Novosti Hrvatska

VELIKI ODRON NA CESTI MAKARSKA-VRGORAC Očevidac: Čula se strašna grmljavina, iskre su frcale (FOTO)

Jutro:

Zbog odrona kamenja ogromne veličine, možda manje stambene zgrade ili autobusa, na državnoj cesti D 512 Makarska - Vrgorac na predjelu Stupica za sav promet zatvorena je prometnica od nedjelje u 20,15 sati.

Pukom srećom nitko nije stradao, iako su se tri vozila zatekla kada su se najveće gromade počele sručivati na cestu i dalje kotrljati niz strminu prema Podgori. Teško je uopće reći u kojem će se vremenskom roku moći očistiti. Ljudi iz uprave HC u Makarskoj i iz Splita u ponedjeljak ujutro čekaju planinare da izvide u kojem je stanju brdo iznad prometnice i koliko je rastreseno da bi moglo na nj dovesti strojeve i raditi.

Teško je reći da se ikada na našim cestama dogodio odron takvih razmjera.
Zbog utjecaja vremenskih prilika manje kamenje počelo je padati na cestu od 17 sati u nedjelju poslijepodne. Cestari su prometnicu očistili i stavili znakove upozorenja.

- Prošao sam nešto iza 17 sati prema Vrgorcu i obavijestio Gradski centar da na vrgoračkoj cesti ima dosta manjeg kamenja. U povratku u 20, 15 sati cesta je stvarno bila čista i postavljeni znakovi upozorenja. Na jednom dijelu počela su padati kamenja, zaustavio sam vozilo s namjerom da slikam. I moja djevojka je bila samnom. Kako je bilo mračno prošao sam 50-ak metara dalje do odmorišta, moji prijatelji s djetetom u vozilu išli su odmah iza mene.

Samo što smo otvorili vrata od automobila počela je strašna grmljavina, iskre su vrcale kad se kamenje počelo kotrljati s uzvisine, pokupila su čeličnu zaštitnu mrežu, razbili ogradu od ceste i jedan je dio stijena nastavio kotrljanje prema Podgori. Iz pravca Makarske približavalo se vozilo, mahao sam da uspori. Jure Glibota je neviđenom brzinom ubacio u rikverc i kretao se unazad. Srećom, inače bi ... ne smijem ni promisliti kakvu smo nesreću izbjegli. Tek smo se kasnije počeli tresti - ispričao je Miroslav Dudaš, gradski vijećnik i instruktor vožnje.

- Tek sam na povratku u Makarskoj malo došao k sebi. Bio sam u potpunom šoku. Kako sam vratio mjenjač unazad i svom brzinom vozio na rikverc a da nigdje nisam udario, ne znam ni sam. Spasilo me što mi je Miro mahao i što sam usporio Đ ispričao j nevjerojatan događaj Jure Glibota.

Ana Dragičević


Tijekom noći:

Zbog velikog odrona zemlje i kamenja na cesti Makarska - Vrgorac večeras je policija obustavila promet na toj prometnici. Radi se o Državnoj cesti 512, a odron se dogodio na prijevoju Stupica.

Do daljnjeg je nadzor preuzela cestarska služba. Vozila se preusmjeravaju na okolne prometnice.

Po prvim informacijama, nema ozlijeđenih.

a. ku.
arhiv cropix

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last