Novosti Hrvatska

ZLOČIN BEZ KAZNE Udbaš Josip Perković zasad je siguran - u Hrvatskoj

Tek kada Hrvatska uđe u EU, bit će dužna ispoštovati tjeralice koje su izdale druge europske države, nakon što dobije dokumentaciju koja potvrđuje sumnju u određeno kazneno djelo

ZG241106NOV3JOSIPPERKOVICOG

Lijevo-liberalni njemački tjednik Spiegel, uoči posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Njemačkoj, aktualizirao je pitanje izručenja Njemačkoj Josipa Perkovića, bivšeg dužnosnika jugoslavenske Službe državne sigurnosti, zbog njegove umiješanosti u ubojstvo hrvatskog emigranta i nekadašnjeg šefa marketinga Ine Stjepana Đurekovića. Izravni egzekutor Krunoslav Prates u Njemačkoj je 2008. godine pravomoćno osuđen na doživotni zatvor.

Nakon godinu dana, njemački je Savezni kriminalistički ured izdao međunarodni nalog za uhićenje Perkovića, čovjeka kojeg njemačke vlasti smatraju Pratesovim izravnim nalogodavcem. Na Pantovčaku tvrde da do sada u pripremnim razgovorima o Josipovićevu posjetu nitko nije spomenuo Perkovića.

− Ako se to pitanje i pokrene, predsjednik će njemačkim partnerima jasno poručiti da je riječ isključivo o pravosudnom, a ne političkom pitanju − kazao nam je visoki dužnosnik iz Ureda predsjednika, u kojemu, da stvar bude zanimljivija, Perkovićev sin Saša radi upravo na mjestu savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, koja se tijekom svojeg mandata u nekoliko navrata susrela sa zahtjevima za izručenje – najpoznatiji je, svakako, onaj o Kapetanu Draganu − tvrdi da će se Josipa Perkovića moći izručiti Njemačkoj tek kad Hrvatska uđe u EU.

− Naš Ustav propisuje da Hrvatska ne izručuje svoje državljane. Iznimke su Srbija i BiH, s kojima je Hrvatska potpisala sporazume o izručivanju. Umjesto toga, Hrvatska je trebala obavijestiti njemačku stranu da se Perković nalazi u našoj zemlji, a njemački istražitelji trebali su dostaviti dokumentaciju o njegovoj navodnoj umiješanosti u kazneno djelo. Na temelju nje hrvatsko bi pravosuđe moglo pokrenuti postupak protiv Perkovića u Hrvatskoj – koraci su u pravnoj proceduri koji se, prema riječima Vesne Škare-Ožbolt – slijede u ovakvim slučajevima.

Situacija će se, upozorava ona, stubokom promijeniti kada Hrvatska postane punopravna članica EU-a. − Europski uhidbeni nalog, koji sam potpisala dok sam bila ministrica, sada vrijedi na području Hrvatske. Kad uđemo u EU, Hrvatska će na temelju njega biti dužna ispoštovati tjeralice koje su izdale druge europske države. Naravno, ne bez potrebne dokumentacije koja potvrđuje sumnju u određeno kazneno djelo – zaključuje Vesna Škare-Ožbolt.

MARINA KARLOVIĆ SABOLIĆ


Špijun kojega je Tuđman volio

U vrijeme socijalizma Josip Perković obavljao je visoke dužnosti u jugoslavenskim tajnim službama. Bio je načelnik Drugog odjela Službe državne sigurnosti u Zagrebu koji je, prema njemačkim istražiteljima, vrbovao egzekutore i organizirao ubojstva hrvatskih emigranata po Njemačkoj. Sedamdesetih i osamdesetih godina u SR Njemačkoj je likvidirano dvadeset dvoje Hrvata. Bez obzira na titulu notornog udbaša koja ga je pratila, Perković je preživio demokratske promjene. Tuđman ga je prometnuo u oca svih hrvatskih tajnih službi. Njegova je sina Sašu Perkovića na mjestu savjetnika za nacionalnu sigurnost angažirao bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić. Hrvatsko pravosuđe nikad nije pokrenulo postupak protiv Josipa Perkovića zbog njegove umiješanosti u likvidacije hrvatskih emigranata.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last