Novosti Hrvatska

Šok u Vukovaru: „Mi smo prošli pakao, ali shvatili smo da za nas u Haagu nema pravde“ (FOTO)

U Vukovaru su presude hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču - a prijenos iz Haaga pratio se šutke i ozbiljnih lica - izazvale šok.

Vukovarski branitelji u prvom su trenutku doslovno ostali bez riječi. Ogorčenost, nevjericu i ljutnju zbog visine kazne oni, koji su prošli pakao ratnog Vukovara 1991. godine, nisu mogli skriti.

- Vukovar je u srbijanskoj agresiji bio potpuno uništen, srušen do temelja, stanovnici ubijani, prognani i odvedeni u logore, a kako je Haag presudio, za sve nebrojene zločine nad Vukovarom? Sjećamo se sramotne presude „vukovarskoj trojki“ i jasno nam je, i sada nakon ove presude hrvatskim generalima, da u Haagu nema prave za Hrvate - komentirao je Danijel Rehak, čelni čovjek Hrvatskog društva logoraša srpskih konc logora (HDLSKL) uvjeren kako bi Hrvatska trebala „nakon svega, prekinuti svaku suradnju sa sudom u Haagu“.

U prostorijama društva - gdje je na stolu ležao plakat s likom Gotovine - 10-tak je branitelja na tv-ekranu slušalo čitanje presude u Haagu. Nitko se, kažu, nije previše nadao oslobađajućim presudama - „barem nešto, pa je Čermak slobodan“ - no, godine zatvora za Gotovinu i Markača popratili su riječima „užas“ , „sramota“ i „tko nama sudi“.

- Stalno spominju zločinački pothvat i srpsku krajinu, a ne činjenicu da je to bio okupirani hrvatski teritorij! Pored takvog nekorektnog odnosa zašto mi toliko želimo u Europu? - ogorčen je bio Rehak. Vukovarski branitelj i logoraš Zdravko Komšić ironično se nadovezao rekavši „hvala Europi za sve ovo“, podsjetivši kako su Vukovarci još nakon presude Šljivačaninu, Radiću i Mrkšiću rekli da je „umro Haag“. -S pravom smo izgubili povjerenje u Haški sud - kaže umirovljeni vukovarski MUP-ovac Vlado Iljkić, dok branitelj Antun Čulina dodaje „to je politika, a ne pravda“.

- Svaki je komentar suvišan. Tuga za hrvatski narod, tuga zbog svega što se događalo u ovih 20 godina, povijali smo leđa svima i sad nam se to vratilo kao bumerang - kaže branitelj Vukovara '91. Ivica Lukić. Presuda se zgrčenih lica slušala i u lokalu Mustang na Trpinjskoj cesti, a dio branitelja Vukovara bio je na skupu u Zagrebu.

Iako su ulice grada zbog kiše bile uglavnom puste, rijetke prolaznike moglo se čuti kako s nevjericom govore o presudi hrvatskim generalima neizostavno se dotičući „nekažnjenih strahota“ što ih je Vukovar pretrpio u agresiji '91. 

Sanja Butigan, foto: Damir Glibušić/CROPIX
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last