Novosti Hrvatska

Vrhovni sud smanjio zatvorsku kaznu sa deset na osam godina; Glavaš: Nevin sam

Vrhovni sud RH donio je pravomoćnu presudu u slučajevima «garaža» i «selotejp» (ratni zločini nad civilima u Osijeku 1991.), umanjivši svim okrivljenicima kazne koje im je «odrezalo» prvostupanjsko sudsko vijeće.

Prvooptuženom Branimiru Glavašu je, tako, sankcija smanjena s 10 na osam godina zatvora, Ivici Krnjaku s osam na sedam godina «robijanja», Gordani Getoš Magdić sa sedam na pet godina «boravka iza rešetaka», Tihomiru Valntiću s pet na četiri i pol godine «tamnovanja», a Dinu Kontiću i Zdravku Dragiću s pet na po tri i pol godine zatvora.

Time je djelomično prihvaćena žalba obrane na prvostupanjsku presudu, dok je odbačena žalba tužiteljstva koje je predlagalo da se svim okrivljenicima izreknu strože kazne od onih koje im je «dodijelio» zagrebački Županijski sud.

- Osudili su nevinog čovjeka. Presuda je politička i kompromisna. Ako su suci Vrhovnog suda nedvojbeno utvrdili da sam kriv za brutalne zločine nad civilnim stanovništvom za vrijeme Domovinskog rata, onda mi je sud trebao izreći maksimalnu zakonom propisanu kaznu u trajanju od 20 godina - rekao je Branimir Glavaš u telefonskom razgovoru za tportal.

Glavaš je također rekao da će o svemu izvijestiti javnost na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Glavašu je, podsjetimo, provom točkom optužnice («slučaj garaža») stavljeno na teret da nije poduzeo mjere kako bi spriječio podređene osobe u neovlaštenom lišavanju slobode, zlostavljanju i ubijanju civila, te da je u nekima od tih slučajeva i sam sudjelovao. Tako je 12. srpnja 1991. u podrumske prostorije osječkog Sekretarijata za narodnu obranu, kome je Glavaš bio na čelu, bio priveden i maltretiran Nikola Vasić.

Dana 31. kolovoza 1991. je u jednu od garaža sekretarijata bio doveden i zlostavljan Čedomir Vučković, kojega je Zoran Brekalo natjerao da popije kiselinu iz akumulatora. Vučković je, potom, zbog jakih bolova uzrokovanih kiselinom provalio vrata na garaži i izašao vani, a Krunoslav Fehir je u njega ispalio nekoliko hitaca pogodivši ga u trbuh i ruku. Vučković je, pak, umro uslijed trovanja kiselinom.

Prema drugoj točki optužnog akta («slučaj selotejp») Glavaš je kao sekretar za narodnu obranu i čelnik obrane Osijeka zapovjedio Krnjaku i Getoš Magdić da iz redova provjerenih i pouzdanih osoba osnuju postrojbu za posebne izviđačko-diverzantske namjene, a potom im zapovijedao da protuzakonito lišavaju slobode civile srpske i drugih nacionalnosti, zlostavljaju ih i usmrćuju.

Ovi su, kako dalje stoji u optužnici, te zapovijedi prosljeđivali sebi podređenim pripadnicima postrojbe – (sada pokojnom) Stjepanu Bekavcu, Mirku Siviću (protiv kojega je postupak razdvojen), Kontiću, Valentiću, Dragiću i drugim nepoznatim vojnicima, koji su civile neosnovano uhićivali, zlostavljali i odvodili do rijeke Drave gdje su ih ubijali.

i. došen, psd

HDSSB na godišnjem odmoru

Izricanje pravomoćne presude Vrhovnoga suda Branimiru Glavašu i ostalima u postupcima „selotejp“ i „garaža“ nitko u HDSSB-u nije želio komentirati niti bilo što drugo reći o tome.

Stranka koju je Glavaš osnovao i koju, premda nije njen predsjednik, kontrolira i vodi unatoč otežanim okolnostima zbog bijega pred hrvatskim pravosuđem iz BiH sada ne želi komentirati odluku Vrhovnog suda.

- Predsjednik Vladimir Šišljagić je na godišnjem odmoru, cijela je stranka na godišnjem, kazao nam je jedan niže rangirani članova stranke navodeći kako će stranka bude li ocijenila da postoji potreba već sama reagirati.

Nakon objave vijesti o smanjenju nepravomoćne presude Branimiru Glavašu njegove se stranačke kolege više ne javljaju na pozive a i oni koji se jave tvrde kako o tome ne žele govoriti.

Tomislav PRUSINA

Obrazloženje presdude

Vrhovni je sud, između ostalog, odbacio navode iz žalbi Glavaša i njegovih odvjetnika u kojima se pokušalo «obezvrijediti» iskaze osoba koje su ga teretile za «slučaj garaža», odnosno krunskog svjedoka Krunoslava Fehira, zaštićenog svjedoka «06», te Ljepojka Rukelja i Ivana Ferenca.

Nije prošao niti navod iz žalbe kako osim iskaza Gordane Getoš Magdić, kojega obrana osporava, nema niti jednog dokaza koji bi Glavaša doveo u vezu s likvidacijama osoba (vezano za slučaj «selotejp»).

Vijeće vrhovne sudske instance smatra kako nema nikakve dvojbe da je navedena okrivljenica istinito govorila dajući u policiji iskaz, kod kojega je ostala i pred istražnim sucem, te da je to potvrđeno i drugim dokazima.

U ovom su postupku, podsjetimo, na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočile i osobe iz politike, poput potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, zatim Zlatka Kramarića i Milana Ramljaka. Oni su govorili u korist obrane, a prvostupanjsko sudsko vijeće njihove iskaze nije uzelo «relevantnim».

Tome je prigovorila obrana, što je Vrhovni sud «donekle» prihvatio, ali je ocijenio da to nije odlučno za utvrđivanje činjenica. Šeks se, inače, posebno osvrnuo na «petu kolonu», kriveći je za ratne zločine u Osijeku, a prvostupanjsko je sudsko vijeće to odbacilo.

U obrazloženju odluke Vrhovnog suda je, pak, navedeno kako je neutemeljen zaključak navedenog vijeća kako u inkriminirano vrijeme nije djelovala peta kolona, no da je «unatoč pogrešnoj interpretaciji iskaza svjedoka Šeksa, pravilan zaključak suda prvog stupnja da zločini koji su predmet ovog postupka nisu posljedica djelovanja pete kolone».

Šeksa je, podsjetimo, nakon što je dao svjedočki iskaz, tužitelj «optužio» da se stavio u funkciju Glavaševe obrane.

I. Došen

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last