Novosti Crna kronika

Tri istrage

U usporedbi sa suđenjem Ivi Sanaderu tužitelji će u slučaju Ivice Todorića imati puno teži posao, no jedna stvar itekako bode oči...

Tri istrage

Trebao je to biti gotovo pa idiličan prizor. Mali zečići – dva bijela i jedan sivkasti – ugnijezdili su se u zagrljaju Ivice Todorića. Livada uz Kulmerove dvore u zagrebačkim Šestinama zelenila se na proljetnom suncu, a bivši vlasnik Agrokora, u žarko plavom puloveru i sivim hlačama, naciji je zaželio sretan Uskrs. Da su Monet ili Poussing živjeli koje stoljeće kasnije, ovaj bi prizor - u to nemamo nikakve dvojbe - ovjekovječili kao „Gazdinu pastoralu“.

No, idila nije potrajala dulje od poluminutne uskršnje video snimke koju je Todorić objavio na svojem Twitter profilu. Iza Todorića je poslovni krah koncerna kojim je suvereno vladao puna tri desetljeća, bijeg u London, izručenje Hrvatskoj i dva tjedna provedena u Remetincu. Novaca da plati jamčevinu od sedam i pol milijuna kuna nije imao. Basnoslovna imovina koju je stekao do sloma Agrokora ili je blokirana od suda, ili je pod zalogom Sberbanke. Pomogli su mu, priznao je kasnije Todorić, prijatelji. Kada je objavljeno da su ti prijatelji iz Srbije, on je to demantirao.

U idućih mjesec dana, do 20.svibnja, istraga protiv nekada najmoćnijeg hrvatskog poduzetnika, njegovih menadžera i članova njegove obitelji trebala bi biti dovršena. Tada će se i definitivno vidjeti kojim će putem krenuti njegov slučaj. I hoće li Agrokor svoj epilog imati na sudu.

Jer, u usporedbi sa suđenjem Ivi Sanaderu, koji se na optuženičkoj klupi našao dijelom i zbog toga iskaza koje su dali svjedoci-pokajnici, tužitelji će protiv bivšeg gazde Agrokora imati puno teži posao. Ključnu ulogu ovoga će puta odigrati sudski vještaci. Na temelju njihovog nalaza istražitelji će trebati odlučiti kako komplicirane poslovne transakcije pretočiti u optužnicu koja može opstati na sudu. I kolike su im šanse da nekada nedodirljivog Todorića strpaju iza rešetaka.

Agrokor se, u to nema nikakve sumnje, našao na rubu kraha jer je njegov osnivač, vlasnik i predsjednik uprave u jednom trenutku poželio imati više od onoga što je realno mogao servisirati. I to je, da ne bude zabune, više pitanje mudre i odmjerene poslovne procjene nego kriminala.

Ono, međutim, što u čitavom slučaju bode oči su ogromne svote Agrokorovog novca koje su Todorić i članovi njegove obitelji trošili u privatne svrhe. Novac koji je bio namijenjen projektu izlistavanja Todorićevog koncerna na Londonskoj burzi – a riječ je navodno o dvije milijarde kuna nominalno osigurane za IPO – mahom je korišten za plaćanje privatnih putovanja Todorićevih u Bankok, New York, Dohu i Las Vegas, pokrivanje troškova u mondenim svjetskim skijalištima, leasing i popravke luksuznih jahti, koncesije i građevinskih radova na Todorićevoj kvarnerskoj Villi Castello, shopping u luksuznim venecijanskim, londonskim i pariškim buticima… Čak i kupnju zobenih pahuljica, parizera i banana druge klase u Konzuma.

Todorićeva supruga Vesna tako je u ožujku 2011. u trgovini Bella Forma na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma kupila pribor za jelo njemačke marke Faden koji je koštao 210 tisuća kuna. Račun za ovaj skupocijeni set isporučen je Agrokoru.

