Novosti Hrvatska

GAY PRIDE U SPLITU Josipović kod "Domina": Radite vrijedan posao u promicanju ljudskih prava

/ Bilo mi je zadovoljstvo doći u Udrugu Domine i pružiti podršku organizaciji Split Gay Pridea jer ovi aktivisti rade vrijedan posao u promicanju ljudskih prava. Na ovaj način se i Split afirmira kao mjesto tolerancije prema manjinama koje trebaju našu podršku i zaštitu  – rekao je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović na večerašnjem gostovanju u prostorima splitske feminističke udruge gdje se susreo s njezinim članicama kao i ostalim organizatorima Parade ponosa.

Predsjednika, koji se zadržao s aktivistima sat vremena, odnosno mnogo dulje od ranije utvrđenog protokola, zanimalo je kako napreduju pripreme, a Mirjana Kučer, izvršna kordinatorica Domina, s puno je optimizma najavila kako će ovo biti najbolje organizirana parada ikada.

/ Ljudi su siti primitivizma i naš grad žudi za civilizacijskim iskorakom stoga nam je jako važna vaša podrška. Ovaj događaj će biti od velikog značaja ne samo za LGBT osobe, već i za razvoj ljudskih prava i to ne samo u Splitu već i u čitavoj regiji. Nažalost, u našem gradu ne postoji nijedna LGBT udruga pa smo se mi feministkinje uhvatile organizacije ovog događaja zajedno s udrugama Kontra i Iskorak iz Zagreba  - objasnila je Kučer predsjedniku Josipoviću koji se raspitivao i za druge aktivnosti Domina poput zaštite zlostavljanih žena, unapređenja pozicije žena na tržištu rada, njihove veće političke participacije itd.

Josipović će, najavljeno je, organizaciji splitskog Pridea uputiti i pismo podrške budući da će zbog unaprijed dogovorenih obaveza biti spriječen prisustvovati samoj povorci zakazanoj za 11. lipnja, kada će se predsjednikovo pismo javno pročitati.

Splitska Parada ponosa nosit će naziv  'Različite obitelji – jednaka prava', a u tom je kontekstu Sanja Juras ispred lezbijske udruge Kontra te gay udruge Iskorak, podnijela Prijedlog izmjena Obiteljskog zakona.

U njemu se ne traži priznanje prava na klasičan brak ili posvojenje djece već samo osiguranje jednakih prava i obaveza za istospolne zajednice poput prava na zdravstveno ili mirovinsko osiguranje po partneru ili, pak, pravo na nasljeđivanje.

/ Ne tražimo pravo na brak jer za sada ne postoji politička stranka koja bi podržala naše zahtjeve ali važno je napraviti prve korake – rekla nam je Juras ujedno najavivši početkom lipnja Međunarodnu konferenciju o zaštiti obiteljskog života istospolnih partnera koja će u Split dovesti brojne pravne stručnjake ali i zastupnicu Europskog parlamenta Marie Cornelissen.

Mirjana Kučer i Sanja Juras su, ispred Ženske mreže Hrvatske ali i drugih organizacija, prilikom susreta s Josipovićem izrazile i svoj protest te zatražile podršku od predsjednika zbog najave ukidanja Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

/ Trebao nam je dugi niz godina da se Ured oformi i da se uhoda u svom radu, a sada ga država želi ukinuti iako je on jedini sposoban odgovoriti na neke od potreba diskriminiranih žena i LGBT populacije – poručila je Kučer predsjedniku te uz smješak dodala: 'Dragi predsjedniče bilo nam je drago – dođite nam češće!' Sljedeći na potezu je, dakako, predsjednik.

Piše Siniša Jović
foto: jadran babić / cropix

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 13FirstPrevious[1]2345678910Last