Novosti Hrvatska

Oboljeli od PTSP-a: Blokirat ćemo sve domove zdravlja

Sudionici rata koji pate od posttraumatskog sindroma, njih 32 tisuće, traže da im se omogući pomoć preko sustava dopunskog osiguranja

Ako ih Ministarstvo zdravstva ne oslobodi plaćanja participacije za dopunsko zdravstveno osiguranje, branitelji oboljeli i liječeni od posttraumatskoga stresnog poremećaja blokirat će sve domove zdravlja u državi, kazao je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Dubrovačko-neretvanske županije Ante Batinović.

On je naglasio da su branitelji oboljeli od PTSP-a već više puta neuspješno razgovarali o ovom problemu s resornim ministrom Darkom Milinovićem.

Zaštita branitelja

- Nažalost, sve je ostalo samo na obećanjima. Ministar Milinović očito nije shvatio ozbiljnost ovog problema za sve branitelje oboljele od PTSP-a, koji prema najnovijim tumačenjima Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju nisu oslobođeni plaćanja dopunskoga zdravstvenog osiguranja - pojasnio je Batinović, koji traži da se cjelokupna zdravstvena zaštita branitelja oboljelih od PTSP-a osigura iz državnog proračuna.

- Mislim da su to oboljeli branitelji zaslužili i da je sve drugo samo bacanje prašine u oči. Dopunsko zdravstveno osiguranje za 32 tisuće oboljelih od PTSP-a koštalo bi oko 180 tisuća kuna.

Zar Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nemaju toliki iznos novca, da barem malo ublaže tegobe oboljelima od PTSP-a - ogorčen je Batinović na birokratske zavrzlame s kojima se suočava njihova udruga, čiji se članovi, sve češće, odlučuju na suicid.

- Svakodnevno smo svjedoci samoubojstava branitelja oboljelih od PTSP-a. Nedavni tragični slučaj u Solinu ili, pak, u Karlovcu, gdje je branitelj upravo zbog dopunskoga zdravstvenog osiguranja prijetio da će dići u zrak tamošnju podružnicu HZZO-a, govore da ovoj populaciji branitelja nadležne državne institucije trebaju pomoći, a ne ih dodatno obezvrjeđivati - rekao je Batinović.

Stopostotni invalidi

U Ministarstvu zdravstva doznajemo da su prema Zakonu o dopunskom osiguranju od plaćanja dopunskog osiguranja oslobođeni samo stopostotni invalidi Domovinskog rata.

U HZZO-u su načelno spremni osloboditi branitelje oboljele od PTSP-a plaćanja participacije za dopunsko zdravstveno osiguranje samo kada se liječe i od drugih psihičkih bolesti, dok bi u slučajevima drugih bolesti morali sami snositi troškove.

- Ovo je nedopustiva i sramotna odluka koja je protiv branitelja oboljelih od PTSP-a - kazao je Batinović dodavši da će zato za moguće tragedije među braniteljskom populacijom ubuduće odgovornim smatrati isključivo državne institucije.

Piše STANISLaV SOLDO

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 8FirstPrevious[1]2345678Last