Novosti Hrvatska

UGledni odvjetnik željko olujić o predsjedavajućem TROČLANOG vijeća na suđenju hrvatskiM GENERALIMA

Sudac naših generala Alphons Orie izriče najviše presude

UGledni odvjetnik željko olujić o predsjedavajućem TROČLANOG vijeća na suđenju hrvatskiM GENERALIMA
Iako će prvostupanjsku presudu Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku u petak izreći tročlano vijeće sudaca, sva je prilika da odluka ipak leži u rukama predsjedavajućeg Vijeća Alphonsa Oriea (64) rođenenog u Groningenu u Nizozemskoj.

Kako upozorava odvjetnica s haaškim iskustvom Jadranka Sloković, odluka i mišljenje predsjedavajućeg Vijeća ipak ima veću težinu od ostalih dvaju sudaca.
- Unutar troje sudaca odluka se može donijeti i preglasavanjem pa u manjini može ostati i predsjedavajući, no ne vjerujem da bi to mogao biti slučaj ovom prilikom. Nitko ne zna, osim troje sudaca, kako se odvijaju konzultacije i rasprave unutar vijeća, pa bi bilo pretjerano tvrditi da predsjedavajući vodi glavnu riječ ili predlaže presude - upozorava odvjetnica Sloković kojoj su osobnost i rad suca Oriea, kako kaže, dobro poznati dok o ostalim sucima iz vijeća koje će presuditi Gotovini, Markaču i Čermaku, ne zna ništa.Uz Oriea, u Vijeću su Uldis Kinis iz Latvije i Elisabeth Gwaunza iz Zimbabvea.
- Alphons Orie je vrhunski pravnik, s iskustvom u znanosti, odvjetništvu i sudstvu, što nije čest slučaj među sucima na Haaškom sudu. Izvrsno se priprema za suđenja, znalački vodi rasprave te, što je na haaškom sudu vrlo bitno, ne potpada pod utjecaj tužiteljstva. S te strane možemo biti sigurni da će presuda biti utemeljena i stručna - kaže naša sugovornica.

Odvjetnik Željko Olujić također nema informacija i spoznaja o Uldisu Kinisu i Elisabeth Gwaunzi, osim da je, ističe, riječ o sucima ad litem na haaškom sudu što znači da nisu stalni suci nego su imenovani u Vijeće za ovu priliku.
- Moje iskustvo sa sucem Oriem iz haaške sudnice govori da je riječ o temeljitom, vrhunskom pravniku, dobro pripremljenim za sučeljavanja i u činjeničnom i taktičkom pogledu. U slučaju suđenja trojici hrvatskih generala valja voditi računa o tome da je Orie sudac koji pribjegava presudama blizu gornje granice zapriječenih kazni.

Uz to, na haaškom tribunalu je branio optuženika Duška Tadića, dužnosnika bosanskih Srba iz okolice Prijedora optuženog, kasnije i osuđenog za ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom. Pripremajući obranu Tadića, Orie je nužno bio u kontaktu sa srpskim državnim i obavještajnim strukturama koje su oblikovale njegov pogled na zbivanja na prostorima bivše Jugoslavije. Gledajući neke njegove postupke u Haagu rekao bih da voli osluškivati glas politike - ocjenjuje Olujić.VEDRAN MARJANOVIĆ


Tročlano sudsko Vijeće

ALPHONS ORIE (64)
U rodnoj Nizozemskoj proveo je cijelu znanstvenu i profesionalnu karijeru, izuzev odrađenog doktorata u susjednoj Belgiji. Bio je, među ostalom, sveučilišni profesor kaznenog prava, sudac Vrhovnog suda i suvlasnik odvjetničkog ureda Wladimiroff&Sprong. Pravno je savjetovao nizozemsku vladu u predmetu Lockerbie. Stalni je sudac Haaškog tribunala od 17. studenog 2001.

UULDIS KINIS (58)
rođen je u Saldusu u Latviji. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao pravo na Sveučilištu u Rigi. Prije imenovanja za ad litem suca na haaškom tribunalu u ožujku 2008., bio je sudac Okružnog suca u Kuldigi i izvanredni profesor prava na Sveučilištu Stradins u Rigi.

ELIZABETH GWAUNZA (58)
diplomirala je u rodnome Zimbabveu, gdje je jedno vrijeme bila i sutkinja Vrhovnog suda. Radila je i u tamošnjem Ministarstvu pravosuđa.

Šešelj ga prozvao ‘holandskim kurvinim sinom’

Orie je jedno vrijeme bio u raspravnom vijeću na suđenju Vojislavu Šešelju i za razliku od drugih sudaca nije mu dopustio da radi predstavu od procesa. Orie je u tome bio toliko uspješan da je Šešelj napisao i objavio knjigu od svojih tisuću stranica pod naslovom ‘Holandski kurvin sin Alfons Ori’ - prisjeća se odvjetnica Sloković.


Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last