Novosti Hrvatska

DOK morh RAZMIŠLJA O KUPNJI NOVIH LETJELICA, stigla neočekivana ponuda

Nijemci Hrvatskoj daruju dvadeset dotrajalih F-4 phantoma

DOK morh RAZMIŠLJA O KUPNJI NOVIH LETJELICA, stigla neočekivana ponuda

Riječ je o letjelicama koje su služile još u Vijetnamskom ratu i Nijemcima se više ne isplati krpati ili rastavljati dotrajale zrakoplove

U kroničnoj besparici u kojoj Ministarstvo obrane ni minimalno sljedećih pet godina neće imati sredstava za nabavu polovnog ili novoga borbenog zrakoplova, Hrvatska postaje zanimljiva zemljama koje se žele riješiti dotrajalih zrakoplova.

Jedna je i Njemačka, koja je besplatno ponudila 20 zrakoplova iz vremena Vijetnamskog rata, F-4 phantom, kao privremeno petogodišnje rješenje za preživljavanje HRZ-a.

Ovu je ponudu nedavno iznio zapovjednik njemačkih zračnih snaga general pukovnik Aarne Kreuzinger Janik.

Riječ je o pomalo neobičnoj ponudi jer se radi o zrakoplovima koji taktički pripadaju generaciji hrvatskih migova-21 a koji se povlače iz upotrebe. Ne samo to, upravo su se u Vijetnamskom ratu ruski migovi proslavili po velikom broju obaranja spomenutih phantoma.

Nijemci već neko vrijeme najavljuju kako će se riješiti svojih dotrajalih phantoma. Njemačka praksa korištenja ovog aviona odvija se po logici konačnog iskorištenja ukupnog resursa. Isto je vidljivo u postupnom smanjenju operativnih phantoma, tj. kako kojem primjerku istječe životni vijek, isti se rastavlja, sortiraju se dijelovi i agregati koji se koriste za servisiranje primjeraka koji još lete.

Kako ne bi trebali čekati još nekoliko godina da se postupno potroše njihovi resursi, odlučili su ih donirati Hrvatskoj i time se riješiti svih muka operativnog korištenja, kasnijeg odlaganja i rezanja.

Avion F-4 phantom američke je proizvodnje iz 60-ih godina prošlog stoljeća. Danas je to zastario avion koji se odavno ne proizvodi, a koristi ga tek nekoliko zemalja. Nekada su phantom koristile mnoge zemlje, a u Europi se zadržao još jedino u Njemačkoj, Turskoj i Grčkoj.

denis krnić

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last