Novosti Hrvatska

PRIJE ČETRNAEST GODINA DOMAGOJ KLJAJO KUPIO JE HIDROELEKTRANU OD KOJE GODIŠNJE ZARAĐUJE MILIJUN EURA

Gojko Šušak za milijun maraka prodao hidroelektranu ‘Roški slap’ Hrvatu iz Kanade?!

PRIJE ČETRNAEST GODINA DOMAGOJ KLJAJO KUPIO JE HIDROELEKTRANU OD KOJE GODIŠNJE ZARAĐUJE MILIJUN EURA

Premda Hrvatska nikada nije donijela odluku o privatizaciji svojega elektroenergetskog sektora, naprotiv, premijerka Jadranka Kosor, valjda poučena negativnim učincima zbog prodaje naftnog biznisa, ističe kako nema ništa od moguće privatizacije HEP-a, hidroelektrana “Roški slap” završila je u privatnom vlasništvu!

Gotovo s 14 godina zakašnjenja “Slobodna” otkriva, zapravo, još jedan privatizacijski biser poslijeratne privatizacije hrvatskog nacionalnog bogatstva. Riječ je o maloj hidroelektrani “Roški slap” koja je na nerazjašnjen način nestala s popisa državne imovine i završila u rukama Domagoja Kljaje, predsjednika Kanadsko-hrvatskog kongresa za Quebeck. Tko je i kada donio odluku o tome da se ta mala hidroelektrana, građena početkom prošlog stoljeća za potrebe siverićkih rudnika, proda? Kada je i je li uopće raspisan natječaj za njezinu prodaju? I, na koncu, koliko je hrvatska država inkasirala tom transakcijom? Nažalost, nitko danas na ta pitanja ne može (ili ne želi) službeno odgovoriti u državi Hrvatskoj.

- Dva puta smo provjeravali u našoj arhivi i nismo našli nikakav trag da je “Roški slap” bio u vlasništvu Fonda, a još manje da smo ga ikome prodali - uvjerava nas Mihaela Felker, glasnogovornica HFP-a.

Siverićki rudnici

Ništa bolje sreće nismo bili ni u HEP-u. Nitko nema pojma ili ne želi kazati što se dogodilo s “Roškim slapom”. Neslužbeno se tvrdi kako ova hidroelektrana nije nikada ni bila u vlasništvu HEP-a. Drugi nas, pak, uvjeravaju u suprotno. Istina, naglašavaju kako nikada nije bila u sustavu proizvodnje, već samo distribucije HEP-a za drniško područje.

Potkrepljuju to činjenicom da se Ante Marasović, jedan od zaposlenika HEP-a koji je radio u HE “Roški slap” u posljednji tren, pred naletom četnika, povukao u HEP-ovu hidroelektranu “Jaruga”. Postoji varijanta da hidroelektrana “Roški slap” uistinu nikada i nije bila u vlasništvu HEP-a, nego u vlasništvu “Hidroelektre”, odnosno “Mikrosiverita”.

Naime, ova hidroelektrana, instalirane snage 1,772 MW, izgrađena je za potrebe siverićkih rudnika i puštena u pogon daleke 1907. godine. Kada su 1971. godine ugašeni rudnici, našla se u vlasništvu “Hidroelektre” koja je preuzela cjelokupnu imovinu bivših rudnika. No, kako “Hidroelektra” i jedna od tvrtki kćeri “Mikrosiverit” nije privatna tvrtka, u tijeku privatizacije glavnu riječ je mogao voditi jedino Fond za privatizaciju.

Na naš upit je li hidroelektrana možda „utopljena“ u paketu zajedno s ostalom imovinom tih tvrtki, u HFP-u odgovaraju niječno. Tu mogućnost provjerili smo i kod Marka Skeje koji je, odmah nakon rata, preuzeo imovinu “Hidroelektre”, točnije jednu od pravnih sljednica “Mikrosiverita”.

- Ne, ja nemam ništa s HE “Roški slap”. Kupio sam “Hidroelektru”, ali ne i “Roški slap”. HE je kupio gospodin Kljajo i za nju platio tadašnjih 1,2 milijuna maraka - kaže Skejo koji nije skrivao ljutnju što se „čeprka“ oko privatizacije te hidroelektrane.

Bolje upućeni u privatizaciju “Hidroelektre” upozoravaju nas kako je Skejo svojedobno više puta isticao da je Roški slap trebao biti njegov. Naši pokušaji da i službeno rasvijetlimo kako je HE “Roški slap” završila u vlasništvu spomenutog Kljaje, dijelom je rasvijetlio Goran Mihovilović, aktualni direktor tvrtke “Hidro Watt” d.o.o.. u čijem je sustavu HE “Roški slap”.

