Novosti Crna kronika

52-godišnji zagrepčanin priveden istražnom sucu u rijeci

INTERNET OPASNOST Pedofil preko chata mamio djevojčice

52-godišnji zagrepčanin priveden istražnom sucu u rijeci

Zamku je 52-godišnji bludnik pripremao cijele dvije godine, a nakon što je uhićen zbog bludničenja nad 14 -godišnjakinjom, policija je pronašla dokaze da ona nije jedina žrtva

Zbog bludničenja nad 14-godišnjom djevojčicom iz Rijeke koju je “navukao” preko interneta u metropolu, te zbog posjedovanja dječjih golišavih fotografija u mobitelu i kompjutoru, policija je stavila lisičine na ruke Zagrepčaninu B.H. (52).

Osumnjičeni, koji je već evidentiran zbog imovinskih delikata, bit će odveden na “ispovijed” istražnom sucu Županijskog suda u Rijeci gdje je nedjelo i prijavljeno. U premetačini njegova stana, mobitela i osobnog računala pronađeno je desetak eksplicitnih fotografija 14-godišnje tinejdžerice.

Osim tih fotografija, pronađeno je još drugih 20 slika na kojima su zasad još uvijek nepoznate maloljetnice. Stoga će policija, ako otkrije identitet i ostalih žrtava, podebljati dosje osumnjičenoga.

Sve je počelo prije dvije godine kada je osumnjičenoga tada 12-godišnja osnovnoškolka, sjedeći u tišini svoje sobe, upoznala u virtualnom svijetu preko jednog od chat-servisa. Muškarac joj ni približno nije rekao svoju dob dovevši je tako u zabludu da komunicira s tek nešto iskusnijim mladićem.

Stvari su krenule po zlu početkom veljače kada se 14-godišnjakinja s njim našla u Zagrebu, a tom je prilikom, navodno, nad njom bludničio u svojem stanu kao i u osobnom automobilu.

Čudno je, pak, to zbog čega maloljetnica tom prilikom nije ni s kim podijelila tu agoniju, jer se ponovno s 52-godišnjakom našla sredinom travnja gdje ju je on svojim mobitelom snimao u izrazito eksplicitnom izdanju. Je li sama dolazila u Zagreb ili je on odlazio po nju, nismo uspjeli doznati.

Djeca vrlo često nisu svjesna rizika komunikacije s nepoznatim osobama koje se često lažno predstavljaju  i daju netočne podatke o svojim godinama, izgledu, mjestu stanovanja...

Za razliku od potencijalnih zlostavljača, djeca uglavnom daju točne podatke o svojem identitetu i kretanju. Pohotnici vrlo često djeci nude i šalju kodove za nadoplatu računa bonom, a potom ih ucjenjuju, traže protuusluge, novac ili traže da im na mobitel ili e-mail šalju svoje obnažene fotografije.

Mnogi roditelji zbog tih opasnosti djeci su zabranili korištenje računala, no stručnjaci kažu da je takva zabrana kontraproduktivna jer upravo ta bojazan potiče djecu da budu tajanstvena.

hajdi karakaš jakubin

 

 

I djeca imaju pravo na privatnost, ali...

 

Privatnost. Iako djeca imaju pravo na privatnost, roditelji i te kako imaju pravo znati s kime se njihova djeca druže i s kime komuniciraju. Stoga je najbolje da računalo bude u prostoriji u kojoj borave i odrasle osobe.

Nadzor. Policija roditeljima savjetuje da se posebno obrati pozornost na komunikaciju koju djeca ostvaruju noću, te da nadziru troškove mobitela oprez.
Djeci treba objasniti da ne dolaze svi na internet s dobrim namjerama. Treba ih upozoriti da s nepoznatim osobama ne smiju dijeliti privatne podatke, da ne primaju kodove za nadoplatu bonova za mobitel od nepoznatih...

Reakcija.U slučaju da roditelji otkriju da je njihovo dijete žrtva razvratnika, iz policije poručuju da djetetov mobitel moraju ostaviti uključen, sačuvati sve poruke i videoisječke i nikako ne odgovoriti na poruku ili poziv kako pedofil ne bi shvatio da je razotkriven.


90 djece koristi računalo, a četvrtina njih ‘surfa’ samostalno

20 dakle svako peto dijete u dobi od 10 do 17 godina dobilo je neku seksualnu ponudu preko interneta

18 svako peto dijete do 18. godine bilo na neki način seksualno zlostavljano

10 zlostavljača, dakle svaki deseti, završi na sudu


 

 

Naslovnica Crna kronika