Novosti Crna kronika

sporni dokazi

Hvarski taksist osuđen za silovanje, a nije utvrđeno je li mlada Irkinja uopće ušla u njegov taksi!? Vrhovni sud naložio novo suđenje, doznali smo na kojim je detaljima pala splitska presuda 

sporni dokazi
Dokaze treba pomnije proučiti, smatra Vrhovni sud

Skoro tri i pol godine od nepravomoćne presude Županijskog suda u Splitu, kojom je sada 41-godišnji hvarski taksist osuđen na četiri godine zatvora za silovanje tada 22-godišnje, a sada 26-godišnje irske državljanke, Vrhovni sud RH ukinuo je tu presudu i predmet vratio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku.

Time je u dobrom dijelu uvažena žalba Hvaraninova odvjetnika Jakše Cvitkovića, koji je u žalbi istaknuo da je u slučaju njegova klijenta došlo do bitne povrede odredaba kaznenog postupka, povrede kaznenog zakona te pogrešno i nepotpuno utvrđenoga činjeničnog stanja i same odluke o kazni.

Vrhovni sud, pod predsjedanjem sutkinje Ane Garačić te Miroslava Šovanja i Damira Kosa kao članova Vijeća, smatra da je odvjetnikova žalba osnovana jer su stavovi prvostupanjskog suda o optuženiku kao počinitelju za sada nedostatni i preuranjeni.

Analiza kretanja

Za potpuno i pravilno utvrđivanje činjeničnog stanja Vrhovni sud smatra da je potrebna detaljnija i sveobuhvatnija provjera dokaznog materijala, posebice reprodukcijom snimki nadzornih kamera, kojima će se razjasniti može li se identificirati vozilo optuženika i oštećenica. Dokazi koji se u novom suđenju trebaju provesti moraju donijeti točnu vremensku i prostornu analizu kretanja optuženika i oštećenice inkriminirane noći kako bi se pouzdano utvrdilo je li optuženik mogao počiniti ovo kazneno djelo.

Po izjavi oštećenice, ona je u vozilo za koje je pretpostavljala da je taksi ušla ispred diskoteke "Pink Champagne", koja se nalazi nasuprot Policijske postaje Hvar i to je područje pokriveno kamerama. Da ju je optuženi primio u vozilo, kako to ona opisuje, bilo bi vidljivo na kameri postavljenoj na zgradi policije, a ni na jednoj nadzornoj kameri se ne vidi da Irkinja uopće ulazi u vozilo već kako se samo šeta ulicom.

Odvjetnik Cvitković, smatra Sud, u pravu je kada kaže da bi za takvu rekonstrukciju kretanja optuženika i oštećenice bile od značenja snimke nadzornih kamera koje prikazuju prostor taksi stajališta te dio ceste ispred policije postaje. Također je žalitelj u pravu, smatra Vrhovni sud, kada tvrdi da zaključak prvostupanjskog suda kako je optuženik putem naišao na oštećenicu nije potvrđen navodom oštećenice (koji je sud propustio reproducirati u presudi), a prema kojem je taksist, i prije negoli ga je oštećenica angažirala za vožnju, bio parkiran ispred "Pink Champagne" u gradu Hvaru i stajao je uz svoje vozilo. Osim toga, oštećenica je navela da to vozilo u koje je ona kasnije ušla nije imalo oznake taksi vozila, dok vozilo optuženoga ima nedvojbeno na krovu svjetleću oznaku, što je potvrdilo i više svjedoka. Vrhovni sud je smatrao neutemeljnim dio žalbe u kojem se navodi da je oštećenica prije službenog prepoznavanja već vidjela taksista u prostorijama PP Hvar te je vjerojatno i to utjecalo da ga prepozna kao silovatelja. Navedeni prigovor žalitelja, smatra Vrhovni sud, može biti samo u ocjeni vjerodostojnosti ovog dokaza, a nikako ne može biti osnova za zaključak o nezakonitosti provedbe radnje prepoznavanja.

Negirao djelo

Vrlo važno je napomenuti da je od početka suđenja optuženi negirao kazneno djelo, a ova ukidajuća presuda mu je barem privremena satisfakcija jer sve ovo vrijeme uredno obavlja svoj posao taksiste s krimenom silovatelja.

Tijekom glavne rasprave pred Županijskim sudskim vijećem preko videoveze iskaz je dala i Irkinja, koja je ustrajala na optužnici i opisala je kako ju je taksist silovao dok ju je vozio iz diskoteke u hostel.

Prijavila ga je odmah sljedeće jutro, a prilikom dolaska u policiju turistkinja je imala natučeno koljeno, prljave podlaktice i stopala te joj je izmjereno 1,4 promila alkohola u krvi.

Taksist je odmah uhićen te je u pritvoru proveo tri dana, nakon čega se branio sa slobode. Tijekom istrage napravljeno je i biološko vještačenje.

Tijekom suđenja iskaz su dali supruga taksista, noćni čuvar hostela te još neki svjedoci i sudski vještaci čija su vještva pročitana tijekom suđenja. Glavna rasprava je bila zatvorena za javnost.

Prilikom ocjene o krivnji Sudsko vijeće je uzelo u obzir iskaz turistkinje, koji je ocijenjen kao vjerodostojan, te liječnički nalaz u kojem su se navodila dva svježa traga koja su dovedena u vezu s optužbama.

Slijedom toga je optuženi taksist proglašen krivim i kažnjen s četiri godine zatvora. Za navedeno kazneno djelo zapriječena je kazna od jedne do deset godina zatvora, a kao olakotne okolnosti uzeto mu je to što je otprije neosuđivan i otac je malodobnog djeteta.

Sada je ta presuda ukinuta i morat će biti održano novo suđenje na Županijskom sudu u Splitu.

 

Da je djevojka ušla u vozilo kako to opisuje, bilo bi vidljivo na kameri postavljenoj na zgradi policije, a na snimkama se vidi samo kako se šeta ulicom

 

Naslovnica Crna kronika