Novosti Hrvatska

donosimo vam dvije priče za koje je teško povjerovati DA dolaze iz iste zemlje

Dok Vukorepe guštaju na plaži u Egiptu, Šišić je sretan što je pobjegao

donosimo vam dvije priče za koje je teško povjerovati DA dolaze iz iste zemlje

Jozo Vukorepa
Ovako mirno i spokojno kao sad na egipatskoj plaži nisam se, vjerujte mi, odavno osjećao u Hrvatskoj – priznao nam je Splićanin Jozo Vukorepa, s kojim smo se čuli telefonski tijekom jučerašnjeg jutra, dok se sunčao na pješčanoj plaži grada Sharm El Sheikha.

Taj je direktor tiskare Slobodne Dalmacije inače aranžman posredstvom agencije Atlas Airtours uplatio, priznaje, još prije nego što su se u Egiptu zakuhali politički nemiri u kojima je stradalo dvjestotinjak prosvjednika. Povod je bila proslava 20. godišnjice braka supružnika Vukorepa, te su na sedmodnevni odmor planirali otići sami.

I otišli su...

– Ako Atlas nije otkazao, zašto bih ja – rezonira Vukorepa, te dodaje:

– Ima nas ovdje nekih sedamdesetak turista, a došli smo preko triju agencija čarterom iz Ljubljane: Palma, Kompas i Atlas. Primijetio sam da su prisutni i gosti još dviju velikih agencija, TUI-ja i Neckermanna. No, moram reći da su srpske turističke agencije ipak povukle svoje goste, koji su zbog toga pomalo i negodovali – ističe Jozo.

‘Ronjenje’ koralja

Napominje, također, kako su se nereda u zemlji prepale tek dvije postarije gospođe, ali krivnjom uspaničene rodbine s kojom su se čule telefonski.

– Doduše, moram reći da nam je aranžman koji smo uplatili izmijenjen jer je blokirana cesta prema Kairu, odnosno tunel ispod Sueskog kanala. Tako smo ostali zakinuti za segment razgledavanja piramida i krstarenje po Nilu, koje je dvostruko uvećavalo cijenu. Umjesto toga, svih sedam dana provodimo u lijepom hotelu u spomenutom gradu, ali nikakvih nemira ni trzavica nema – kazuje turist iz Splita. Noćni život, veli Jozo, vrlo je živahan, a grad noću podsjeća na Dubrovnik ili Opatiju u srcu sezone. Tijekom dana je temperatura zraka oko 27 stupnjeva, a mora tek nešto niža.

Zato danas supruzi Vukorepa, kao i ostatak ekipe, uživaju u “ronjenju crvenih koralja”, kako glasi zamjenska stavka u turističkom aranžmanu, a neće izostati ni izlet na Sinaj, jahanje deva i ručak s beduinima. Ono što je naš neslužbeni izvjestitelj, pak, uočio kao problematično jest redukcija benzina.

– Sve veze rade, hrane ima, ničega ne fali, samo je gorivo (benzin) reducirano na 20 litara “po glavi” do daljnjega. No, to nije omelo na tisuće taksista da prometuju ulicama Sharma. Nikad još nisam vidio toliko taksija na jednom mjestu! Možda su zato tako jeftini: voze za oko pet kuna po osobi – primijetio je naš veseli turist, kojega je, pak, razgovor s nama iz Egipta u roamingu stajao oko pet kuna po minuti...

Antonio Šišić
Gotovo dijametralno suprotno iskustvo imao je Zagrepčanin Antonio Šišić (27), jedan od Hrvata koji je proteklih dana pod dramatičnim okolnostima napustio neredima i sukobima zahvaćeni Egipat.

Veselje zbog odlaska

Šišić je u toj zemlji boravio kao trener vratara u stručnom stožeru olimpijske reprezentacije Kine koju vodi Miroslav Ćiro Blažević.

– Miroslav Blažević mlađi i ja imali smo puno sreće i uspjeli 28. siječnja poletjeti avionom Austrian Airlinesa za Beč. Kada se avion odlijepio od piste kairskog aerodroma, nastalo je takvo veselje nas putnika da je to teško riječima opisati – kazao nam je Šišić, te dodao:

– U Egiptu je i inače, nevezano uz najnovije događaje, podignuta razina osiguranja stranaca pa su hotele u kojima smo boravili čuvali dobro naoružani policajci. Kada su izbili masovni prosvjedi, na ulice Kaira rasporedile su se jake vojne snage, transporteri i tenkovi. Na dan kada smo napuštali Kairo u gradu su gorjele zgrade, dio prometnica bio je blokiran i bila je prava lutrija doći do zračne luke.

A potom je trebalo imati sreće da se uopće probije do dijela aerodroma u kojem se moglo ostati jer je nastala strka, naguravanje i tučnjava oko mjesta u raspoloživim avionima.

lenka gospodnetić, vedran marjanović

Naslovnica Hrvatska