- Na čelo ove tvrtke došao sam 1998. godine kada je obnovljena elektrana puštena u pogon. Koliko je meni poznato, za HE “Roški slap” nikada nije bila oglašena prodaja, već je izdvojena iz imovine i dokapitalizacijom se našla u većinskom vlasništvu tvrtke “Hidro Watt” d.o.o.. Postoje dvije tvrtke istog imena na dvije različite adrese, Siget 18A i Ožujska 21 Zagreb. No, jedna je matična, a druga operativno brine o HE “Roški slap” - kaže Mihovilović.

‘Ispod stola’

Jedna od mogućih verzija prodaje ove elektrane „ispod stola“, za koju naši dobro obaviješteni izvori tvrde da je točna, izgleda ovako: Hidroelektranu “Roški slap” hrvatskom iseljeniku u Kanadi Domagoju Kljaji prodao je tadašnji ministar obrane Gojko Šušak. Jesu li u pitanju rodbinske veze ili izmirivanje nekih prijateljskih računa, teško je reći.

- Navodno je za tu hidroelektranu u to vrijeme bio zainteresiran i bliski rođak tadašnjeg ministra privatizacije Milana Kovača. Diskretno mu je sugerirano da se tu ne miješa, jer ju je već rezervirao moćni ministar Šušak za svojeg prijatelja. Bila su to poratna vremena kada nije bilo pametno puno pitati tko je što i na koji način došao do pojedine tvornice ili neke druge imovine. Da je kojim slučajem bio raspisan javni tender za prodaju HE “Roški slap”, sasvim je sigurno bila bi tu poprilična gužva - kaže nam naš sugovornik.

Zanimljivo je da je Domagoj Kljajo modernizaciju hidroelektrane na Roškom slapu, prema projektu dr. sc. Borisa Berakovića, dipl. ing. građevinarstva, povjerio šibenskom poduzetniku Slavenu Tudiću.

- Hidroelektrana je modernizirana i obnovljena tako da se njome danas daljinski upravlja. S gospodinom Kljajom bilo je zadovoljstvo surađivati jer se radi o izuzetnom poslovnom čovjeku - kaže Tudić. Naravno, željeli smo porazgovarati i s Domagojem Kljajom, aktualnim vlasnikom HE “Roški slap”. Nažalost, unatoč dugotrajnim pokušajima, nismo uspjeli.

MARIJAN DŽAMBO

Želio je graditi i na rječici Rudi

Domagoj Kljajo na čelu je Kanadsko-hrvatskog svjetskog kongresa za Quebeck utemeljenog početkom srpnja 1993. godine, kao međunarodna neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija, koja ima za cilj okupljati i povezivati hrvatske udruge i ustanove izvan domovine i tako stvarati uvjete njihova uspješnijeg djelovanja za nedvojbene interese hrvatske domovine i hrvatskog izvandomovinstva.

Naši sugovornici tvrde da se radi o vrlo uspješnom poslovnom čovjeku u energetskom sektoru. U više zemalja svijeta ima desetak manjih hidroelektrana. Potvrdio nam je to i Goran Mihovilović.

- U Hrvatskoj, uz “Roški slap”, namjeravali smo graditi manje HE na rijeci Rudi i još nekoliko lokacija, ali smo u tome onemogućeni. Okrenuli smo se Boni i kod Prozora izgradili jednu, a upravo pregovaramo o gradnji još jedne u susjednoj državi - kaže Mihovilović.

HEP ne daje informacije

U HEP-u su nam uskratili odgovor o tome koliko HE “Roški slap” godišnje isporučuje struje HEP-u, odnosno koliko HEP tu struju plaća Kljaji.

Uspjeli smo preko drugih izvora doći do podatka da je 2007. godine elektroenergetski sustav HE “Roški slap” isporučio 7,11 GWh struje. Kako HEP kilovat te struje plaća 44 lipe, godišnja zarada iznosi sedam milijuna i 796 tisuća kuna, odnosno milijun i 70 tisuća eura.

Sve za 2,5 milijuna eura

Je li Kljajo pretplatio ili za sitne novce kupio HE “Roški slap”? Gradnja hidroenergetskih kapaciteta jednog MW danas u Hrvatskoj stoji 2,9 milijuna eura.

Po tom modelu, ova hidroelektrana stajala bi 5,14 milijuna eura. Upućeni, međutim, tvrde da su Kljaju hidrolektrana i njezina modernizacija stajale najviše dva i pol milijuna eura. Nije teško izračunati koliko je potrebno da bi se isplatilo uloženo.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last