Novosti Hrvatska

konstruktor tržišno najUSpješnijeg i najboljeg hrvatskog oružja:

HS PRODUCT Vuković: Naše pištolje koriste FBI i CIA, ali na žalost, i teroristi

 konstruktor tržišno najUSpješnijeg i najboljeg hrvatskog oružja:

Osim Hrvatske  i SAD-a, pištolj koriste i zemlje u regiji, primjerice pravosudna policija Srbije. Hrvatski se pištolj dokazao u svim okolnostima, puca u vodi, otporan je na pijesak, kišu, blato... - kaže Vuković

Inženjer strojarstva Marko Vuković konstruktor je tržišno najuspješnijeg i najboljeg hrvatskog oružja svih vremena: poluautomatskog pištolja HS 2000. Po mnogo čemu jedinstveni pištolj, koji proizvodi karlovačka tvrtka “HS Product”, spada u kategoriju pištolja s polimernim rukohvatom i tijelom. Nakon kontakata s velikim američkim proizvođačem i trgovcem oružja “Springfield Armoryjem”, uslijedili su brojni testovi pištolja HS 2000 u SAD-u i, na koncu, izvozni uspjeh.

Nagrađen 2003.

- Moje oružje je mirnodopsko i radim ga samo za zaštitu - kaže nam na početku razgovora Vuković. - Naš je pištolj danas sastavni dio naoružanja američke vojske, policije, službi poput FBI-a i CIA-e. Za američko tržište prekrstili smo ga u XD extreme duty jer se pokazao nenadmašnim u pouzdanosti, ergonomskim rješenjima i sigurnosti od samookidanja. Godine 2003. pištolj je osvojio nagradu institucije NRA “Golden Bullseye Award” kao najbolji pištolj na svijetu. U SAD-u smo prodali više od dva milijuna pištolja.

Osim Hrvatske i SAD-a, koriste ga i zemlje u regiji, primjerice pravosudna policija Srbije. Hrvatski se pištolj dokazao u svim okolnostima, puca u vodi, otporan je na pijesak, kišu, blato. Bez teškoća može pucati pri temperaturama od 40 stupnjeva ispod nule, kao i pri 150 stupnjeva iznad nule - pojašnjava nam inženjer Vuković dok ispred nas rastavlja najuspješniji hrvatski vojni proizvod, na koji proizvođač daje doživotno jamstvo.

Vuković je vrlo zadovoljan i svojim novim proizvodom, jurišnom puškom VHS u kalibru 5,56 mm, kojom se opremaju postrojbe HV-a, ali i druge vojske u svijetu.- Puška VHS se razvijala niz godina, nastala je na temelju moga ratnog iskustva i prošla sve testove NATO saveza. Naša je puška zadnja riječ tehnike, kraća i lakša od drugih, a s dužom cijevi, zbog čega je preciznija. Ova trenutačno najpreciznija jurišna puška može se koristiti i kao snajper. Isporučili smo ih dvije tisuće za HV, a opremamo i inozemne vojske.

Specifičnost joj je što joj ne treba ni podmazivanje, niti ju je potrebno omotati u zaštitne cerade. Pustinjske oluje joj ne smetaju. Naši je vojnici trenutačno nose u Afganistanu, a s puškom opremamo i vojske nekih pustinjskih zemalja - kaže nam Vuković, ne želeći otkriti inozemne kupce. Ipak, neslužbeno doznajemo kako je jedan od kupaca VHS-a i Vojska Afganistana. HS-ovi pištolji koristili su se i za nekoliko atentata po Europi.

Tako su 2004. muslimanski radikali ubili kontroverznoga nizozemskog redatelja i kolumnista Thea van Gogha, a u Španjolskoj je, navodno, hrvatskim pištoljem likvidiran Manuel Gimamez Abad, predsjednik Aragonske populističke stranke. Atentat se pripisuje ETA-i. - Ne znam kako bih vam uopće komentirao te događaje. To je u principu dobra reklama, ali činjenica je da se atentati rade uglavnom dugim oružjem, a samo su dva atentata u svijetu izvedena HS-om.

