Novosti Hrvatska

radnik iz splitskog škvera putem etera zatražio pomoć

SNAĐI SE, DRUŽE Jamcu za kredit daje 2000 eura

radnik iz splitskog škvera putem etera zatražio pomoć

Radim  u škveru već 15 godina, sada kupujem stan u okolici Splita. Mogao bih ja naći pet jamaca u firmi, ali ne smijemo raditi u istom poduzeću

Radim  u škveru već 15 godina, sada kupujem stan u okolici Splita. Mogao bih ja naći pet jamaca u firmi, ali ne smijemo raditi u istom poduzeću

Tražim jamca za stambeni kredit zaposlenog u državnoj tvrtki uz nagradu - rečenica je koju je muški glas izgovorio prije dva dana u eteru Radio Dalmacije u terminu malih oglasa.

Neuobičajeni način potrage za supatnikom u kreditu potaknuo nas je da pokušamo doznati detalje, pa smo nazvali oglašeni broj i poveli sljedeći razgovor.

- Radim u škveru već 15 godina, sada kupujem stan u okolici Splita. Mogao bih ja naći pet jamaca u firmi, ali ne smijemo raditi u istom poduzeću. Kredit je na rok otplate od 30 godina, pokriven je hipotekom, tako da su jamci sigurni, trebaju mi samo radi protokola u Splitskoj banci - veli naš sugovornik.

Kolika je nagrada?

- Po dvije tisuće eura svakom od dvojice jamaca, ali budete li imali dovoljno veliku plaću, možda ćete vi biti dovoljni pa možete dobiti cijelu nagradu.

Silvija Bareša, direktorica Ureda uprave i komunikacija Societe Generale Splitske banke, kaže da je vrlo mali dio kredita u njihovu portfelju s jamcima. Danas se puno više i češće koriste drugi instrumenti osiguranja, a najčešće se koriste police osiguranja. O ovom slučaju kaže:

- Uvijek dopuštamo mogućnost da se našeg službenika nije dobro razumjelo ili da naš službenik dovoljno jasno nije objasnio ulogu jamca ili sudužnika klijentu koji podnosi zahtjev, međutim, što se tiče ovog konkretnog slučaja, nismo upoznati s njim i željeli bismo naglasiti kako jamci ili sudužnici nisu stvar protokolarne forme, nego se traže u slučaju kada klijent nema dovoljnu kreditnu sposobnost, pa mu umjesto riziko police, ili uz nju, treba još jamac ili sudužnik. Sve u svrhu odobrenja traženog kredita – ističe Bareša.

Ako je suditi po reakcijama iz banaka, ovaj je škveranin smislio originalan način za pronalaženje jamaca, jer u onim bankama s kojima smo kontaktirali za takvo što još nisu čuli.

Štoviše, nisu službeno željeli ništa komentirati jer ne žele da ih se povezuje s ovakvim pričama. I bez da su nam iz banaka odgovorili i jednu jedinu riječ, činjenica je da se u njima ništa ne potpisuje samo radi protokola. I još jedno: nema sigurnih jamaca.

Uzeti 2000 ili 4000 eura i potpisati da jamčiš svojom plaćom za otplatu 50.000 ili 100.000 eura tijekom idućih 30 godina, nikako nije siguran posao, jer se može dogoditi da ti taj kompletan kredit sjedne na kosti.

Naslovnica Hrvatska