Novosti Crna kronika

SKUPI PREKRŠAJI

Uhvatili ga ispred Poljuda, pokušao unijeti bengalku: mladi Kaštelanin zaradio novčanu kaznu i zabranu odlaska na utakmice, evo kako se pravdao na sudu

SKUPI PREKRŠAJI

Novčana kazna od 6.000 kuna određena je 23-godišnjaku iz Kaštel Novog jer je pokušao unijeti jednu bengalku na Poljud prije utakmice Hajduk - Inter Zaprešić u svibnju ove godine. Osim toga dobio je zaštitnu mjeru zabrane odlaska na utakmice tijekom godinu dana. Obje sankcije izrečene su na Prekršajnom sudu u Splitu sukladno Zakonu o sprječavanju nereda  na športskim natjecanjima.

Kaštelanina je prijavila  Prva policijska postaja Split nakon što je uhićen o4. svibnja u 16,40 na sjevernoj šetnici splitskog stadiona. Policajci su ga zatekli kada je pokušao unijeti  jedno pirotehničko sredstvo drugog razreda tzv. bengalku prije početka odigravanja nogometne utakmice Prve HNL. Uhićen je i pritvoren te po žurnom postupku doveden na prekršajni sud nakon što je protiv njega podnesen optužni prijedlog.

Tijekom postupka je iznio obranu:

- Nije mi bila namjera nekome napraviti štetu i jako mi je žao što je došlo do navedenog prekršaja. Ne radi se o cijelom pirotehničkom sredstvu već o jednom koje maksimalno gori do četiri sekunde i ne može se baciti već se mora odmah ispustiti iz ruke. Molim sud da mi ne izrekne kaznu zatvora jer će uskoro početi raditi - kazao je.

Kako je otprije već dva puta osuđen, jednom na prekršajnom sudu u Zagrebu 2017. godine, a jednom u Splitu prošle godine. Policija je za njega tražila zatvorsku kaznu od 50 dana. Sud je smatrao kako zatvor nije nužan, pogotovo jer 23-godišnjak ide raditi te su se odlučili na novčanu kaznu, ali su išli na nešto višu. Raspon je od 2.000 do 15.000 kuna te je određeno da plati 6.000 kuna. Od ukupne kazne se oduzimaju dva dana pritvora što iznosi 600 kuna tako da će Kaštelanin morati platiti 5.400 kuna. Također tijekom godinu dana ne smije biti na utakmicama na kojima nastupa Hajduk i Hrvatska nogometna reprezentacija na području cijele Hrvatske s obvezom boravka u policijskoj postaji.

Kolika ga kazna čeka ako se ne javi u policiju vidljivo je iz jedne pravomoćne presude Visokog prekršajnog suda u Zagrebu. Navedeni sud je prihvatio žalbu jednog Splićanina koji je zaboravio javiti se u policiju za vrijeme utakmice Hajduka te su mu umanjili kaznu na 6.000 kuna.

Na 10.000 kuna je prema ZSNŠN-u osuđen početkom prošle godine na Prekršajnom sudu u Splitu te je podnio žalbu višem sudu navodeći kako i ne ide na utakmice zbog čega je i zaboravio javiti se u policiju, a uzdržava obitelj te je kazna previsoka. Visoki prekršajni sud je procijenio kako je iznos zaista previsok, ali kako je to bio drugi put da je zaboravio javiti se u policiju smatrali su da je 6.000 kuna primjerena kazna. Prvi put kada se nije javio u policiju kažnjen je sa 3.000 kuna, također na splitskom sudu, što je potvrdio i Visoki prekršajni sud.

Naslovnica Crna kronika