Novosti Hrvatska

Josipović u Srbu: Partizanske kape su lijepe, one su poruke ljubavi i mira (FOTOGALERIJA)

Braniteljske udruge "u toru", ograđene sa svih strana metalnom ogradom, antifašisti s druge strane oko spomenika ustanku, a između njih kordoni interventnih policijskih jedinica u pancirkama – to je najkraći opis slike i događanja u utorak u mjestu Srb.

U Srbu je hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović u pratnji potpredsjednika Vlade dr. Slobodana Uzelca, predstavnika Sabora Milorada Pupovca i drugih visokih dužnosnika otvorio obnovljeni spomenik Ustanak, a iz svih krajeva Hrvatske i Srbije tom su događaju prisustvovali brojni antifašisti, dok je predstavnicima hrvatskih braniteljskih udruga bilo zabranjeno i onemogućeno približavanje spomeniku na razdaljini od više stotina metara.

- Gledam vaša odličja iz Drugog svjetskog rata koja danas nosite i tako treba, s ponosom ih stavite – poručio je hrvatski predsjednik Josipović okupljenim antifašistima koji su skandirali "Tito, Tito!"

- Neki od vas nose i kape partizanke. To su lijepe kape, one su poruke ljubavi i mira, poruke da više nikada ne bude zločina, genocida i rata. Hrvatska je demokratska zemlja u čijem je Ustavu upisan antifašizam – rekao je Josipović praćen burnim odobravanjem više tisuća antifašita.

Josipović je dodao da u školskim udžbenicima tema antifašizma nije dovoljno obrađena i to zato što su ustaše i četnici zapravo služili zajedničkom gazdi, a "slobodu i demokraciju su nosili partizani".

Izaslanik Hrvatskog sabora i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac je okupljene podsjetio da ustanak u Srbu nije prethodio ustaškom logoru Jadovnu, već je logor prethodio ustanku.

- Mi smo obnovom ovog spomenika, kojega je financirala hrvatska Vlada kao i donatori iz Srbije, omogućili da se povijest konačno vrati kući. Ali dugo će trebati da ta povijest bude u svakoj učionici i u hrvatskim medijima – rekao je Pupovac.

On je kazao da je antifašizam omogućio bratstvo naroda, a da su to početkom '90-ih pokušali dovesti u pitanje oni koji su bili protiv zajedničkog života i uređene države u kojoj ima mjesta za svakoga.

Potpredsjednik Vlade dr. Slobodan Uzelac je istaknuo da na svijetu nema demokratske vlade koja se ne bi ponosila činom koji se u utorak dogodio u Srbu.

Predsjednica hrvatskih antifašista Vesna Čulinović Konstantinović je navela da je najavu zla u Hrvatskoj donijela uspostava NDH jer je "na startu tada poklano 2000 Srba".

- Zato je narod prihvatio poziv Komunističke partije i pod vodstvom Tita započeo oslobodilačku borbu – rekla je Čulinović te je prigovorila zbog činjenice da krv žrtava ustaških logora u ovoj državi još uvijek nije dobila zadovoljštinu.

Među antifašistima su u utorak u Srbu bili i preživjeli borci Šeste ličke proleterske divizije, koji su došli iz Beograda, i čiji je predsjednik Savica Todorić rekao da je u Srbu 27. srpnja 1941. dignut ustanak protiv ustaškog terora.

- Neka spomenik sada ujedini naše narode kao što ih je ujedinjavala KPJ pod vodstvom Tita – zaključio je Todorić.

Otkrivanju spomenika prisustvovao je i izaslanik predsjednika Srbije Mladen Đorđević.

"Ovo je Hrvatska!", "Bando crvena!", "Četnici!", "Vukovar!"...

Nekoliko desnih stranaka i braniteljskih udruga protive se obilježavanju obljetnice i povezuju je s velikosrpskom ideologijom. Nešto prije podneva u Srb je stiglo nekoliko autobusa s prosvjednicima.

Pješice su došli do blizine Parka Nikole Tesle, na čijoj je uzvišici obnovljeni spomenik Vanje Raduša, srušen u ljeto 1995. Prosvjednici nose hrvatske zastave te pjevaju domoljubne pjesme.

Srbom su odjekivale parole tipa: "Ovo je Hrvatska!", "Bando crvena!", "Četnici!", "Vukovar!"... Imaju i transparente: "Komunistički zločin nije antifašizam", "Stop ponižavanju Hrvatske", "Agresija na Hrvatsku nije građanski rat" itd.

(jl)

Josipović: Povratak Srba

Hrvatska Vlada ima obiman projekt povratka izbjeglih Srba. Nedavno sam o tome u Beogradu razgovarao sa srpskim predsjednikom Tadićem. Taj će se program u Hrvatskoj intenzivirati.

Josipović o izoliranim hrvatskim braniteljima:

I antifašisti su branitelji, a oni koje je danas ogradila policija imaju pravo na okupljanje i na prosvjed, iako ja ne dijelim sasvim njihovu viziju. Bilo je na ovim prostorima događaja koji nisu bili na tragu antifašizma, bilo je pokolja, ali ideju antifašizma moramo izdvojiti iznad svega.

Bez incidenata

Samo zahvaljujući organizaciji zadarske PU "dvostruki" skup u Srbu prošao je bez incidenata iako je atmosfera bila uzavrela. Osim brojnih verbalnih sukoba i ispada, sve je prošlo mirno. Osim nekoliko stotina interventnih policajaca, u Srbu je u utorak bio kompletan vrh PU zadarske: načelnik Zlatko Sokolar, njegov zamjenik Ivan Gambiraža, načelnik Odjela policije Nikola Šindija i drugi.

Položeni vijenci

Vijence pod spomenik u Srbu su položili predstavnici OS RH  na čelu s predsjednikom Ivom Josipovićem, predstavnici Sabora Milorad Pupovac i Damir Kajin, izaslanik predsjednika Srbije Mladen Đorđević, predstavnik Vlade RH Slobodan Uzelac, predstavnici općine Gračac, SABA RH, predstavnik SNV-a te delegacija Sekcije šeste ličke divizije iz Beograda, kao i SDP.

lada kalmeta
foto: vladimir ivanov/cropix
Jure MIŠKOVIĆ /Cropix

 

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 21FirstPrevious[1]2345678910Last