Novosti Hrvatska

Pusić: Neodmjerene izjave političara o presudi generalima su neprihvatljive

Neodmjerene izjave političara apsolutno su neprihvatljive. Što se reakcija javnosti i prosvjeda tiče, svatko reagira u skladu sa svojom procjenom, ali političari imaju jednu drugu vrstu odgovornosti.

Treba držati na umu da kakva god bila presuda, ona neće biti pravomoćna. Što god sud rekao, i jedna i druga strana se mogu žaliti. Iskorištavanje nepravomoćne presude u političke svrhe bilo bi nedopustivo – ocijenila je Vesna Pusić odgovarajući u Saboru na upit mogu li Neodmjerene izjave vezane uz presudu Gotovini, Čermaku i Markaču utjecati na pregovore s Europskom unijom.

Smatra da će sve što će se događati nakon presude biti pod povećalom Unije, kao što je pod povećalom sve što se događa u Hrvatskoj poput nedavnih prosvjeda, ali i odnosa vlasti i opozicije.

Tvrdi kako posjet ministra pravosuđa Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Kennetha Clarka nema veze s presudom generalima.

- To ima veze s mogućnošću okončanja pregovora u Poglavlju 23 i općenito okončanja pregovora u lipnju. Velika Britanija je imala kontinuirano stav da podržava ulazak Hrvatske u EU i taj stav nikad nije došao u pitanje.

Ono što je bio njihov stav su vrlo visoki i oštri kriteriji u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava. Dakle, u ovom trenutku očito na tako visokoj razini postoji interes Velike Britanije da se iz prve ruke vidi rezultat promjena i temelji koji su udareni za buduće promjene u ovom području – istaknula je Pusić.

A.B.K., foto: damjan tadić / cropix
Naslovnica Hrvatska
Page 3 of 3First12[3]NextLast