Novosti Hrvatska

HRVATSKI VELEPOSLANIK U PRIŠTINI ZAMJERIO SE ŠEFU JANDROKOVIĆU

Zlatko Kramarić ‘pljucao’ po Kosovarima i izazvao međunarodni incident

HRVATSKI VELEPOSLANIK U PRIŠTINI ZAMJERIO SE ŠEFU JANDROKOVIĆU

U stilu neukog diplomata Kramarić se u svojoj kolumni u slavonskom ‘Tjedniku’ neprimjerenim riječima obrušio na kosovske političare

Zbog pisanja kolumne pod naslovom “Pismo s Kosova” u slavonskom “Tjedniku”, veleposlanik Republike Hrvatske u Prištini Zlatko Kramarić ozbiljno je naljutio svoga šefa, ministra Gordana Jandrokovića.

Naime, Kramarić je u stilu neukog diplomata, u posljednjem broju ovih novina, objavio tekst pod naslovom “Nema razlike između europejaca i balkanaca”, iznijevši o Kosovu kao zemlji primateljici niz ocjena koje su potpuno neprimjerene diplomatskom komuniciranju i ulozi veleposlanika u stranoj zemlji.

Zaboravio upute

Tako Kramarić, među ostalim, piše kako su “mnogi od kosovskih aktera javnoga političkog i inoga života sveli državu na kravu muzaru i ponašaju se po principu: uzmi sve što ti život pruža! Sada i ovdje. Sada ili nikada”. Nadalje, Kramarić u stilu nezavisnog analitičara, a ne diplomata, piše kako na Kosovu “želja za vlastitom državom još uvijek ne znači da će oni koji su dobili mandat, povjerenje građana, uspješno i pravedno upravljati državom.

“Biti ‘naš’ još uvijek ne znači da su ti ‘naši’ imuni na sve opasnosti i izazove... I ‘naši’ su potkupljivi, i ‘našima’ nije strano nepotističko autoritativno ponašanje... I ‘naši’ obožavaju namještene natječaje. I ‘naši’ nemaju ništa protiv privilegija, lagodnog života...”, opisuje Kramarić psihopolitičko stanje današnjeg Kosova, zaboravljajući da on tamo ne sjedi kao dopisnik nezavisnih medija, nego kao službeni predstavnik hrvatske države.

Iako je Kramarić stručnjak za makedonsku književnost, a ne znalac diplomatskog prava, prilično začuđuje njegova dopisnička aktivnost jer svaki veleposlanik prije odlaska na dužnost prolazi obvezne pripreme na Diplomatskoj akademiji.

Faksimil iz ‘tjednika’
No Kramarić je očito zaboravio upute s tih priprema. A jedna od prvih i temeljnih lekcija koja se podučava na Diplomatskoj akademiji MVPEI-ja kazuje kako među glavne osobine diplomata spada i suzdržavanje od javnih komentara, posebice negativnih komentara unutarnjih prilika u zemlji primateljici.

‘Žuti karton’

Kako je Kramarić veleposlanik RH u jednoj trusnoj zemlji, njegove ocjene mogle bi dovesti službeni Zagreb u neugodnu situaciju, ne samo prema Prištini, nego i prema EU-u, koji od Hrvatske očekuje ulogu stabilizatora u regiji.

Nakon što je ‘Slobodna’ poslala upit MVPEI-ju kako čelništvo ove ustanove tretira praksu javljanja veleposlanika i diplomata u domaćim javnim glasilima u obliku stalnih kolumni u kojima ocjenjuju dnevnopolitičke prilike u zemlji primateljici u kojoj obnašaju dužnost, doznajemo da je ministar Jandroković nazvao Kramarića i upozorio ga kako je njegovo pisanje neprimjereno ulozi i zadaćama veleposlanika.

Jandroković ga je, doznajemo u MVPEI-ju, upozorio, ako opet vidi takve napise, da će zatražiti njegov opoziv s dužnosti veleposlanika u Prištini.

piše šenol selimović

Sankcije za javne istupe

Zbog neovlaštenog javnog komentiranja prilika u zemlji primateljici, u MVPEI-ju je zabilježeno nekoliko slučajeva sankcioniranja diplomata. Jedan od poznatijih je kada je mladi diplomat Vibor Kalogjera, sin novinarke Silvije Luks, povučen s mandata u Washingtonu jer je preko interneta ismijavao tadašnjeg predsjednika Busha.

Zbog veličanja Ante Gotovine, koji je tada još bio u bijegu, u jednom hrvatskom listu, ispitivana je odgovornost diplomata Drage Štambuka. Zbog njega je MVPEI formirao čak posebno povjerenstvo koje je utvrđivalo odgovornost za javni istup za koji nije tražio odobrenje.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last