Novosti Hrvatska

NOVINARI GLASA ISTRE U ŠTRAJKU "Ne kupujte novinu!!"

Transparenti izvješeni u nedjelju na fasadi zgrade Glasa Istre na pulskoj Rivi, s porukama " Glas je naš, dugovi nisu " te " Glas štrajka" svjedoče o započetom štrajku novinara ovog istarskog dnevnog lista.

U redakciji štrajkaši " naoružani" bedževima " Glas je naš" , te ispisanim porukama " Dolje cenzori " " Radio 101 uz vas smo" te " Glas štrajka". Glavna povjerenica Sindikata novinara Glasa Istre Maša Jerin, istaknula je kako su dobili potporu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, koji im se , u noći sa subote na nadljeju, obratio riječima

- Pratim događaje u Glasu Istre. Nažalost malo mogu učiniti ,jer se radi o privatnoj novini. Upozorit ću Državnog odvjetnika na moguće protuzakonite radnje .Pomoći su Vam svojim kontaktima.

Štrajkaši , njih oko stotinu, snažnim su pljeskom pozdravili Josipovićev dopis. Potpora im je stigla i od čelnika Međunarodne federacije novinara Aidana Whitea. Kako im je uskraćen portal Glasa Istre, koji od nedjelje dočekuje čiatatelje s porukom " Portal Glasa Istre privremeno nije aktivan.

Sve informacije možete čitati u tiskanom izdanju i u PDF obliku" ,otvorili su Facebookov " Glas štrajka" , gdje im se u jednom danu pridužilo više od tisuću fanova . Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva , odnosno do odluke štrajkačkog odbora, a za to vrijeme pozivaju čitatelje da ne kupuju Glas Istre, tiskan pod prinudnom radnom obvezom, koju je Županijski sud u Puli odredio, zahtjevajući da 20 zaposlenika mora omogućiti izlazak novina.

Sindikat novinara traži potpisivanje kolektivnog ugovora, koji će im jamčiti sigurnost , protiveći se smanjenju osnovice i koeficijenata za , već umanjene plaće, te otpuštanju 30 radnika.Pozvali su inspekciju rada da utvrdi što nekoliko nepoznatih osoba uočenih u redakciji radi , ne vjerujući pojašnjenju da su došli na poduku. U ponedjeljak će održati konferenciju za novinare kod tržnice , te će građanima besplatno dijeliti, kako se čulo ,pravi Glas Istre s naslovom " Glas štrajka" .

Štrajkači zahvaljuju radničkim sindikatima, sindikatima novinara gotovo svih medijskih kuća, civilnim udrugama, studentima, građanima na potpori.
Zanimljivo je što je tekst na 15.stranici nedjeljnog Glasa Istre, pod naslovom Ferlinov plesni kod, zapravo poruka čitateljima " Ne kupujte Glas".

Naime, početno slovo svake rečenice ispisuje upravo tu poruku.

Branka Žužić

Naslovnica Hrvatska