Novosti Crna kronika

uhvatila ga zadarska policija

Bivši šef krim-policije za šverc kilograma kokaina dobio 2 godine zatvora, pred sudom se branio na vrlo zanimljiv način...

uhvatila ga zadarska policija

Zlatko Androšević, 44-godišnji bivši pomoćnik šefa jedinice kriminalističke policije Distrikta Brčko u Republici Srpskoj u BiH, pravomoćno je osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu na dvije godine zatvora za šverc kilograma kokaina koji je osobnim automobilom prenio iz BiH u Hrvatsku.

Androševića je uhitila zadarska policija 23. listopada prošle godine na autocesti A1, u blizini naplatne postaje Maslenica (Marune), u Audiju A3 bosanskih registracijskih oznaka, u vlasništvu njegova prijatelja Srđana Vukadinovića. Samo tri mjeseca kasnije, 30. siječnja 2019., sutkinja Općinskog suda u Zadru Ivana Parać Krišto Androševića je osudila na tri godine bezuvjetnog zatvora.

Androševićev odvjetnik iz Splita Marijo Vuković uložio je žalbu na prvostupanjsku presudu smatrajući da je izrečena kazna prestroga te da je krivo utvrđeno činjenično stanje. Zadarsko Državno odvjetništvo žalilo se, pak, da je sankcija preniska jer se radilo o međunarodnom krijumčarenju droge, o većoj količini teške droge koja na tržištu vrijedi oko 600 tisuća kuna, te osobi koja je u tom trenutku bila visoki policijski dužnosnik susjedne zemlje, koja je trebala provoditi zakone i osigurati njihovu primjenu, a on se svojim ponašanjem zapravo grubo narugao državnopravnom poretku Federacije BiH, ali i Hrvatske.

Međutim, predsjednica sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu Lidija Vidjakodbacila je žalbu Odvjetništva, a žalbu Androševića djelomično usvojila smanjivši mu kaznu s tri na dvije godine zatvora.

Rekordan rok

Pravomoćnu presudu sud je donio 23. travnja ove godine, svega šest mjeseci nakon Androševićeva uhićenja, gotovo u rekordnom roku. Kako se u izdržavanje kazne ubraja i vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru, gdje boravi od 23. listopada prošle godine, Androšević će u zatvoru provesti još najviše deset mjeseci, odnosno najvjerojatnije će biti pušten istekom dvije trećine kazne, nakon 16 mjeseci, što bi trebalo biti negdje početkom 2020. godine.

Androšević se pred sudom branio na vrlo zanimljiv način. Kazao je da je kokain prenosio iz BiH u Hrvatsku jer je bio ucijenjen od strane nepoznatih osoba koje pripadaju međunarodnoj kriminalnoj udruzi. Za njih je rekao da su opasni, da ih se boji te da, čak i kad bi znao koje su to osobe, ne bi smio to otkriti. Ucjenjivali su ga, kako je rekao, snimljenim fotografijama njega i žene s kojom je prijateljevao mimo braka, a ona nije javna osoba.

Prijetili su mu da će kompromitirajuće fotografije pokazati njegovoj ženi s kojom ima dijete, a tada se nalazila u drugom stanju. Ucjenjivačke slike dobivao je na mobitel, ali ih nije sačuvao jer se navodno bojao da ih supruga ne bi vidjela. Poruke je dobivao na osobni, a ne službeni mobitel, s više nepoznatih brojeva, u razdoblju od posljednja dva-tri mjeseca prije počinjenja kaznenog djela.

Androšević je također rekao da je kokain u prijateljev auto stavila njemu nepoznata osoba, i to ispod suvozačeva sjedala, zajedno s kriptiranim mobitelom. Rečeno mu je da paket preveze u Hrvatsku, te da će neka njemu nepoznata osoba drogu preuzeti na prvoj benzinskoj stanici iza Benkovca. Kazao je da za taj posao nije dobio nikakvu naknadu, a granicu je prešao na prijelazu Orašje-Županja. Kad ga je zaustavila zadarska policija, drogu im je predao dobrovoljno, priznajući odgovornost za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret.

Priznao nedjelo

Iznoseći svoju obranu, Androšević je rekao kako smatra da se u ovom slučaju čak radi o namještaljci protiv njega, to jest da je PU zadarska zaprimila dojavu da zaustavi baš njegovo vozilo. Androšević, međutim, za cijelu svoju obranu nije iznio nikakav dokaz, kao ni dokaze za policijsku zavjeru protiv njega, pa mu prvostupanjski sud nije poklonio povjerenje, smatrajući da je njegova obrana nelogična, neživotna, neujednačena i kontradiktorna, pa stoga i neistinita.

Na profesionalnoj poziciji na kojoj je bio ne bi smio biti laka meta ucjenjivača, smatrao je sud, i bilo bi logično da je osoba s njegovim statusom, kontaktima, vještinama i znanjima te dostupnim informacijama morala naći načina riješiti jednu takvu ucjenjivačku situaciju, ako je postojala, bez da počini kazneno djelo s međunarodnim elementom. Odnosno, kako sve to govori kako bi, kao diplomirani pravnik i policajac s 23 godine radnog iskustva, umanjio svoju odgovornost za pokušaj šverca i preprodaje kokaina s ciljem da na tome zaradi.

Međutim, viši sud u Zagrebu imao je više sućuti za Androševića. Njegovo priznanje da se smatra krivim i da bi najradije, da može, vratio vrijeme u odnosu na svoje postupke, kajući se zbog počinjenog, dojmilo je predsjednicu sudskog vijeća Lidiju Vidjak. Žalba Državnog odvjetništva je u potpunosti odbačena, a Androševiću tako kazna smanjena za godinu dana zatvora.

Deset mjeseci za 'travu' od 12 cm

Dvije godine zatvora za "kazneno djelo protiv zdravlja ljudi – neovlaštene proizvodnje i prometa drogama", neuobičajeno je mala kazna, donesena u rekordnom roku. Na ovaj način, smatraju naši sugovornici iz pravosudnih krugova, sud šalje krivu poruku, pogotovo kad se usporedi s presudama drugih sudova za kaznena djela vezana uz drogu.

Primjerice, Općinski sud u Križevcima je 2017. dosudio deset mjeseci bezuvjetnog zatvora muškarcu kojem je u kući pronađena jedna stabljika marihuane visine 12 centimetara, Huanito Luksetić je 2017. dobio dvije godine bezuvjetnog zatvora na Općinskom sudu u Rijeci jer je kao oboljeli od multiple skleroze uzgajao indijsku konoplju u vrtu (15 kilograma).

Naslovnica Crna kronika