Novosti Hrvatska

Heroj Vukovara: istina o Marku Babiću

Komemoracijom kod tenka na Trpinjskoj cesti, simbolično obavijenog crnom zastavom, u Vukovaru je danas obilježena godišnjica smrti vukovarskog branitelja Marka Babića.

Na "groblju tenkova" okupili su se članovi Babićeve obitelji, njegovi suborci i prijatelji, prisjećajući se ratnog puta jednog od zapovjednika obrane Trpinjske ceste na kojoj je u jesen '91. uništeno stotinjak "oklopnjaka" jugo-armije.

- Uvijek se pitamo da li je Vukovar "grad heroj" ili "grad heroja"? Vukovar je grad heroja, jer ljudi čine grad, a jedan od onih koji je herojski branio Vukovar i kojih se moramo prisjetiti bio je i Marko Babić. Bio je desna ruka Blagi Zadri, a poslije njegove pogibije i dostojan zamjenik na čelu obrane Trpinjske ceste. Nije slao druge u nemoguće zadatke i smrt, nego je svugdje bio prvi - prisjetio se ratnih dana general-bojnik Ivan Kapular, Babićev suborac.

Podsjetio je i kako je pukovnik HV-a Marko Babić godinama prikupljao materijal za dokumentarni serijal "Heroji Vukovara", na kojem je radio kao producent i scenarist, nastojeći pokazati punu istinu o herojskim danima obrane Vukovara.

Televizijsko emitiranje serijala u koji je bilo uključeno 300 sudionika bitke za Vukovar, na žalost, nije dočekao, jer ga je smrt, uslijed moždanog udara, prekinula u 42. godini.

- Moramo stalno instistirati na istini o Marku Babiću, pravom heroju Domovinskog rata, kao i o borbi koju je vodio za Trpinjsku cestu, Vukovar i Hrvatsku - poručio je Zvonko Milas iz Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, koja je zajedno s Klubom branitelja i dragovoljaca "Trpinjske ceste 1991" organizirala komemoraciju.

Skupu na Trpinjskoj cesti prethodilo je polaganje vijenaca na grob Marka Babića na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru i misa u crkvi Gospe Fatimske u četvrti Borovo naselje.

M. Obrenović / EPEHA

Na dan Babićeva pokopa u vukovarskoj vojarni pao helikopter

Na dan pokopa Marka Babića, 9. srpnja prošle godine, u krugu vukovarske vojarne "204. brigade", srušio se vojni helikopter, a u toj je nesreći poginulo troje pripadnika HV-a. Helikopter se srušio kada su visoki časnici HV-a, nakon Babićeva pokopa, napuštali Vukovar i krenuli prema Zagrebu. Rezultati istrage o padu helikoptera, ni godinu dana nakon njegova pada, nisu ugledali svjetlo dana.

Naslovnica Hrvatska