Novosti Hrvatska

Četnici ubili sve u banijskom selu, a još nitko nije odgovarao

Prije 19 godina, 15. studenoga 1991. godine, u akciji srpskih terorističkih postrojbi selo Kostrići u blizini Hrvatske Kostajnice, zbrisano je s lica zemlje. Toga dana pobijeni su svi stanovnici toga sela, njih 16, među kojima je bilo i dvoje male djece, Dario i Tomislav Jurić, stari četiri i dvije godine.

Ubijeni su na krevetu, zajedno sa svojom majkom Verom. Otac Zlatko u trenutku četničkog napada nije bio u selu. Ubijen je kasnije, kada je okupatoskim vlastima došao prijaviti stravičan zločin. Zločinci su ljude ubijali na mjestima gdje su ih i našli, u krevetu, štali, na dvorištu, cesti.

Njihova tijela ostavili su na mjestu pogibije. Milan Bašić (44) svoje ubijene roditelje, majku Jelku i oca Petra, pronašao je nakon Oluje u zgarištu rodne kuće. On je 1991. godine radio u Zagrebu i nije mogao do roditelja i svojeg sela.

- Tužan sam i razočaan jer još nitko nije odgovarao za ovaj zločin, a dobro se zna tko ga je počinio, rekao je Milan u ponedjeljak, na godišnjicu pogibije svojih roditelja, paleći svijeću kod spomenika ubijenim Kostričanima.

Mato Kostrić iz Zagreba, svakog 15. studenoga dolazi u svoje rodne Kostriće. Kod u ratu uništene i neobnovljene kuće uz drveni križ pali svijeću.

- Tu sam pronašao svoju mamu. Pokosili su je rafalom dok je pokušala pobjeći iz kuće, a nakon toga dokrajčili su je nožem. Ubili su cijelo selo, ovdje su obnovljene samo dvije kuće, jer su se samo dvije obitelji vratile. U druge kuće nema se tko vratiti, rekao je Mato.

Govoreći na komemoraciji, Ivica Pandža Orkan, savjetnik županice za pitanja branitelja, žestoko se okomio na županijskog i glavnog državnog odvjetnika, Stipu Vrdoljaka i Mladena Bajića.

- Danas bi ovdje trebali biti i Vrdoljak i Bajić, da odaju poštu žrtvama i odgovore na pitanje zašto ništa nisu poduzeli da privedu pravdi ubojice cijeloga jednog sela. Njima je važnije progoniti hrvatske generale i branitelje, rekao je Pandža.

Dodao je kako su sramotne izjave bivšeg državnog tajnika i saboskog zastupnika Vojislava Stanimirovića o Vukovaru i ranjenicima iz vukovarske bolnice.

- Tome razbojniku vukovarska bolnica bila je ustaško uporište. Sramota, zaključio je Ivica Pandža Orkan.

Mate Piškor

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last