Novosti Crna kronika

grijesi iz mladosti

Član uhićene zločinačke skupine koja je terorizirala Split mora majci žrtve platiti masnu odštetu: danima zlostavljao dječaka, tukao ga i prijetio mu, pa na koncu iznudio čak 100 tisuća kuna!

grijesi iz mladosti

Robert Žuvela (21) iz Splita koji se trenutno nalazi u istražnom zatvoru na Bilicama kao dio nedavno uhićene zločinačke grupe, a koji je ujedno i jedna od žrtava te iste grupe kojoj po USKOK-u pripada, morat će zbog svojih ranijih "mladenačkih grijeha" isplatiti nešto manje od 85 tisuća kuna plus kamate majci dječaka od kojeg je u lipnju 2015. godine iznudio oko 100 tisuća kuna.

Učinio je to, po pravomoćnoj presudi u kaznenom postupku, zajedno sa danas nažalost pokojnim Goranom Vidićem (mladić kojeg je nožem ispred hotela "Marjan" u studenom 2016. godine ubio Karlo Gustav Krivec koji je zbog toga osuđen na pet godina zatvora - op.a.).

Da će Žuvela morati isplatiti cjelokupni iznos koji je iznuđen odlučila je nepravomoćno sutkinja splitskog Općinskog suda Sanda Petričić. Kako navodi u svom obrazloženju, Žuvela i Vidić u kaznenom su postupku proglašeni krivima jer su od 18. lipnja do 26. lipnja 2015. godine zajednički i dogovorno ozbiljno prijetili tada maloljetnom dječaku da će mu "nanijeti zlo ako im ne donese novac".

Tako su ga 18. lipnja udarili nekoliko puta otvorenim dlanom ruke u lice i glavu, uzeli mu mobitel i tražili da donese novac i zlato, a sada pokojni Vidić koji je tada bio maloljetan je gasio cigaretu na njegovoj desnoj potkoljenici. Nakon toga su zajedno s maloljetnikom otišli u njegov stan, pronašli ključ sefa i u njemu pronašli dvije omotnice iz kojih je žrtva svakome od njih dala po 100 eura.

Zatim su opet 26. lipnja 2015. godine zajednički odveli maloljetnika u podzemnu garažu kod prodavaonice Victa te od njega zatražili još novca cijelo ga vrijeme "triskajući" i dodatno mu prijeteći. Zbog straha od daljnjeg zlostavljanja dječak je otišao u stan i iz sefa uzeo žutu i bijelu omotnicu s eurima koju im je dao na stepeništu, a oni su ukupno uzeli oko 13 tisuća eura.
Policija je nakon kriminalističke obrade i uhićenja tada maloljetnih iznuđivača majci žrtve vratila nešto manje od 1800 eura koji su nađeni kod njih.

Obojica su tada bila osuđena na pridržaj izricanja kazne maloljetničkog zatvora ako u roku od dvije godine ne počine novo kazneno djelo ili ako se protive provođenju odgojne mjere. Bila im je, uz to, izrečena i odgojna mjera pojačane brige i nadzora i posebnih obveza uključenja u psihosocijalni tretman u savjetovalištu za mlade i uključenja u rad humanitarnih organizacija ili u poslove komunalnog ili ekološkog značenja u trajanju od 100 sati.

Koliko su te sankcije imale učinka, dovoljno govori zlosretna sudbina koja je zadesila obojicu tinejdžera praktički na početku njihovih života. Jedan je izgubio glavu, a drugi će većinu svoga života, može se pretpostaviti kako stvari sada stoje, provesti iza rešetaka.

 

Naslovnica Crna kronika