Smeta mi kad se u tim atentatima spominje hrvatski proizvođač, a kod drugih sličnih događaja, kojih ima na stotine, uopće se ne spominju drugi proizvođači. Što se tiče atentata u Španjolskoj, tvrdim da nije učinjen našim pištoljem. To nije dokazano, niti je pronađen pištolj kojim je atentat izveden. Inozemni mediji nisu ni jednom spominjali pištolj HS u tom slučaju, nego samo hrvatski novinari - kaže nam Vuković.

Stroge kontrole

- Nije lako izvoziti oružje. Morate imate državnu dozvolu za njegov izvoz, a smije se izvoziti samo u zemlje koje nisu pod UN-ovim ili NATO-ovim embargom na oružje. Stroge su sve kontrole i nadziru nas sve odgovorne državne službe i institucije, među kojima i Ministarstvo vanjskih poslova - kaže Vuković. Inače, HS pištolji zapadaju od 2800 do 5800 kuna, ovisno o opremi.

denis krnić

Iskustvo iz ‘Jugoturbine’

Vukovićeva karijera je vezana uz nekadašnju “Jugoturbinu“. Usavršavanje je prošao u Švicarskoj gdje je radio na ispitivanju motora i kao konstruktor u službi razvoja. Nakon povratka u Hrvatsku, završio je i Visoku tehničku menadžersku školu u Mariboru, a do 1991. godine razvio stotinjak raznih tehničkih unapređenja i inovacija. U Domovinskom ratu dva puta je ranjavan. S poslovnim partnerom Ivanom Žabčićem konstruirao je pištolj PHP (Prvi hrvatski pištolj), što je bio zametak priče o današnjem “HS Productu”.

Od ‘smrtonosnog’ na daljinski do Đurine ‘patrije’ 

Na sajmovima vojne opreme i naoružanja pažnju posjetitelja, prvo privuku najveći eksponati. Ni u slučaju splitskog sajma “Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija – ASDA” nije bilo drukčije.

 OKLOPNJACI


Veličinom je dominiralo borbeno oklopno vozilo patria AMV 8X8 koje se proizvodi u slavonskobrodskom “Đuri Đakoviću”: gotovo osam metara dug, 2,8 metara širok te 20 tona težak hrvatski oklopnjak koji može izdržati eksploziju 10 kilograma TNT-a.
 Bartol Jerković, direktor “Đure Đakovića”, kazao nam je nam kako su tijekom sajma obavljeni razgovori i s predstavnicima Vojske BiH. Cijena ovog oklopnjaka je oko 1,8 milijuna eura.
Malo dalje od domaćeg oklopnjaka izloženi su i inozemni aduti: njemački oklopni transporter dingo KMW 4X4, koji je dobio ime po divljem psu dingu, te poljsko oklopno vozilo germaz G10. Cijena tih vozilaprocjenjuje se na oko milijun eura.

 PROTUMINSKA VOZILA

Lekcije naučene u Afganistanu, Iraku, na Kosovu i u Bosni motivirale su Amerikance da stave naglasak na zaštitu od protupješačkih mina. Točno 65 ovih lakih robotiziranih, daljinski navođenih strojeva MV4 za razminiravanje zagrebačkog “Dok Inga” kupila je vojska SAD-a.
Cijena mu je 250 tisuća eura.

 BESPILOTNE LETJELICE


Borbenih zrakoplova na sajmu nije bilo, ali je zato bilo bespilotnih letjelica. Izraelski proizvođač bespilotnih letjelica “Elbit” izložio je hermes 90. U “Elbitu” navode kako hermes 90 u zraku može boraviti do 18 sati, uz maksimalni domet od 100 kilometara.
Posebnost hermesa je i u tome što za let koristi aviogorivo, tj. gorivo za pogon mlaznih motora. Ovu špijunsku letjelicu Izraelci nude za 30 tisuća eura.

 TOPNIČKO-RAKETNI  SUSTAV

Izraelski “Rafael” ponudio je daljinski upravljani topničko-raketni sustav samson RCWS 30 mm, poznat i pod imenom katlanit, što bi u prijevodi značilo “smrtonosni“.
Riječ je o borbenoj platformi koja se ugrađuje na vozila i brodove. Hrvatska ga može dobiti za 450 tisuća eura

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last