Todorićeva kćer Iva Balent u svom je ormaru imala tridesetak torbica marke Hermes Birkin čiju su vrijednost istražitelji procijenili na 300 tisuća eura. Agrokor je platio i njezno zimovanje u luksuznom hotelu Suvretta u St. Moritzu. Samo na dodatne troškove poput masaža, mini-bara, ručkova i večera obitelj Balent potrošila je 110 tisuća kuna kuna. Agrokorov IPO Ivi Balent platio je i torbu i haljinu za 15 280 kuna, te top, haljinu i kožnu jaknu za 28.824 kuna u luksuznom butiku Maria kojega u Zagrebu drži Dubrovkinja Marija Obrvan. Kao i redovite shopping ture po dućanima u Parizu i Londonu.

Ivin mlađi brat Ivan Todorić u siječnju 2017., kada je već svima u koncernu bilo jasno da je Agrokor na koljenima, u Las Vegasu potrošio 22 tisuće švicarskih franaka. Što u tamošnjem kasinu, što po hotelima sa 5 zvjezdica. Potom je otišao u Kanadu na skijanje u resort Blackcomb Whistler. Svi računi isporučeni su Agrokoru, a knjiženi kao trošak IPO-a.

Danas bivša supruga Ante Todorića Martina Todorić s kćeri je 2011. boravila u New Yorku. Ceh za boravak u hotelu sa pet zvjezdica i ulaznice za mjuzikle “Wicked” i “The Lion King” od 68 064 kune platila je svekrvova tvrtka.

Agrokor je članovima Todorićeve obitelji plaćao i seksi donje rublje Victoria’s Secret, ljetovanja na Ibizi, obiteljska putovanja na tajlandski otok Koh Samui, zimovanja u Alta Badiji….

Ispada da je Agrokor Todorićima bio kasica-prasica. Mimo svih zakona, pa i granica dobroga ukusa.

A to čak ni simpatični uskršnji zečići teško da mogu popraviti.

Tri istrage

- KRIVOTVORENJE POSLOVNIH KNJIGA – u DORH-u smatraju da je Todorić, zajedno sa svojim menadžerima iz Agrokora posljednjih desetak godina lažirao financijske izvještaje, prikrivao troškove i dugove, a precjenjivao dobit. Time je Todorić sebi protupravno isplaćivao dividendu i priskrbio si 720 milijuna kuna. Na dušu mu se stavlja i izvlačenje novca kroz privatne pozajmice, ali i zloupotrebu sredstava namijenjenog IPO-u, ambicioznom projektu izlistavanja Agrokora na Londonskoj burzi;

- NEZAKONITI ZAJMOVI – druga istraga vezana je uz nezakonite zajmove koje je tijekom 2016. godine investicijski fond Nexus Private Equity preko tvrtke „Nexus ulaganja“ dao Agrokoru. Todorića i šefove Nexusa terete se da su, protivno odluci Povjereničkog odbora, i bez znanja ulagača, Agrokoru dali zajam od 117,5 milijuna kuna strogo namjenjenih za ulaganje u tvrtku "Zagreb-Montaža". Od čega 47,5 milijuna kuna Agrokor nikada nije vratio;

- MILIJUNSKA ISPLATA OFF SHORE TVRTKI IZ ŠVICARSKE – Agrokor je po Todorićevom nalogu prodavao prostoreu kojima su poslovale maloprodajne trgovine američkom fondu za nekretnine W.P. Careyju i potom ih uzimao u najam. Što samo po sebi nije sporno da krajem 2013. Agrokor nije jednoj tvrtki u Švicarskoj isplatio 1,25 milijuna eura za usluge posredovanja i savjetovanja u tom poslu. Provjerom je utvrđeno da je novac zapravo na računu off-shore tvrtke nepoznatog vlasnika. I da za „usluge posredovanja i savjetovanja“ nije ispostavljen nikakav račun. Istražitelji u ovom slučaju sumnjaju da je na taj način iz Agrokora izvlačen novac.

 

Naslovnica Crna kronika