Novosti Hrvatska

TKO JE OBAVJEŠTAJAC KOJEG JE SUD U HAAGU OSUDIO ZA RATNE ZLOČINE U SREBRENICI

TEŠKA ROBIJA Beara je sudjelovao u napadu na Split

TKO JE OBAVJEŠTAJAC KOJEG JE SUD U HAAGU OSUDIO ZA RATNE ZLOČINE U SREBRENICI

Ljubiša Beara u Haagu (sjedi) /  AP
Ljubiša Beara, nekadašnji načelnik službe sigurnosti Glavnog štaba vojske RS, kojem je Haaški sud presudio doživotnu robiju zbog masovnih smaknuća u Srebrenici 1995. godine, ličnost je koja je obilježila i noviju povijest Splita. Mlađa generacija ne zna da je taj mornarički časnik osvit rata i raspad Jugoslavije dočekao u Splitu, u ulozi načelnika službe sigurnosti tadašnje Vojnopomorske oblasti u Lori, a živio je u četvrti Blatine.

Beara je čuvao maršala Tita i generala Ratka Mladića, a školovao se sa svjetski poznatim teroristom Carlosom Šakalom. Beara se strelovito uspinjao po vojno-obavještajnoj piramidi.

Početkom šezdesetih, s nepunih 25 godina, obnaša dužnost zapovjednika Prve zaštitne čete koja je čuvala maršala Tita na Brijunima. Krajem 60-ih, kao “bezbednosni referent” Kontraobavještajne grupe (KOG), radi u Vojnopomorskom sektoru Pula.

S mjesta šefa obavještajaca Vojnopomorskog sektora Boka, iz Kumbora tijekom 80-ih odlazi u Split gdje do konačnog sloma i povlačenja JRM-a ostaje načelnik sigurnosti.

- Bio je jako bahat i arogantan - prisjetio se Beare umirovljeni general bojnik, utemeljitelj slavne Četvrte gardijske brigade i njezin ratni zapovjednik Ivo Jelić.

-  S njime sam se službeno susretao tijekom osamdesetih godina i ti su susreti bili mučni zbog njegovih karakternih osobina. Bio je izrazito nacionalistički opredijeljen. Upravo sam zbog Bearina šikaniranja prvi put otišao na bolovanje. Sigurno je sudjelovao u pripremi napada na Split jer se takve akcije pripremaju uz naputke obavještajne službe - kaže general Jelić, koji je u bivšoj JNA radio i na obavještajnim poslovima.

Beara je organizirao akciju hapšenja Splićana koji su 1991. godine sudjelovali u prosvjedima ispred Banovine. Četiri su Splićanina uhićena, osuđena su u Sarajevu, no ubrzo su puštena.

Bearu je poznavao i kapetan bojnog broda u miru Stjepan Bernadić, jedan od utemeljitelja HRM-a.

-  Ljudi su ga se bojali. Pratio je koliko tko odstupa od državne politike i partijske linije. Bez njegova odobrenja nije bilo moguće napredovanje -  kaže Bernadić.

Zbog likvidacije dvojice vojnika iz dobrovoljačke postrojbe četničkog vojvode Vojislava Šešelja, Beara je uhićen 1992., ali je nakon samo nekoliko dana pritvora oslobođen intervencijom generala Mladića i Zdravka Tolimira, nekadašnjeg zamjenika načelnika armijske kontraobavještajne grupe za Split.

U ratu u BiH, Beara je bio prvi obavještajac vojske RS zadužen za osobnu Mladićevu sigurnost. Godine 1995. sudjeluje u likvidaciji bosanskih Muslimana iz srebreničke enklave. Među ostalim, Beara je izdvojio stotinu Bošnjaka, proglasio ih mudžahedinima, kojima su onda u Potočarima srpski vojnici odrubili glave.

DENIS KRNIĆ

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last