Novosti Hrvatska

sudsko vijeće razmatra optužne prijedloge za listu osumnjičenika

Mladineo i dalje na čelu Porezne uprave

sudsko vijeće razmatra optužne prijedloge za listu osumnjičenika

Tijekom istrage  koja je trajala šest godina, Mladineo je bio u statusu osumnjičenika i nije bilo osnove za navedene korake i udaljavanje s dužnosti, a tako će ostati sve do pravomoćnosti optužnice

Ivica Mladineo tek će u trenutku pravomoćnosti
optužnice biti suspendiran /Cropix
Optužnica u aferi “Konstruktor” raspodijeljena je u rad Miji Galiotu, sucu Općinskog suda u Split, ali eventualno suđenje ne može se zakazati dok ne stupi na pravnu snagu. Upravo o pravomoćnosti optužnice ovisi i sudbina Ivice Mladinea kao ravnatelja Porezne uprave.

U trenutku kad optužni akt postane pravomoćan, sud je dužan obavijestiti Ministarstvo financija i tada dolazi do smjene i suspenzije. Tijekom istrage, koja je trajala šest godina, Mladineo je bio u statusu osumnjičenika i nije bilo osnove za navedene korake i udaljavanje s dužnosti.

Bez privođenja

Evidentna je razlika u usporedbi sa slučajem Mladena Barišića, bivšega šefa Carine, osumnjičenog u USKOK-ovoj istrazi oko Fimi-Medije, koji je trenutačno smijenjen s dužnosti. Barišić je osumnjičen kao “službena osoba u Carinskoj upravi” za zloporabu položaja i ovlasti, što prema novom Zakonu o kaznenom postupku potpada pod USKOK.

Radilo se o pritvoru po hitnom postupku i, sukladno tome, odmah su obaviješteni njegovi nadležni i došlo je do smjene. Mladineo je s druge strane osumnjičen “kao odgovorna osoba u pravnoj osobi”, tj. kao član Upravnog odbora “Konstruktora”, za zloporabu u gospodarskom poslovanju.

Budući da u to vrijeme nije bio službenik Porezne uprave, kazneni je postupak išao tzv. redovnim putem, bez privođenja i u nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva, a ne USKOK-a. U takvim slučajevima čeka se pravomoćnost optužnoga akta, nakon čega se obavještavaju nadležni.

Optužnica, naime, još uvijek nije pravomoćna jer se tek mora dostaviti svim optuženicima, koji onda izjavljuju prigovore. O njihovim prigovorima odlučuje Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Splitu te o njima ovisi hoće li optužnica stupiti na pravnu snagu. Vijeće ima tri mogućnosti: potvrditi optužnicu, vratiti je na doradu ili prihvatiti prigovore optuženika. Na njihovu odluku postoji pravo žalbe Županijskom sudu u Splitu, koje donosi konačnu odluku.

Višemilijunska šteta

Prvi na listi optuženika su direktor poduzeća Željko Žderić, kao predsjednik Upravnog odbora, te šef Porezne uprave Ivica Mladineo, kao tadašnji član Upravnog odbora, i to zbog višemilijunske štete nanesene Hrvatskom fondu za privatizaciju. Kao tadašnji članovi Upravnog odbora, optuženi su i Josip Kuzmanić i Berislav Bašić te Nediljko Ževrnja, koji je u međuvremenu preminuo te će kazneni postupak biti obustavljen.

Vrhovni sud je Državnom odvjetništvu prije pet godina naložio istragu u “Konstruktoru”, nakon što je državna revizija 2003. utvrdila da pretvorba nije provedena zakonito. Revizijom je utvrđeno kako je “Projektni biro Konstruktor” kao kupac “Konstruktor-Inženjeringa” koristio kredit tog istog “Konstruktor-Inženjeringa”, i to kredit u punom iznosu kupoprodaje. Osnivačka glavnica društva “Konstruktor-Inženjering Split” upisana je u iznosu od 1,3 milijuna DEM, te nije vidljivo kako je društvo “Konstruktor-Inženjering” moglo prodati zaposlenicima 62,40 posto dionica nominalne vrijednosti 6,2 milijuna DEM.

Ivica Mladineo je nakon karijere u “Konstruktoru” prešao u Poreznu upravu te je prvo bio šef u Splitu, a nakon toga 2005. godine postaje ravnatelj Porezne uprave na državnoj razini. Osim toga, bio je i vanjski suradnik na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta u Splitu.

piše Katarina MARIĆ BANJE 

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last