Novosti Hrvatska

PROFESORI BEZ POSLA NA čak 36 studijskih programa KOJI SU ostalI praznI

Nitko ne želi studirati na Žužulovom fakultetu

PROFESORI BEZ POSLA  NA čak 36 studijskih programa KOJI SU ostalI praznI

Žužulovo Međunarodno sveučilište nije odabrao ni jedan potencijalni student međunarodnog poslovanja, a samo jedan je odabrao smjer međunarodnih odnosa. Mnogi pomorski smjerovi nisu dobili čak ni jednog kandidata

Čak 36 studijskih programa ostalo je prazno iako službeni upisi preko web servera “www.postani-student.hr” završavaju upravo danas.

Kako doznajemo od Silvije Vrgoč iz Nacionalnog informacijskog sustava prijava, radi se čak o deset privatnih smjerova, a zanimljivo je da Žužulovo Međunarodno sveučilište nije odabrao ni jedan potencijalni student međunarodnog poslovanja, a samo je jedan odabrao smjer međunarodnih odnosa.

Skupe školarine

Jednako loše prošla je i Visoka novinarska škola, u vlasništvu NCL grupe, gdje će studirati samo dva buduća novinara, od njih 50 kolika je kvota. Razlozi slabog odaziva mogu se naći u visokim školarinama – 38 tisuća za novinarsko zvanje, odnosno sedam tisuća za brucoše Žužulove škole.

Zamjetan je i broj umjetničkih fakulteta na kojima profesori neće imati koga poučavati jer, naime, trinaest programa nitko nije potvrdio, a svi odreda su glazbeno orijentirani, i to sa središtem na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Međutim, više zabrinutosti trebali bi izazvati podaci prema kojima mnogi pomorski smjerovi nisu dobili čak ni jednog kandidata. Radi se o stručnom studiju Inspekcijskog i kadrovskog menadžmenta u pomorstvu pri privatnoj Visokoj školi u Splitu te izvanredne Pomorske elektrotehničke tehnologije na splitskom Pomorskom fakultetu.

I Dubrovačko sveučilište nije upisalo ni jednog studenta na izvanredne studije: Pomorske tehnologije jahta i marina, baš kao ni na Brodostrojarstvo.

Kako nam kaže aktualni dekan splitskog Pomorskog fakulteta Radovan Antonić, razlozi slabog zanimanja za izvanredne studije mogu se tražiti u državnoj maturi, ali i recesiji.

- Matura je otežala situciju posebno onim studentima koji se obrazuju uz rad na brodu. Također je zamjetan i utjecaj recesije jer je danas pala potražnja, pa pomorci nisu toliko spremni ulagati u napredak. Međutim, od jeseni počinjemo alternativni model vertikalizacije pomorskog obrazovanja. Na taj će se način izići ususret pomorcima koji su završili srednju pomorsku školu, a imaju minimalno tri godine časničke plovidbe – objašnjava Antonić, uz napomenu kako će to utjecati na smanjenje redovnih kvota.

Od najmanje popularnih splitskih visokih škola ističe se TV akademija koja ima kvotu od čak 160 studenata u tri smjera, ali samo četrnaest budućih brucoša. Razlozi tako slabog odaziva kriju se u visokoj školarini, koja seže i preko sto tisuća kuna. S druge pak strane, vrlo zahtjevan studij Informatike i fizike na PMF-u odabrao je samo jedan učenik!

‘Humanisti’ izostali

Na Zadarskom sveučilištu najlošije kotiraju humanistički smjerovi koji broje veći broj studenata, iako spadaju u top pet najmanje primamljivih smjerova. Očekivano su najmanje odabrani klasično filološki smjerovi – grčki i latinski jezici.

Dok je većina praznih programa izvanrednog ili stručnog karaktera, osječki dvopredemtni, redovni studij Hrvatskoga i mađarskoga jezika nije privukao ni jednog studenta, dok je studij Kroatistike vrlo popularan na svim ostalim sveučilištima.

 JURE JERIĆ

‘Na čekanju’ 4239 maturanata

Prema podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijava na visoka učilišta, do jučer je 26.132 kandidata potvrdilo namjeru upisa na 653 studijska programa, dok čak 4239 maturanata još uvijek očekuje da im se oslobode neka mjesta. A za sve one koji ne upišu, na raspolaganju je i drugi upisni rok u rujnu.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last