Novosti Hrvatska

suspendirani policijski inspektor proziva svoje šefove

Gašparac: Vrh PU zagrebačke blokirao je prijavu protiv Thompsona

suspendirani policijski inspektor proziva svoje šefove

Moj šef  Amidžić tvrdio je da poziv pjevaču nije ni odobrio, a u međuvremenu je brzojavom stornirao informativni razgovor, piše inspektor

Moj šef  Amidžić tvrdio je da poziv pjevaču nije ni odobrio, a u međuvremenu je brzojavom stornirao informativni razgovor, piše inspektor

S Markom Perkovićem Thompsonom policija je trebala obaviti informativni razgovor u četvrtak 5. lipnja u 9 sati, a pjevač je čak zaprimio poziv.

No, dva dana ranije, dok je policijski inspektor Josip Gašparac rješavao slučaj pretučene pravobraniteljice Gordane Lukač-Koritnik, iz PU zagrebačke je nazvao Mihael Varga zahtijevajući objašnjenje tko se usudio Thompsonu uputiti takav poziv.

Od toga trenutka nije bila samo gotova odluka o suspenziji Gašparca nego su svi policijski kapaciteti usmjereni na otkrivanje službenika koji su poziv pisali, prepisivali, slali i dostavljali. Naložena je čak DNK analiza poziva.

Krunski svjedoci

Tako barem stoji u vlastoručnom izvješću Josipa Gašparca od 9. lipnja namijenjenog predsjedniku Stipi Mesiću, premijeru Ivi Sanaderu, ministru policije Berislavu Rončeviću, te potpredsjednicima Vlade Đurđi Adlešić i Slobodanu Uzelcu.

Na više od 10 kartica zagrebački inspektor objašnjava genezu svoje nesuđene kaznene prijave za dva Thompsonova krimena. Prvo, da je zagrebačkim koncertom huškao na nacionalnu diskriminaciju. I drugo: da je okaljao ugled Hrvatske.

 - Za svaku situaciju koju sam naveo imam najmanje dva svjedoka koji su i navedeni u tekstu... Uvjeravam vas da pravilnom kadrovskom politikom koja neće biti zasnovana na rođačko-kumovskim vezama i poznanstvima rukovodećih mjesta unutar MUP-a, služba može u roku 2-3 mjeseca goruće probleme kriminala staviti u okvire prihvatljivog - tako Gašparac završava svoje pismo.

Prema Gašparčevoj priči, događaji počinju 2. lipnja u Prvoj policijskoj postaji Zagreb, gdje izvještava da će sastaviti kaznenu prijavu. Nitko se ne protivi, ali mu šef postaje nalaže da se konzultira s Državnim odvjetništvom. S nacrtom prijave stupa u kontakt s Anom Lovrić.

- Gđa Lovrić je rekla da je kaznena prijava dobro sastavljena, ali da je zbog težine kaznenog djela naslovim na Županijsko državno odvjetništvo, te da ide redovitim putem uz dokaze, te uz obavijesni razgovor s pjevačem - izvještava Gašparac.

Sutradan 3. lipnja poziv je upućen na Thompsonovu adresu na Vrhovcu preko nadležne postaje na Črnomercu, uz potpis Gašparčeva neposrednog šefa Marka Amidžića, koji će poslije tvrditi, u prvoj verziji, da poziv nije odobrio svojim potpisom, a potom da nije znao što potpisuje.

U svakom slučaju, u međuvremenu je brzojavom stornirao informativni razgovor s Thompsonom.

Otvorena istraga

U srijedu 4. lipnja 2008. Gašparac je izvijestio šefa da će obračunati prekovremeni rad za kriminaliste u njegovoj grupi koji su dan ranije do 21 sat rješavali slučaj Koritnik.

- Na to je pomoćnik načelnika mene pitao tko mi je dopustio da ja sudjelujem u navedenoj kriminalističkoj obradi, što je meni bilo nevjerojatno, pa sam mu odgovorio kako je logično da ja kao vođa grupe sudjelujem u tome. No, kad me već vuče za jezik da ću mu reći, ako Perković ne dođe 5. lipnja na obavijesni razgovor, kako sam ga naručio, da ću protiv njega i zamjenika načelnika PU-a Mihaela Varge podnijeti kaznene prijave, jer smatram da su počinili kazneno djelo - ističe inspektor.

Dana 5. lipnja odveden je u ured Unutarnje policijske kontrole, gdje ga je gospodin Livazović izvijestio kako je protiv njega otvorena istraga zbog informativnog razgovora s pjevačem.

- Nakon završetka mojeg izlaganja, gospodin Livazović mi je priopćio da će protiv mene biti pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede radne dužnosti - tako piše Gašparac.

Dana 6. lipnja obaviješten je da je suspendiran odlukom Marijana Tomurada, načelnika PUZ-a.

Iskusni detektiv

Rođen sam 5. siječnja 1957. godine u Rijeci, dok od najranijeg djetinjstva živim u Zagrebu, gdje sam se školovao, te diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 10. studenoga 1992. zaposlen sam u MUP-u, PU zagrebačka, u zvanju samostalnog policijskog inspektora na radnome mjestu Vođa Grupe za obradu kriminaliteta, što radim 12 godina - tako počinje izvještaj.

Naslovnica Hrvatska