Novosti Crna kronika

u ponedjeljak u 20.15 sati ispred zgrade na Remetinečkoj cesti u Zagrebu

Novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš pretučen bejzbol palicom

u ponedjeljak u 20.15 sati ispred zgrade na Remetinečkoj cesti u Zagrebu

Dušan Miljuš / Arhiva CROPIX

Novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš pretučen je u ponedjeljak u 20.15 sati ispred svoje zgrade na Remetinečkoj cesti u Zagrebu.

Prema prvim informacijama s leđa su ga dočekala dva nepoznata muškarca, koji su mu zadali više udaraca bejzbol palicama, ozlijedivši mu glavu i ruke.

Prevezen je u KBC Rebro gdje mu je pružena liječnička pomoć. Ozlijeđen je teško, dijagnosticirani su mu prijelom lijeve ruke, potres mozga i ozljede lica, ali nije u životnoj opasnosti.

Četrdesetsedmogodišnji Miljuš je uspio sam javiti policiji da je bio žrtva napada, doznaje se od glasnogovornice zagrebačke policije Aleksandre Ljube.

- Pretukli su me. Izudarali su me palicama po glavi. Dočekali su me ispred zgrade - drhtavim je glasom i u šoku prepričao novinarima Jutarnjeg lista.

- Sve se dogodilo jako brzo. Nisam nikog vidio. Sjećam se samo snažnog udarca - kratko je rekao Miljuš, dok su ga liječnici vodili na snimanje glave.

Nije prijavljivao prijetnje

Miljuš je inače, kao istraživački novinar pisao o mnogim kriminalnim aktivnostima, zamjerivši se mafijašima. U policiji kažu da nije prijavljivao prijetnje.

Netko od kriminalaca je očito “naručio” batinaše koji su u klasičnoj “sačekuši” pretukli novinara.

Posljednji slučaj o kome je Dušan pisao bila je policijska akcija “viking”, u kojoj su uhićeni krijumčari oružja.

Kad su ne tako davno novinari bili na mjestu ubojstva Vinka Rodića, Miljuša je izvrijeđao Zdravko Šiškić, pravomoćno osuđeni ubojica.

Pretučeni Dušan Miljuš / Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Prije toga je obitelj ubijenog Davora Zečevića, nezadovoljna Miljuševim medijskim istupima o tom slučaju, objavila reagiranje u Večernjem listu i to na stranicama s osmrtnicama.

I ranije je više osoba izražavalo nezadovoljstvo Duškovim tekstovima, te su mu izravno ili neizravno prijetile. Zbog svega toga je za sada teško špekulirati tko bi mogao stajati iza ovog divljačkog napada.

Prije više od dva tjedna Zlata Petrač, majka Hrvoja Petrača, prozvala je na portalu Javno.com četvoricu hrvatskih novinara, među kojima i Dušana Miljuša, jer njezinog sina povezuju s kriminalnim miljeom. Za Miljuša je izjavila da bi "dala lijepe bosančerose da ga pretuku". Na te prijetnje policija nije reagirala.

- Kolega Miljuš je u šoku, a trenutno se utvrđuje stupanj i težina ozljeda. Pri svijesti je, no napadača se ne sjeća. Prema izjavama očevidaca, napadači su došli na motoru, a kako su imali kacige na glavi njihov identitet nije poznat. Osim na kolegu Miljuša koji je pretrpio najteže posljedice, to je velik udarac na Jutarnji list, kao i na sve ostale medije. I nedavno smo svjedočili napadu na direktora Zagrebačkih cesta Igora Rađenovića, koji se također borio protiv kriminala. Tu se radi o neučinkovitosti policije jer se takav kriminal mora spriječiti - izjavio je glavni urednik Jutarnjeg Mladen Pleše.

Policija je na mjestu očevida baterijskim lampama pročešljala područje u potrazi za palicama kojima je napadnut, a sa rukometne utakmice u dresu stigao je i zamjenik načelnika PU Zagrebačke, Mihael Varga. Nije htio komentirati ima li policija novih saznanja već je samo napomenuo da će policija uskoro javnost obavijestiti o novostima.

Nakon očevida u Remetinečku su stigli i vatrogasci koji su šmrkovima isprali krv sa pločnika.

Dodajmo na kraju kako niti u prethodnim sličnim slučajevima, kada su novinari bili napadnuti, nitko nije otkriven niti uhićen. Ostaje vidjeti hoće li ovoga puta policija pronaći batinaše i nalogodavca.

igor došen, h, jl

Jutarnji: Osuđujemo napad i tromost policije

Redakcija Jutarnjeg lista izdala je večeras priopćenje u kojem oštro osuđuje brutalni napad na svojeg urednika Dušana Miljuša te izražava zaprepaštenje zbog izostanka bilo kakve reakcije policije na prijetnje koje je Miljuš dulje vrijeme primao zbog pisanja o kriminalu i pozadini mafijaških ubojstava.

"Izražavamo ogorčenje što policija nije zaštitila Miljuša i nije spriječila da se realiziraju prijetnje koje su bile javno izricane. Ta su zastrašivanja kulminirala objavljivanjem prijeteće osmrtnice Miljušu u Večernjem listu. Za tu je prijetnju znala cijela javnost pa nas stoga dodatno uznemirava neshvatljiva pasivnost policije", kaže se u priopćenju.

Redakcija Jutarnjeg lista očekuje od svih nadležnih institucija hitnu istragu te pronalaženje i kažnjavanje počinitelja.

(h)

Bago: Nemojte se prepasti

U odsutnosti predsjednika HND-a Zdenka Duke jedan od potpredsjednika te udruge Mislav Bago izjavio je večeras Hini da HND najoštrije osuđuje još jedan od brutalnih napada na novinare te da traži hitan sastanak s premijerom Ivom Sanaderom i ministrom unutarnjih poslova Berislavom Rončevićem kako bi ih izvjestili o tom i još nekoliko napada u kojima su u posljednje vrijeme žrtve bili novinari.

"Premlaćivanje i prijetnje novinarima postale su dio naše svakodnevice, no to nas ne smije zastrašiti i spriječiti u radu, iako smo svijesni da je napad na kolegu Miljuša poruka svim novinarima da prestanu sa izvještavanjem o gospodarskom i organiziranom kriminalu", kazao je Bago.

Također je pozvao novinare "da ne pokleknu i da ih to ne zastraši", a vlast da shvati koliko je organizirani kriminal opasan za današnje hrvatsko društvo.

(h)

Naslovnica Crna kronika