeni rat, izboriti se za slobodu. Očekujem da će u žalbenom postupku biti donesena drugačija presuda, da će svi naši generali biti oslobođeni.

Ingrid antičević-marinović
saborska zastupnica

Ima mogućnosti za rušenje presuda

- Svi smo šokirani i iznenađeni ovom kvalifikacijom o zločinačkom pothvatu. Na odvjetničkim timovima je da u žalbenom postupku sruše ovakvu presudu, a za to ima dovoljno prostora i velikih mogućnosti.

prof. dr. ante uglešić
rektor zadarskog sveučilišta

Rastužilo me

- Rastužilo me, ne mogu shvatiti! Nažalost, to će
imati posljedice na hrvatsku politiku u budućnosti.
Baš me pogodilo...

dr. mladen ančić
povjesničar i haaški ekspert

Ovo je britanski plan za kočenje Hrvatske

- Presudu stavljam u politički kontekst onoga što je dan ranije izrekao Viktor Orban, a nedavno i Doris Pack. Ovo je, naime, put da Velika Britanija zapriječi ulazak Hrvatske u EU i da Hrvatska čeka u “predsoblju” EU-a
dok ne dođe Srbija.


Božo jusup
većinski vlasnik zadarskog Tankerkomerca
i dugogodišnji prijatelj ante gotovine

Presuda znači: Prokleti smo svi mi

koji smo ušli u naš oslobodilački rat
- Ova presuda znači da smo prokleti svi mi koji smo ušli u naš oslobodilački rat, jer smo našu slobodu stvorili na zločinu. A ja kažem neka su prokleti oni koji nisu učinili što je trebalo za obranu generala  i oni koji su pomogli
da dođe do ovakve presude.

ANTE SANADER
ŽUPAN SPLITSKO-DALMATINSKI

Rezigniran sam i razočaran kaznom

Sa sigurnošću dijelim ogorčenje, šok i razočarenje svih stanovnika Splitsko dalmatinske županije ovakvom presudom haškog suda jer su svi dokazi i postupci ukazivali na oslobađajuće presude. Nadam se da ćemo sada usmjeriti sve pravne snage kako bi u žalbenom roku donijeli pravednu presudu - kaže Ante Sanader, župan Splitsko dalmatinske županije.

DUJOMIR MARASOVIĆ
PREDSJEDNIK SPLITSKOG hdz-a

Presuda generalima je lakrdija

Za prosječno informiranog građanina Hrvatske ili onoga tko je upoznat sa istinom svaki komentar ove presude haškog suda je suvišan. Presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču je lakrdija, kazuje prof. Dujomir Marasović, predsjednik splitskog Gradskog odbora HDZ-a  i ravnatelj KBC-a Split.Prema njegovom mišljenju ovakva presuda hrvatskim generalima je nastavak kolonijalnog razmišljanja koje vlada u Haagu.

Ovo je nastavak kolonijalnog uma, logike i kolonijalne politike, po kojoj je rob bio kažnjavan po bjelosvjetskim kolonijama zbog same namjere da se oslobodi ropstva, a posebno je bio kažnjen ako je uhvačen u samom činu oslobađanja.
Ova presuda ima pravnu, moralnu, ljudsku i božju utemeljenost, koliko su imale i sve one presude koje su kažnjavale robove kada su se htjeli osloboditi ropstva, kazuje Dujomir Marasović. Posebno je gnjevan na suca Alphonsa Oriea i sudsko vijeće koje je izreklo presude.- Sudac Orie i ovo sudsko vijeće sigurno bi dobro poslužili i Hitleru da je kojim slučajem pobijedio u Drugom svjetskom ratu. Tada bi Hitler preko ovog suca i sudskog vijeća mogao dokazati da on ustvari nije napao Poljsku, već da je Poljska napala Njemačku.

ŽELJKO KERUM
SPLITSKI GRADONAČELNIK

Gotovina nosi najveći križ

Presuda je strašna. Bog im je da svakome da nose križ, ali Ante nosi najveći. Dao nam je državu, a što smo mi njemu dali? Volim ga, kao i cijela moja familija, volija sam i pokojnog Tuđmana i svih njih koji su stvorili našu državu. Ovo je sve skupa sramotno.

