Novosti Hrvatska

PREDSJEDNIK ODAO POČAST ŽRTVAMA USTAŠKOG TERORA

JADOVNO Ivo Josipović: Previše je porušenih spomenika

PREDSJEDNIK ODAO POČAST ŽRTVAMA USTAŠKOG TERORA

Na komemoraciji žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora Jadovno, održanoj kod Šaranove jame na Velebitu, u blizini Gospića, predsjednik Republike dr. Ivo Josipović podsjetio je da su hrvatski antifašizam i partizanska borba bili temelj hrvatske državnosti, čiji je suvremeni nastavak bio pravedan i obrambeni Domovinski rat.

Otkrivajući obnovljenu spomen-ploču, Josipović je ustvrdio da hrvatska povijest još nije do kraja valorizirana jer je u Hrvatskoj previše porušenih spomenika i zaboravljenih žrtava.

- Obnovit ćemo sve naše spomenike. Moje nije da o tome govorim, nego da inzistiram da se to ostvari - naglasio je.

Podsjetio je da je u logorima Jadovno ubijeno između 30.000 i 40.000 ljudi te pohvalio Vladu koja je omogućila održavanje skore proslave ustanka naroda Like protiv fašizma (27. srpnja u Srbu) također uz novoobnovljeni spomenik.

U ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista Mirko Mećava osudio je nastojanja da se “sporadična zlodjela partizana dovode u istu ravan sa sistemskim državnim terorom Nezavisne Države Hrvatske”, u čemu su ga podržali i predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus te Milorad Pupovac, predsjednik Srpskoga narodnog vijeća.

Mlađan Đorđević, koji je u ime predsjednika Srbije položio vijenac za žrtve ustaškoga terora, kazao je da na to mjesto ne treba dolaziti sa mržnjom, nego s porukama mira.

Među nazočnima i Tadićeva majka

Komemoraciji u Jadovnom nazočila je i Nevenka Tadić, majka srbijanskog predsjednika Borisa Tadića. Njezin otac Strahinja Kićanović ubijen je 1942. u Jadovnom.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last