Novosti Crna kronika

traju razgovori oko ‘sporazuma’ USKOK-a i branitelja dilera heroina i kOkaina iz klana Gorana svalinE

USKOK: Po 11 godina braći Ahmeti - take it or leave it

traju razgovori oko ‘sporazuma’ USKOK-a i branitelja dilera heroina i kOkaina iz klana Gorana svalinE

Branitelj Mehdija Ahmetija predložio je četiri i pol godine za svog branjenika, a odvjetnik njegova brata Ferdija također je predlagao sličnu kaznu

Branitelj Mehdija Ahmetija predložio je četiri i pol godine za svog branjenika, a odvjetnik njegova brata Ferdija također je predlagao sličnu kaznu

Otkad je počelo suđenje Goranu Svalini i skupini njegovih dilera, traju i neformalni razgovori predstavnika obrane optuženih, među kojima su i braća Ahmeti iz splitske Kopilice, i zamjenice ravnatelja USKOK-a Natalije Petković oko postizanja nagodbe.

Spomenuta nagodba podrazumijeva priznanje krivnje i dogovor oko visine kazne. Tužiteljica Petković pokazala se tvrdim orahom jer je za braću Mehdija i Ferdija Ahmetija predložila po 11 godina zatvora za svakoga. Branitelj Mehdija Ahmetija, odvjetnik Borivoje Milošević, pokušao je predložiti kaznu od četiri i pol godine zatvora za svog klijenta, što je ispod zakonskog minimuma od pet godina za udruženo dilanje droge.

Tužiteljica je ponudu ljutito odbila smatrajući je nerealnom budući da se radi o već osuđivanoj osobi čija uloga u piramidi narkotrgovine Gorana Svaline nije bila pri dnu, nego pri vrhu. Upozorila je odvjetnike kako njihovim klijentima prijeti kazna dugotrajnog zatvora i navodno je nakon toga u ljutnji kazala: “11 godina, take it or leave it!”

- Ne mogu vam govoriti o predmetu i ne želim davati izjave u ovoj fazi postupka - kazala je Petković.

Nije htjela reći i je li točno kako je nakon naknadnih razgovora pristala razmotriti kaznu od osam godina, ali jedino uz uvjet da dvojica Ahmetijevih priznaju ne samo svoj dio krivnje nego da “utope” i ostale.

- Neformalni razgovori oko nagodbe postoje, to je jedino što mogu kazati. Ne bih želio izlaziti u javnost s podacima dok ne postignemo neki službeni dogovor. Moj klijent je u bolnici i zabrinut sam za njega i njegovu suprugu i djecu - kazao je odvjetnik Borivoje Milošević.

Odvjetnik Toni Vukičević, koji zastupa Ferdija Ahmetija, također je potvrdio kako su počeli razgovori oko nagodbe.

- Zastupnica USKOK-a zatražila je pisani prijedlog te ću biti pozvan na razgovor kada oni to odluče. Danas sam predao pisani prijedlog, ne želim govoriti o visini kazne, a mogu vam samo kazati kako sam išao oko minimuma. Nije dobro da se ide u krajnosti ni s jedne strane jer inače od nagodbi neće biti ništa - kazao nam je odvjetnik Vukičević.

Lakše i sucu

Ako se postigne sporazum između branitelja i USKOK-a, posao još uvijek nije gotov jer na njihov prijedlog treba pristati i predsjednik sudskog vijeća Zoran Kežić.

U dosadašnjoj praksi, sudac Kežić nije imao običaj štedjeti na godinama zatvora, pogotovo kada se radi o povratnicima u počinjenju kaznenog djela. Sama nagodba na osnovi koje će se donijeti prvostupanjska presuda, predsjedniku vijeće predstavlja pogodnost utoliko što se na presudu neće žaliti ni jedna od stranaka te mu ona postaje pravomoćna doslovno automatski.

Osim toga, u slučaju dogovora između stranaka i samo suđenje neće trajati dugo jer neće biti neslaganja oko izvođenja dokaza i nepotrebnog odugovlačenja rasprave. Ostaje vidjeli kolike je kazne USKOK predvidio za samog Gorana Svalinu te njegova brata, glavne pokretače posla.

Mjereći prema kaznama za Ahmetije, za Svaline bi mogli tražiti i 15 do 20 godina. Skupina se, osim za preprodaju 27 kilograma heroina te kokaina, amfetamina, ecstasyja i speeda, tereti i za miniranje lokala i automobila konkurencije.

Čvrst stav USKOK-a ne čudi s obzirom da je glavni dokaz u predmetu snimljeni materijal koji je vjerno prenesen na najmanje 100 stranica telekomunikacijskog vještačenja.

Mehdi: Ovdje najveći diler na Brdima

Klijent zove Mehdija koji se javlja: ”Ovdje najveći diler na Brdima. Što treba, brate, kokaina, heroina. Javno ja prodajem ispred pandura i bez pandura, sve javno!” - čuje se smijeh.

Klijent zove Mehdija i pita može li mu izdvojiti za 200 kuna. “Ne da mi se zaj... za 200 kuna”, kaže Mehdi.

Ferdi razgovora s poznanikom koji ga pita bavi li se ičim. “A jesam. Misliš na ovo sa ‘žutim’, što ti treba?” Poznanik odgovara: “Je...š prijatelju ‘žuto’, ne treba mi to.” Ferdi tumači: ”Ma ne, ja radim samo s njim.”

Ferdi zove jednog od optuženih i pita šta rade, ali ga prvo upozori da pazi što govori. Ovaj mu odgovara “Pravimo pizeve.” Ferdi bjesni “Pribit ću te!”. •• Joško Svalina zove brata Gorana koji mu kaže kako ide “gore” i da s njim ide Ljilja. To je bio njegovo zadnje putovanje u BiH radi kupnje heroina i kokaina.

6. kolovoza, u 23.34, Goran Svalina zove brata Joška: ”U bijegu sam!” Joško zove Mehdija: ”Gasi mobitel, veliki problem!” Mehdi zove Ferdija: ”Gasi brojeve, vadi kartice!”

 

Mehdi buncao

Mehdi Ahmeti nalazi se na Odjelu psihijatrije Bolnice za osobe lišene slobode u Zagrebu, nakon što je u ćeliji na splitskim Bilicama dobio napad tijekom kojeg je buncao kako vidi pokojnog oca. U splitskoj bolnici ga je pregledao neuropsihijatar i hitno uputio u Zagreb.

 

Naslovnica Crna kronika
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last