JURE ŠUNDOV
SPLITSKI DOGRADONAČELNIK

I ja se osjećam osuđenim

Pet godina sam bi s Gotovinom na ovaj ili onaj način, pa se i ja osjećam osuđen. Vjerujem da to osjeća svaki branitelj. Slušao sam izricanje presude i ne mogu se otet dojmu da se nije sudilo samo jednom čovjeku nego cijeloj Hrvatskoj, svima koji su stvarali ovu državu i cijelom hrvatskom narodu. General Gotovina i njegovi podređeni nisu izvršili agresiju na nekoga van teritorija Hrvatske, već su oslobađali svoju domovinu i to je časna dužnost. Nadam se drugačijoj odluci u žalbenom postupku. Stavljena je hipoteka na hrvatsku državu, i nadam se da će naša Vlada i institucije osmisliti akcijski plan kako bi se ta hipoteka skinula.

NEVENKA  BEČIĆ
PREDSJEDNICA GRADSKOG
VIJEĆA SPLITA

Potresena sam

Duboko sam potresena ovakvom presudom koja je po mom mišljenju nepravedna i nepoštena. Ovo pokazuje da smo najveći neprijatelji sami sebi. Nismo nikako smjeli dopustiti da naši generali budu izručeni sudu. To je bilo nepošteno suđenje.

slavko goluža
izbornik rukometne reprezentacije

Za ovu presudu morao bi netko odgovarati

Razočaran sam, jako. Nisam kompetetan za miješanje u politiku, ali za ovakvu presudu bi morao netko odgovarati. Kada se sjetimo svega što se zbivalo tih godina, Ovčare ... Strašno! Osobno sam očekivao sam drugačiju presudu, no moramo gledati pozitivno, ono još nije konačna i treba poduzeti sve da se u žalbenom roku ovo promijeni. 

branko cikatić

majstor borilačkih  sportova                                                                
Čini mi se da su imali zadatak osuditi ih

Iskreno, kako se sve odvijalo, mislio sam da će haški sud biti i rigorozniji jer su, čini mi se, imali zadatak da moraju osuditi hrvatske generale. Najteže je što se na svim snimkama vidi kako je general Gotovina onda reagirao, koliko se držao vojne etike i običaja ratovanja. Ovo je po meni politička presuda, ali treba se nastaviti boriti te dokazati ispravnost hrvatske borbe za slobodu.

dražen mužinić
bivši nogometaš hajduka    
                                                                   

Kazna je nerealna,ovo je tužan dan

Kazna je prevelika, preteška, nerealna... Ako je itko bio pravi vojnik, oličenje časnog časnika onda je to za moj pojam bio general Ante Gotovina. Sigurno je da nije ni tražio ni ne daj bože naredio bilo kakav zločin ili nečasnu radnju. Po mom dubokom uvjerenju on plaća za sve neke eventualne tuđe grijehe. A to je samo po sebi šokantno i sramotno. Ovo je tužan dan...

LINO červar
rukometni izbornik

Sve ovo ima uporište u zakonu

Za mene je odluka suda bila očekivana, jer ova odluka je donešena na temelju zakona. Nitko je nije donio - ni suci, odvjetnici, tužitelji, branitelji - sve je to na temelju zakona. A što je zakon?  To je hrpa papira koja promovira razinu jedne civilizacije. To je danas, sutra će biti vjerojatno drugačije. Kada dođe neko novo vrijeme, neka nova civilizacija, postojat će neki novi Zakon. Možda će tada sve biti pravednije i moralnije, poštenije.

franjo arapović
bivši košarkaški reprezentativac

Pitanje je kako ćemo sad ući u EU

Ova presuda je sramota za hrvatsku državu! Nisam mogao vjerovati, toliko je vremena potrošeno, a da se uopće nije u obzir uzimala obrana... Čini mi se da se presuda znala i prije nego je i počelo suđenje. Sada se postavlja pitanje kako ćemo ući u Europsku uniju jer ovako ispada kako je Hrvatska stvorena na zločinačkim temeljima.

stojko vranković
bivši košarkaški reprezentativac

Kao da smo napali Srbiju!

Normalan čovjek ne može povjerovati da je Gotovina uopće u Haagu, a pogotovo da je osuđen. Žalosno! Čovjek je samo branio svoj narod, državu, sebe. Zločinci nisu odgovarali za Vukovar, Škabrnju, Zadar, Dubrovnik, Srebrenicu... Kao da smo mi ratovali u Srbiji!

sd
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 10FirstPrevious[1]2345678910Last