Novosti Hrvatska

Milorad Pupovac pored razbijenog spomenika: Hrvatska nije dobra država sve dok policiju moramo podsjećati da pronađe vandale

/ Nedavno razbijanje ploče na spomen-kosturnici žrtvama ustaškog terora znak je da naša država još nije dobra država. Jer da je onda mi ne bismo trebali ni ovdje ni u Jadovnu i na Pagu podsjećati policiju da obavi svoj posao i pronađe počinitelje, kao ni opću javnost da podigne svoj glas protiv toga - poručio je Milorad Pupovac na komemorativnom skupu u Prkosu Lasinjskom, pored spomenika podignutog u sjećanje na 1446 svirepo ubijenih mještana.

Spomenik je, po treći puta nakon Oluje, razbijen na blagdan Svih svetih, što je dodatno pogodilo obitelji stradalih, ali i potreslo hrvatsku javnost. Gotovo dva mjeseca poslije vandalskog čina počinitelji i dalje nisu poznati.

-Često smo u zadnje vrijeme suočeni s incidentima u kojima su sudionici u pravili vrlo mladi ljudi. Incidenti su takvi da se čovjek mora zapitati znaju li ti mladi išta o prošlosti? Očito je da ne znaju. No, taj nas odgovor ne smije zadovoljiti. Linija manjeg otpora je kada se na skandiranje "Ubij Srbina", "Srbe na vrbe" ili "Za dom spremni" odgovara odmahivanjem ruke i primjedbom da su mladi i ne znaju što govore. Nema demokratske Hrvatske, niti ta Hrtvatska može u Europu ako na razini države ne kažemo "To ne prolazi i ne smije proći" - rekao je bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.

TEKST I FOTO: Danijel Tuškan
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 7FirstPrevious[1]234567Last