Novosti Hrvatska

INTERNETSKE LISTE ČEKANJA OTKRIVAJU KAOS U KLINIČKIM CENTRIMA

Bolničke šok liste - liječnik pregleda 2,5 pacijenta mjesečno

INTERNETSKE LISTE ČEKANJA OTKRIVAJU KAOS U KLINIČKIM CENTRIMA

Gužve u bolničkim čekaonicama / Nikla Vilić / CROPIX
Među rijetkim mjerama za borbu protiv korupcije u zdravstvu, u Vladinom generalnom antikorupcijskom planu još od 2006. godine stoji obaveza javnog izlaganja listi čekanja u bolnicama, temeljem čega je bivši ministar zdravstva Neven Ljubičić u veljači 2007. godine izdao naredbu svim bolničkim ustanovama da na web-stranicama objavljuju i ažuriraju liste.

U nacrtu novog anti-korupcijskog plana stoji naputak da se “liste trebaju učiniti još transparentnijima”, što je prilično snažan dokaz da nadležne službe ne provjeravaju provode li se mjere za koju se Vlada deklarativno zalaže.

Naime, uvidom u internetske liste čekanja hrvatskih bolnica, u prvom se redu pokazuje da najveći dio ustanova nije ni počeo poštivati naredbu resornog ministarstva, bilo da uopće ne objavljuju liste ili ih objavljuju krajnje selektivno, dok su one na “svjetlu dana” savršena podloga za istragu USKOK-a ili inspekcijskih službi.

Izuzevši OB Dubrovnik i OB Pakrac koje su objavile liste za sve svoje odjele, ostale bolnice imaju parcijalne liste za najčešće dva, tri odjela ili pretrage; iz mnogih se vidi apsurdno malen broj pretraga po odjelu u određenom razdoblju, što znači da liječnici ili ne rade ili prikrivaju što stvarno rade, a najgore je što u svemu tome prednjače upravo državne bolnice.

Bez pacijenata

Senzacija je, već poslovično, KBC Split koji na svojoj web-stranici prijavljuje tek liste klinika za internu medicinu, pedijatriju i kardiokirurgiju, pored 30 odjela, zavoda i klinika. Ispod nekoliko podnaslova naznačenih s “pretraga 1”, “pretraga 2”, itd., pri čemu se uopće ne navodi o čemu se radi, cijeli splitski klinički centar na svojoj listi prijavljuje – jednog pacijenta!

Naveden je još i Zavod za hemodijalizu i anonimni “odjel 1” i “odjel 2”, no tamo se ionako ne nalazi zabilježen pregled ili zahvat. Na primjer, lista za pregled kod jednog kardiologa iz OB Šibenik čija su specijalnost infarkti, rasteže se od siječnja do rujna ove godine, čeka se prosječno četiri-pet mjeseci, a u tih su devet mjeseci registrirana točno 23 pacijenta!

Drugim riječima, službena aktualna bolnička statistika pregleda govori da konkretni liječnik mjesečno u ambulanti pregleda otprilike 2,5 pacijenta. U istoj bolnici drugi liječnik na Odjelu kardiologije od ožujka do rujna na listi drži 67 pacijenata, što znači da mjesečno pregleda 11, 1 pacijenata, dok jedan liječnik s onkologije u šestom i sedmom mjesecu ima na listi točno 10 pacijenata prijavljenih u ožujku i travnju!

Termin pregleda

U vukovarskoj bolnici pod listom za pretragu CT-om nema nijednog pacijenta, dok se za pretragu UZV-om od trećeg mjeseca javilo 607 osoba, no nijednoj nije upisan termin pregleda. Na odjelu dječje ortopedije od siječnja do studenog ove godine registrira se 166 pacijenata, prosjek čekanja je 5, 6 mjeseci, iako po ovoj listi zaključujemo da čitavi odjel mjesečno obradi 15,09 bolesnika.

KBC Rijeka prijavljuje liste tek tri svoje klinike, i to za ukupno šest zahvata i pregleda. Na ultrazvuk srca čeka se, primjerice, oko pet mjeseci, iako od listopada prošle godine do srpnja 2008. godine na listi imaju tek oko 200 pacijentica, a ista je stvar i s CT uređajem. Na čekanju za koronarografiju i intervencije na koronarnim arterijama nalazi se svega, od ljudi koji su prije primljeni u bolnicu nego su se prijavili za pregled, do rekordera koji na zahvat čekaju i godinu i po dana.

KBC Zagreb, najveća i najvažnija hrvatska bolnica, na svojim web-stranicama objavljuje liste za 10-ak pretraga i odjela, iako broji preko 30 zavoda i klinika.
Od travnja u KBC-u Zagreb se za operaciju žuči prijavilo tek 12 osoba koje će biti operirane do rujna,a svakako je izniman i podatak da se na pregled u kardiološkoj ambulanti čeka pet do šest mjeseci, kao i na ultrazvuk srca.

Ravnatelji u strahu

U strahu za svoju poziciju ravnatelji odbijaju pacijente u sklopu projekta štednje. Liječnici bi vjerojatno radili više, ali to nije dozvoljeno izvan bolničkih limita - drži doc.dr. Mirando Mrsić.

Skriveni podaci

Ili se pravi podaci skrivaju, a pacijenti ubacuju preko reda, ili se u bolnicama ne radi, nego se bježi u privatnu praksu koju ima gotovo svaki liječnik, kaže Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog zdravstvenog sindikata.

Otkaz zbog nerada

Sudeći po javno objavljenim listama, mnogi bi liječnici trebali dobiti otkaz zbog nerada, a nejasno je zašto uopće postoje brojni odjeli, pa i čitave bolnice, kada se čini da zapravo njhišta ne rade.

Porazna statistika

2003 - na listi za endoprotezu zglobova u KBC-u Zagreb stoji pacijent iz 2003. godine, a veliki broj njih strpljivo čeka još od 2004. godine

5 - na ultrazvuk  srca u KBC-u Rujeka čeka se, primjerice, oko pet mjeseci, iako od listopada prošle godine do srpnja 2008. godine na listi imaju tek oko 200 pacijentica

607 - u vukovarskoj bolnici pod listom za pretragu CT-om nema nijednog pacijenta, dok se za pretragu ultrazvukom od trećeg mjeseca javilo 607 osoba

Naslovnica Hrvatska