Novosti Hrvatska

uz proslave dana državnosti republike hrvatske

Državni vrh protiv fašizma, Crkva protiv podaništva

uz proslave dana državnosti republike hrvatske

Svečano obilježavanje 25. lipnja - Dana državnosti, državni vrh počeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Ispred spomen obilježja "Glas hrvatske žrtve - Zid boli" te ispred Središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja vijence su položili i zapalili svijeće predsjednici Republike, Hrvatskog sabora i Vlade - Stjepan Mesić, Luka Bebić i Ivo Sanader s izaslanstvima i predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata te izaslanstvima Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ravnateljstva policije.

Predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade s izaslanstvima i predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata te izaslanstva predsjednika Mesića, OS RH i Ravnateljstva policije vijence su položili i zapalili svijeće i na grob prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Predsjednik Mesić vijenac je položio i zapalio svijeću i na grobnicu Narodnih heroja na Mirogoju.

Izaslanstva predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade te OS RH, Ravnateljstva policije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata vijence su položili i zapalili svijeće i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Bozanić: Gradi se podanički mentalitet

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u prigodi Dana državnosti u župnoj crkvi sv. Marka predvodio je svečano euharistijsko slavlje kojem su nazočili predstavnici državnog vrha.

U propovijedi kardinal Josip Bozanić je istaknuo kako neovisnost i državnost nisu svrha samima sebi. One su za nas vjernike, kako je dodao, prostor i ozračje za više dobra, za više Božje prisutnosti i za više ljudskosti.

- Radujemo se svakom pozitivnom napretku naše Domovine, cijenimo svako odgovorno i nesebično zalaganje ljudi na vlasti, prepoznajemo zalaganje odgovornih i napredak Hrvatske na putu prema punom članstvu u EU, ali nas i žalosti kada se stječe dojam da se u hrvatskom društvu želi graditi i neki podanički mentalitet, kada se pokušavaju nametnuti pritisci pojedinih interesnih skupina s izlikom: to od nas traži Europa - rekao je zagrebački nadbiskup, dodajući da je u biti riječ o laži i manipulaciji hrvatskim građanima.

Po njegovim riječima, potrebno je da hrvatski puk dobro upozna europska pitanja, traženja i kretanja.

Jezerinac recitrao Thompsona

Vojni biskup Juraj Jezerinac predvodio je misu zahvalnicu u prigodi Dana državnosti i blagdana Sv. Bone, zaštitnika Vukovara, u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova u nazočnosti vjernika i polaznika Hrvatskoga vojnog učilišta "Petar Zrinski" koji u Vukovaru slave završetak izobrazbe na hrvatskim vojnim školama.

- Molimo za sve građane da Hrvatska bude domovina prava u kojoj će svaki čovjek moći dostojno živjeti", poručio je Jezerinac u propovijedi te pozvao vjernike da se mole i za one koji su počinili zlo nad Vukovarom i Hrvatskom.

Spomenuvši se velikih žrtava koje je Hrvatska podnijela u Domovinskom ratu za neovinost i slobodu, biskup Jezerinac izrecitirao je pjesmu Marka Perkovića Thompsona "Bijeli golubovi".

Napomenuo je da Crkva nema političku vlast, niti je želi jer bi time, kako je rekao, izdala samu sebe. "Crkva nema ni političkih programa", rekao je, dodajući kako je njezin jedini program Evanđelje.

Nakon mise, polaznici Hrvatskoga vojnog učilišta "Petar Zrinski" u procesiji su prošli gradskim ulicama do Kamenoga križa na ušću Vuke u Dunav podno kojega su položili vijenac i zapalili svijeće. (H)

Mesić: NDH nije bila ni nezavisna, ni hrvatska, ni država

"Hrvatska je kroz stoljeća čuvala svoju državnost, nekad više, nekad manje, a ona je obnovljena i 1944. odlukom ZAVNOH-a. Tzv. NDH nije bila ni nezavisna, ni hrvatska, ni država. Ona je bila kvislinška tvorevina koja je provodila zločine. Svaki pokušaj revitalizacije takve ideje može nas skupo koštati - rekao je Mesić istaknuvši da moraju poduzeti mjere kako bi se u udžbenicima tumačilo točno ono što se događalo.
-  Da Hrvati nisu bili na strani antifašizma, Hrvata danas ne bi bilo. Jedna trećina bi pobjegla, druga bila pobijena, treća se asimilirala jer bi se vratili kralj i Draža Mihajlović. Držimo se činjenica, i na strani antifašizma bilo je teških zločina, ali ne želimo umanjiti ono što je omogućila antifašistička borba, a to je naša samostalnost - smatra Mesić.

Sanader: Da je opstala NDH, ja ne bih mogao biti premijer

Ne možemo se baviti politikom koja je tada bila poražena. Mladim ljudima treba reći da ja danas ne bih mogao biti hrvatski premijer da je NDH opstala jer bi moj Split tada bio u Italiji.
Predsjednik Mesić se tada našalio i Sanaderu rekao da bi u tom slučaju vrlo lako mogao zauzeti Berlusconijevo mjesto.
- Antifašizam da, ali komunizam ne radi velikih zločina koji su počinjeni u ime te ideologije. Veličanje ustaštva treba spriječiti, ali ne treba preuveličavati jer velika većina građana slijedi politiku koju mi promičemo - zaključio je premijer na kraju svečane sjednice Vlade.

Naslovnica Hrvatska