Novosti Hrvatska

istraživanjE među srednjoškolcima o IZLOŽENOSTI nasilju U ljubavniM vezaMA

ŠOKATNO ISTRAŽIVANJE Srednjoškolke: Normalno je da me dragi trisne

istraživanjE među srednjoškolcima o IZLOŽENOSTI nasilju U ljubavniM vezaMA

Skandalozan je  podatak da oko 40 posto djevojaka smatra kako je normalno da im momak reagira udarcem, ‘triskom’ ili pogrdnim riječima, primjerice, kad ona pogleda nekoga drugog muškarca

Podaci istraživanja provedenog u svibnju i lipnju ove godine u 56 srednjih škola svih profila na području Hrvatske, kojim je bilo obuhvaćeno 700 učenika trećih razreda, pokazali su da je 65 posto anketiranih srednjoškolaca već bilo suočeno s nekim od oblika nasilja tijekom svojih prvih romantičnih i ljubavnih veza, a da njih 50 posto priznaje da su bili nasilni prema partneru.

Još je šokantniji podatak da oko 40 posto djevojaka smatra kako je sasvim normalno da im momak reagira udarcem, “triskom” ili pogrdnim riječima, primjerice, kad ona pogleda nekoga drugog muškarca. U istraživanju se nije pokazala nikakva razlika u rezultatima između vrsta škola, strukovne ili gimnazije odnosno regija.

Ovo je istraživanje provođeno u okviru razvoja programa “Prevencije nasilja u mladenačkim vezama”. Ove je podatke iznio psiholog Dean Ajduković, predsjednik Društva za psihološku pomoć, pred pedesetak polaznika iz redova policije, sudstva te centara socijalne skrbi iz Splitsko-dalmatinske županije na trodnevnom seminaru pod nazivom “Unapređenje međusektorske suradnje u suzbijanju obiteljskog nasilja” koje se održava u dugopoljskom hotelu “Katarina”.

Sukob - dio života

- Istraživali smo kako oni, koji se tek suočavaju s takvim tipom veza, pregovaraju među sobom oko postizanja nekih ciljeva, primjerice, gdje će izići, s kim će biti u društvu i slično. Pitali smo u upitniku i djevojke i mladiće koje su vrste nasilnih ponašanja i koliko često primjenjivali u vezi i koliko često su sami bili izloženi tome i ispalo je da nema razlike.

Sukob je sastavni dio svakog života, no loše je kad se sukob razrješava nasiljem i upotrebom moći, a to se, naravno, već događa u toj dobi. Zabrinjavajuće je, što se tiče njihovih uvjerenja i stavova, da tako velik broj djevojaka smatra kako je nasilno ponašanje kao pljuska ili izrazita kontrola ponašanja i pokazivanje ljubomore ustvari izraz ljubavi i brige prema njima. I to je zastrašujuće - kazao je Ajduković.

Prema policijskim podacima kojima raspolaže, čak 75 posto nasilnika u obitelji su muškarci i oni su puno spremniji upotrijebiti fizičko nasilje za ostvarivanje svojih ciljeva. - Naravno, to nije čudno, s obzirom na to da se muškarci od malih nogu uče kako upotrebljavati nasilje. Evo vam primjer dječaka kojega je, recimo, u školi udario vršnjak.

Kad kaže ocu da je udaren, ovaj ga pita: “A što si ti na to napravio?” Ako dijete kaže: “Ništa, maknuo sam se”, očekivana reakcija roditelja je: “Sine, drugi put ti njega udari duplo. Nemoj nikad prvi, ali ako te napadne, uzvrati duplo!” - tumačio je profesor Ajduković polaznicima, a na pitanje na koji se način djevojčice socijaliziraju, dobio je za njega pomalo neočekivan i gotovo jednoglasan odgovor: “Isto kao i muškići”.

- Što se tiče žena, one se kao počiniteljice fizičkog nasilja u obitelji, i to onih najtežih oblika poput ubojstva ili ranjavanja, redovito pojavljuju kao dugogodišnje žrtve nasilnog partnera. Dakle, trpe i trpe dok im ne “pukne”, a onda posegnu za nasiljem.

Najčešći oblici nasilja u obitelji su tjelesno, emocionalno, seksualno i materijalno ili radno. Imali smo, recimo, slučaj žene koja je bila u braku s nasilnim partnerom te se zagledala u mlađeg muškarca. Uspjela se izvući iz tog braka i počela je vezu s tim mlađim muškarcem koji je u početku bio vrlo fin i pristojan.

Sin nasilnik

No onda je i on postao nasilan. Kad je on umro, ona je s 50-ak godina ostala udovica sa sinom od 15-ak godina i tad je i on počeo, prvo verbalno, prijetnjama, od nje tražiti novac.

Nije prošlo dugo dok je nije počeo tući i govoriti joj da je grozna majka i da je bila grozna žena njegovu ocu i da nije ni čudno što ju je tukao - ispričao je prof. Ajduković dodavši, uz ostalo, kako je vrlo zanimljivo da ama baš ni jedan obiteljski nasilnik koji je došao u psihosocijalni tretman nije rekao da je svjestan kako je pretjerano reagirao.

- Ne, nitko od njih ne priznaje da je partnera ili partnericu, recimo, prejako udario. Obično je odgovor da ju je “samo takao” - istaknuo je Ajduković na seminaru koji se, među ostalim, realizirao i uz podršku ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske.

Piše VLADIMIR URUKALO

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last