Novosti Crna kronika

Obračun u Baškoj Vodi: otac i sin iz BiH izboli Juriće jer su im ispekli svinjetinu?

Dragan Jurić i sin mu Krunoslav Jurić zadobilii su više ubodnih rana nožem u sukobu u utorak oko 23 sata sa Salkom S. i njegovim sinom Harisom S.

Ozljeđeni su prevezeni u KBC Split, gdje je teže ozlijeđenom Draganu Juriću operirana jetra i trbušni trakt te se na nalazi na jedinici intenzivne njege KBC Split. Krunoslavu su sanirane posjekotine.

Policija je privela dvojicu osumnjičenih počinitelja, državljana BiH, čiji je bijeg nakon krvavog sukoba spriječila masa građana i turista koja je za njima trčala, uhvatila ih ih uza zid zadržala do dolaska policije. Privedeni su u makarsku policijsku postaju gdje se još nalaze na krim obradi.

Sukob je započeo na izletničkom brodu Papa u vlasništvu Jurića iz Baške Vode, i zatim se još bjesnomučnije prenio na mul za koji je brod bio privezan.

O uzrocima u srijedu ujutro u Baškoj Vodi se prepričavaju čak tri verzije. Po jednoj Salko nije htio na izletu na Hvar jesti ponuđenu ribu, već je zahtijevao meso. Jurići su mu ispekli meso, ali je Salko među komadima navodno pronašao svinjetinu.

Po drugoj varijanti sukob je nastao oko dugova, a po trećoj obe familije su iz Bugojna i poznaju se otprije. Nijednu priču nismo uspjeli provjeriti.

- Na poziv mještana motorom sam brzo otišao na mul da vidim što se događa. Međutim sudionike sukoba kao i veliki broj građana zatekao sam prekoputa tržnice, 50-ak metara dalje. U mraku se nije vidilo ko koga tuče, dvojica su bila na podu krvava. Dvojicu je petnaestak ljudi pritisnuli uza zid i držali do dolaska policije. Jedan na podu je već bio krvav, a teže ozlijeđeni nije. Vrućina je i tek je kasnije šiknula krv. Saznao sam da je mlađi Jurić bio uboden u rame još na mulu. Onda je otac zajedno s Kruninim prijateljima potrčao za počiniteljima i spriječili ih u bijegu. Dostigli su ih kod pijace gdje je nastala tučnjava. Tu je otac Jurić zadobio dva-tri uboda nožem.- ispričao nam je komunalni redar Ivo Tomaš.

- Radila sam u lokalu (Mars) kad je nastala cika i vika, sinovi su me pozvali da je ispred naše kuće njihov prijatelj Kruno. Uzela sam hitnu pomoć, pritisnula Kruni ubodnu ranu na leđima, polegla ga na pod ispred trafostanice gdje sam ga zatekla. Molila sam jednog momka da mu ranu dopro pritisne radi kompresije, jer su me pozvali da je uboden i otac mu Dragan. Posjekotine su bile ispod ruke i na trbuhu u predjelu jetre. On je bio u masi, bila je opća tučnjava i naguravanje, ništa se nije razumjelo ni tko koga ni zašto. Malo kasnije Dragan se počeo mijenjati, vidjelo se da se nešto s njim zbiva, polegla sam ga na pločnik, i pružala mu pomoć do dolaska liječničke ekipe iz Makarske – ispričala je medicinska sestra Silvana Cvitanović, zaposlena u splitskom rodilištu.

Jurići su kao izbjeglice iz Bugojna došli u Bašku Vodu u ratu i tu se nastanili. Brod Papa u srijedu ujutro isplovio je s izletničkom turom iz Baške Vode s mlađim sinom i zamjenskim kapetanom umjesto Krunoslava. Obitelj iz BiH boravili su u Baškoj Vodi kao turisti i bili prijavljeni sa smještajem u privatnom apartmanu.

Uz priče o tučnjavi velikih razmjera i po broju sudionika, sama je sreća da se sve skupa nije još tragičnije završilo. Baškovođani su ogorčeni što ljeti kada uvečer u mjestu bude i do 13 tisuća turista nema stalne policijske ophodnje.

Ana Dragičević/EPEHA
fotografije ustupio očevidac

Naslovnica Crna kronika
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last