Novosti Hrvatska

OTKRIVEN "POZIV NA USTANAK" Josipović: Rušenje spomenika uvijek je zlo

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas je u Bjelovaru otkrio repliku spomenika „Poziv na ustanak“ jednog od najpoznatiji europskih kipara Vojina Bakića, rođenog u Bjelovaru 1915. godine.

Spomenik, posvećen žrtvama fašizma Drugog svjetskog rata, miniran 1991. godine, a počinitelji ni dnas nisu pronađeni.

„Zadovoljan sam i sretan da se djelo jednog od naših najvećih kipara vratilo tamo gdje pripada. Rušenje spomenika je uvijek zlo, rušenje ovog spomenika je bezumni čin u kojem je onaj tko je to počinio pokušao napravti višestruku štetu: htio je uništiti spomenik, ali nije uspio jer smo ga obnovili i pobijedili; htio je srušiti ulogu velikog umejtnika u hrvatskoj kultiri, ali ni to nije uspio; nije uspio srušiti ni uspomenu na antifašizam na koji smo svi u Hrvatskoj ponosni; onaj tko je srušio spomenik htio je zaprljati Domovinski rat, htio je da on izgleda isto onakao kao što izgleda agresija, ali ni u tome nije uspio jer je Hrvatska znala sačuvati čistoću Domovinskog rata osuđujući ovakva djela i obnavljajući spomenike i druge objekte koje su srušeni“, rekao je predsjendik Josipović dodavši kako je sigiran da će europska, demokratska i tolerantna Hrvatska obnoviti sve spomenike i tako sačuvati kulturnu baštinu.

Skulptura, dovšena 1946. godine, predstavlja pobunjenog mladića koji stavom i gestom snažno izražava protest i otpor.

Bila je prvi veliki spomenik u Hrvatskoj posvećen žrtvama fašističkog terora, a veliki umjetnik ga je poklonio svojom gradu. Inicijativu za obnovu skulpture pokrenili su 2002. godine akademik Tonko Marojević, prof.dr.sc Zvonko Maković, dr Snješka Knežević i Dušan Matić, a potpisalo ju je 140 osba iz javnog, kulturnom umjetničkog, književnog i političkog života Hrvatske.

Rekonstrurirao ga je akademski kipar Alan Vlahov u Odjelu za kamenu plastiku Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu, a replika je izlivena u bronci u ljevaonici Akademije likovne umjetnosti.


Goran Gazdek / Bjelovarski list
Snimio: Goran Matejak

"Očekivani gospodarski rast od 1,5 posto neće biti dovoljan"


Nakon obilska bjelovarske drvoperrađivačke tvrtke Cormo i radnog ručka s bjelovarskim obrtnicima, Ivo Josipović, Predsjednik RH, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao je kako očekivani gospodarski rast od 1,5 posto neće biti dovoljan.

- Ako iduće godine doista želimo otvarati nova radna mjesta onda će trebati imati puno veći rast od 1,5 posto - kazao je Josipović.

Istaknuo je kako je investitorima potrebno smanjiti papirologiju, ubrzati i pojeftiniti procedure te im olakšati izgradnju nužne infrastrukture.

- Bitno je da se svakom problemu pristupi sustavno, da se ne razmišlja od slučaja do slučaja već da se ide setom poticajnih mjera. Potrebno je razmišljati dugoročno, a ne kratkoročno, a na državi i lokalnim zajednicama je da se isplanira budućnost jer znamo da uz svaki kraj ne ide svaka vrsta gospodarstva - kazao je Josipović, pohvalivši bjelovarsku upravu na dobroj suradnji s poduzetnicima.

Kada je u pitanju presuda Šljivančaninu za ratne zločine koja se očekuje danas u 15 sati Josipović je rekao kako očekuje da će biti zakonita i pravedna.

- Iz podataka dostupnih javnosti može se naslutiti kako će kazna biti primjerena teškom zločinu - rekao je Josipović.

Nakon jučerašnjeg posjeta Banjoj Luci Josipović vjeruje kako će povratak izbjeglica biti olakšan.

- Do sada je bio problem u tome što su se ljudi na neki način gubili hrabrost i volju jer se povratak javljao segmentalno, što nije bilo jako povoljno ni sa stajilšta infrastrukture, pa ako baš hoćete i sa stanovništva sigurnosti. Dogovara se novi koncept u kojemu bi se u klasteru riješio povratak sto obitelji, što je i psihološki i radno potpuno druga priča.

Vjerujem da će se taj model pokazati uspješnijim od dosadašnjeg. Isto tako očekujem da će Predsjednik Dodik doći osobno u Hrvatsku i osobno pozvati ljude da se vrate - rekao je Josipović.

Kazao je i kako izvještaj o padu dva hrvatska zrakoplova još uvijek nije dobio.

IGOR KOKoRUŠ / Bjelovarski list


 
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last