Novosti Crna kronika

odgodili sudsko odlučivanje

Odvjetnici okrivljenih u 'aferi Uljanik' traže izuzeće sutkinje, predsjednika suda i njegove zamjenice; Nobilo: Mnogobrojni su razlozi...

odgodili sudsko odlučivanje

Odvjetnici šestorice okrivljenih u "aferi Uljanik" u četvrtak su, upućivanjem zahtjeva za izuzeće sutkinje istrage Ksenije Zorc, predsjednika riječkog Županijskog suda Veljka Miškulina i njegove zamjenice Filke Pejković, odgodili sudsko odlučivanje o produljenju njihova istražnog zatvora za daljnjih 60 dana

Novinarima se pred riječkim Županijskim sudom u ime svih šestero odvjetnika obratio Anto Nobilo, branitelj bivšeg predsjednika Uprave Uljanika Giannija Rossande, istaknuvši kako su mnogobrojni razlozi za izuzeće.

Nobilo: Odluka o produljenju pritvora napisana i prije početka ročišta

No, kao najvažniji drži onaj da je istražna sutkinja Ksenija Zorc, kako tvrdi, jučer imala napisanu odluku o produljenju istražnog zatvora i prije nego što je je uopće završilo sudsko ročište te izlaganje branitelja i okrivljenika pred sudskim vijećem.

"Ta je odluka, po svemu sudeći, bila napisana prije početka ročišta, cijelo vrijeme je stajala na sudskom stolu i na kraju ih je podijelila. Time je izvrgnula ruglu prava branjenika i učinila farsu od sudskog postupka, a to je nedopustivo", poručio je.

Kao drugi razlog koji opravdava izuzeće Nobilo smatra to što je rješenje o istražnom zatvoru ukinuto 15. travnja, a sutkinja je zakazala ponovljeno ročište o određivanju istražnog zatvora tek 24. travnja. Sutkinja, smatra, nije učinila onako kako to propisuje dobra sudska praksa, odnosno da sazove ročište odmah sljedeći dan, ili barem prekjučer kad je bio radni dan, nego tek jučer

 "Kod te iste sutkinje je rješenje o provođenju istrage doneseno 26. ožujka, na koje su trojica odvjetnika uložila žalbu, što nije riješeno do danas. To znači da rješenje nije stupilo na pravnu snagu i da Državno odvjetništvo nije moglo saslušati nijednog svjedoka, a okrivljenici su u zatvoru zbog sprečavanja utjecaja na svjedoke", istaknuo je Nobilo.

Nijedna sudska odluka ni radnja nije provedena u mjesec dana otkad su okrivljeni u pritvoru 

Izuzeće za predsjednika suda i njegovu zamjenicu branitelji traže jer je sud, tvrde, u ukupnosti pokazao nezakonite radnje od kolanja spisa, dostave poziva, usporenih sudskih odluka.

"Nijedna odluka ni radnja nisu provedena u mjesec dana, otkad su okrivljenici u pritvoru, a oni su odgovorni za uredno odvijanje sudskih procesa", ustvrdio je Nobilo.

Istaknuo je i da u jučerašnjem rješenju o određivanju istražnog zatvora na 36 strana nema nijedne riječi branitelja ni okrivljenika, koji su svoje iskaze iznosili više od tri sata. Stoga prema viđenju prava kakvo ima obrana, ocijenio je, sutkinja Zorc mora obustaviti svaki rad na ovom predmetu te Vrhovnom sudu uputiti pismeno očitovanje, kao i predsjednik suda i njegova zamjenica, pa se tek tada može odlučivati o njihovu izuzeću. 

Nastavak ročišta sazvan je za 14.30 sati, nakon čega će se znati koje su odluke donesene.

U istražnom zatvoru u Rijeci su bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, bivši predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc.

Njima je sutkinja istrage Ksenija Zorc jučer odredila jednomjesečno zadržavanje u istražnom zatvoru, na ponovljenom ročištu.

Njima je 28. ožujka određeno 30-dnevno zadržavanje u istražnom zatvoru zbog sprečavanja utjecaja na svjedoke a 15. travnja je ukinuto rješenje o pritvoru.

Vraćeno je na ponovno odlučivanje nakon žalbe odvjetnika okrivljenika kako bi se ponovno razmotrile odlučne činjenice – osnovana sumnja na počinjenje i razlozi za određivanje pritvora zbog utjecaja na svjedoke, kako je pojašnjeno na riječkom Županijskom sudu.

Njima šestorici 26. travnja istječe 30-dnevno zadržavanje u istražnom zatvoru pa se danas trebala donijeti odluka o mogućem produljenju. 

Uz njih šestoricu, osumnjičeno je još osam osoba te tvrtka Uljanik plovidba i to za kažnjiva djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru u tvrtkama Uljanik i 3. maj, kojima je tim tvrtkama i državnom proračunu nanijeta šteta od 1,2 milijarde kuna.

Sumnja se da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule od siječnja 2010. do sredine listopada 2017. godine.

Naslovnica Crna kronika