Novosti Hrvatska

Vodeni val Savom i Kupom bez posljedica prošao kroz Sisak

Vodeni val rijekama Savom i Kupom bez posljedica je prošao kroz Sisak: U Utorak u 8 sati u Sisku na mjernoj postaji Crnac, izmjeren je vodostaj Save od 714 centimetara.

Na snazi su redovne mjere obrane od poplave, a izvanredne mjere uvode se kada vodostaj Save u Sisku dostigne 770 centimetara, što se, sudeći prema padu vodostaja uzvodno od Siska, neće ni dogoditi. Ne očekuju se niti veći problemi nizvodno od Siska, jer je Una mala i neće usporiti Savu kod Jasenovca, a i Sava i Kupa uzvodno od Siska naglo padaju.

Spas Sisku donijela je odluka da se prekopa savski nasip kod sela Palanjek i voda pusti u retenciju Lonjsko polje, što je učinjeno u ponedjeljak u 19 sati. Zbog toga je zatvorena za sav promet županijska cesta Sisak-Palanjek-Dubrovčak, jer je ispuštena voda na putu prema Lonjskom polju preplavila tu prometnicu u dužini od stotinjak metara.

Prije prekopavanja nasipa i puštanja vode u polja, izgrađen je pomoćni nasip kako bi se od poplave spasilo romsko naselje kod Palanjka.

Vodostaj Save uzvodno od Siska u padu je. U Dubrovčaku je u ponedjeljak u 12 sati izmjereno maksimalnih 872 centimetra, a u utorak ujutro u osam sati vodostaj u Dubrovčaku bio je niži gotovo pola metra i iznosio 827 centimetara.

U Trebarjevu Desnom gradnjom dugih pomoćnih nasipa na vrhu nasipa uspjeli su spriječiti ozbiljnije prodiranje vode u svoje selo.

Najkritičnije je bilo u Martinskoj Vesi, gdje se Sava cijelo popodne prelijevala preko nasipa i ceste u dužini od nekoliko stotina metara, ali su mještani uz pomoć 50 pripadnika Hrvatske vojske izgradnjom pomoćnih nasipa od vreća s pijeskom i zemlje uspjeli zaustaviti prododor vode u selo.

Danas bi u zaleđu Martinske Vesi i Trebarjeva Desnog problem mogla predstavljati nabujala Odra, čija je voda doprijela u blizinu kuća u ova dva posavska mjesta.

M. Piškor

Naslovnica Hrvatska