Novosti Hrvatska

JOKA GAJIĆ, 79-GODIŠNJA MJEŠTANKA SIROMAŠNE OPĆINE U DALMATINSKOJ ZAGORI, ŠOKIRANA RAČUNIMA IZ ZAGREBA

UDAR NA SIROTINJU HRT-ov harač u Otišiću: selo nema struje, a s Prisavlja im šalju račune za TV pristojbu

JOKA GAJIĆ, 79-GODIŠNJA MJEŠTANKA SIROMAŠNE OPĆINE U DALMATINSKOJ ZAGORI, ŠOKIRANA RAČUNIMA IZ ZAGREBA

Bio je prošle   godine jedan čovjek i kaže da on zna da mi imamo radio, pa ako ga i ne slušamo, da potpišemo. Ja nepismena prekrižim. I onda mi dođe da platim 251 kunu za tri mjeseca. A nemam struje, radija ni televizora...

Bio je prošle   godine jedan čovjek i kaže da on zna da mi imamo radio, pa ako ga i ne slušamo, da potpišemo. Ja nepismena prekrižim. I onda mi dođe da platim 251 kunu za tri mjeseca. A nemam struje, radija ni televizora...

Hrvatska radiotelevizija poslala je 79-godišnjoj Joki Gajić, pok. Đure, iz Otišića opomenu s nalogom za plaćanje 251,21 kunu za neplaćenu RTV pristojbu za siječanj, veljaču i ožujak ove godine. Tromjesečna pristojba uvećana je za trošak opomene i zakonsku zateznu kamatu.

Kvaka je, međutim, u tome što baka Joka ne gleda televiziju niti sluša radio jer u kući nema takvih aparata. A čemu bi joj i služili kad Joka i nekoliko njezinih susjeda, koji su također dobili istovjetne opomene od Hrvatske radiotelevizije, u kućama nemaju struje još od 1995. godine.

Socijalni slučajevi

Znali smo da su gotovo svi stanovnici Otišića socijalni slučajevi, koje ponajbolje poznaje Tomo Žeravica, tajnik Gradskog društva Crvenog križa Vrlike.

− Poznat nam je taj problem. Iako mi s tim nemamo ništa, pokušali smo im pomoći. Nije u pitanju samo Joka, nego gotovo sva kućanstva u Otišiću. I ja sam nazivao Odjel RTV pretplate HRT-a. Čak sam im za sve koji su dobili opomene da nisu platili pretplatu poslao potvrde “Elektrodalmacije” otkada nemaju struje. Oglušili su se i rekli da oni mogu slušati radioprijamnik na baterije. Poslije toga sam kontaktirao odvjetnički ured koji za HRT provodi ovrhe. U razgovoru mi se učinilo da su shvatili koliko je apsurdno naplaćivati RTV pristojbu od ovih naših građana. I njima sam, s opomenama, poslao potvrde otkada u Otišiću nemaju struje – kaže Tomo Žeravica.

Nakon svega nije bilo druge nego u Otišić, provjeriti na licu mjesta kakav to TV ili radijski prijamnik koristi Joka Gajić. Fotoreporteru Anti i potpisniku ovih redaka vodič je bio gospodin Stevo iz Sinja. Vijugavom asfaltnom cestom stigli smo kojih per-šest kilometara od državne ceste D-1, a onda makadamom oko kilometar do samog sjevernog podnožja planine Svilaje, u zaselak Gajići.

U hladu, čini mi se murve, sjedile su dvije starije žene. Jedna od njih bila je upravo Joka Gajić, a druga dvije godine mlađa Boja, žena Špire. Boja je u rukama držala “Slobodnu” od prošlog ponedjeljka i čitala Joki napis o popravku otišićkoga groblja.

− Bio je prošle godine jedan čovjek i kaže da on zna da mi imamo radio, pa ako ga i ne slušamo, da potpišemo. Ja jadna nepismena prekrižim. I onda mi dođe da platim 251 kunu za tri mjeseca. Zašto i otkuda? Nemam struje, radija ni televizora, a mirovina mi 700 kuna i otkud da platim – pita se Joka vodeći nas prema kući pokazati što ima.

Život uz voštanicu

Kad je mladi kolega Ante stupio u kuću, najednom je naglo zastao, ukopao se na mjestu i pokazao na ruke. A ono, sve mu se dlake naježurile kao da je led ledeni. − Zar je moguće da ljudi žive u ovakvim uvjetima? – izgovorio je Ante.

− Ovo je hotel s četiri zvjezdice u odnosu na uvjete kod nekih drugih – kazao je na to Stevo.

Kod bake Joke pod je od grubo izlivenog betona, zidovi su ožbukani, ali nisu obojeni, a sa stropa prijete padom gipsane ploče uvelike načete vlagom, neobrađene na spojevima. U prostoriji koju naziva kuhinjom i dnevnim boravkom gori štednjak na drva, mali stolić i na njemu voštana svijeća te kauč. Nigdje radija ni televizora...

Da mi je samo vidjeti unučad

Da vam pravo kažem ne fale mi ni radio ni televizija. Ako Bog da pa mi napokon ovoga ljeta u posjet dođu unučad, a sin Vinko je obećao da će ih dovesti, bit ću najsretnija na svijetu – kazala nam je na ispraćaju baka Joka.

HRT: Kontrolor ustvrdio da baka ima radio

Kada nam je u ruke stigla HRT-ova opomena za Joku Gajić, broj 1204504377-201006-2 upućena iz Zagreba 8. lipnja ove godine, nazvali smo Odjel RTV-pristojba. Znajući da u Otišiću veći dio malobrojnih građana još nema struje, a oni koji je imaju dobili su je nedavno, pitali smo kako to Otišićani gledaju televiziju.

Dobili smo odgovor da je kontrolor Odjela RTV-pristojba u travnju prošle godine bio kod Joke Gajić i utvrdio da ona posjeduje radijski prijemnik, a pretplata se plaća jednako za radio ili televiziju ili više takvih aparata u istom domaćinstvu.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last