Novosti Crna kronika

Dragojeviću devet, Vasilju četiri godine zatvora za 40 kg kokaina, Žuvela oslobođen

Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Dubrovniku okrivljeni iz operativne policijske akcije “Kondor”, brodostrojar Ante Dragojević Rizla (27) iz Vele Luke, i grafički tehničar Mladen Vasilj Vaso (47) iz Splita proglašeni su krivima za kazneno djelo zloporabe opojnih droga, dok je ugostitelj Boris Žuvela (52) iz Zagreba oslobođen optužbe.

Dragojeviću je za prijenos i krijumčarenje 40 kilograma kokaina brodom “Sv. Lucija” korčulanske Mediteranske plovidbe iz Južne Amerike u belgijsku luku Antwerpen te za prikrivanje podrijetla i “pranje” tako zarađenih 80 tisuća eura izrečena jedinstvena kazna od devet godina zatvora, a oduzeta mu je i protuzakonito stečena dobit od 582.849 kuna odnosno protuvrijednost navedenih 80 tisuća eura.

Drugookrivljeni Vasilj je za poticaj na počinjenje tog kazenog djela osuđen na četiri godine zatvora a prema istoj su presudi Rizla i Vaso dužni solidarno snositi troškove sudskog postupka. Valja reći kako je Dragojeviću pritvor produljen do pravomoćnosti dok je Vasilj pušten da na slobodi čeka poziv na odsluženje zatvorske kazne.

Sudsko vijeće nije sa sigurnošću moglo zaključiti kako je trećeokrivljeni Boris Žuvela mogao znati za podrijetlo novca koji je na posudbu velolučkom ugostitelju Ivanu Žuveli prenio iz Zagreba u Velu Luku te je oslobođen optužnice kao i plaćanja troškova postupka.

Tako je nakon jedanaest mjeseci od uhićenja okrivljenika akcija “Kondor” dovršena nepravomoćnim presudama koje je obrazložio predsjednik Sudskog vijeća Zoran Čengija te ustvrdio da Dragojević nije naivan da bi ga Vasilj tek tako nagovorio na prijenos droge, a mogao je i odustati tijekom plovidbe u Europu.

Obrazlažući izrečenu presudu akterima akcije “Kondor”, predsjednik Sudskog vijeća dubrovačkog Županijskog suda ustvrdio je kako je utvrđeno da je Dragojević kao nagradu za prijenos droge iz neutvrđene latinoameričke luke preko Atlantika u Europu dobio nagradu od 80 tisuća eura, što je prvotno poricao pred istražnom sutkinjom, da bi potom tijekom rasprave priznao kako je taj novac njegov, ali nije naveo i njegovo podrijetlo:

- Dapače, bio je bahat i prema svom ocu kojemu je telefonski izjavio kako je “skutere platio onako kako je platio”.

Sudsko je vijeće usporedbom termina prisluškivanih i tajno snimanih telefonskih razgovora okrivljenika s osobama iz krim- miljea zaključilo kako je 80 tisuća eura isplaćeno za određeni obavljeni posao. Zaključili su kako to potvrđuje i Dragojevićeva telefonska izjava:

- Od sutra sam bogat, slavit ćemo!

Vijeće je zaključilo kako su se Rizla i Vaso međusobno bodrili da izdrže do kraja “angažmana”, ali i da je Rizla u neko vrijeme čak razmišljao da produži plovidbu te da u posao uključi nekog svog prijatelja koji bi također pristao prenositi drogu. U sve su uključili i djevojku Nikole Ivančića koji je, pretpostavlja se, bio “veza” za slanje droge iz Kolumbije, Venezuele i Ekvadora u Europu.

 

Vijeće je zaključilo kako trećeokrivljeni nije mogao znati, ali je mogao pretpostaviti kako novac koji nosi na njegov rodni otok Korčulu nije pošteno zarađen. No, kako to nisu mogli i zaključiti bez ikakve dvojbe, Boris Žuvela je oslobođen optužbe za pomaganje u pranju, krijumčarenjem droge, stečenog novca.

ahmet kalajdžić / epeha

Zovi Ivančića radi kokaina

Nikola Ivančić (30) je Vukovarac koji se radi posla preselio u Zagreb. Prije nekoliko godina otišao je u Južnu Ameriku, gdje u Kolumbiji, Venezueli i Ekvadoru organizira slanje pošiljki kokaina za europsko tržište, posebno za jugoistok Europe.

Operativna saznanja policija bivše države kažu kako Ivančić ima izvrsne veze s pripadnicima balkanskog podzemlja koje redovito opskrbljuje kokainom za koje su mu najveći problem ‘šetači’, kako je to u jednom tajno snimljenom telefonskom razgovoru rekao i Mladen Vasilj. Kao organizator krijumčarskog lanca osumnjičen je i u akciji MUP-a ‘Domald’ 2005. godine.

 

 

Naslovnica Crna kronika