Novosti Crna kronika

OBRANA I ZAŠTITA

U Kaštelima, Sinju i Imotskom uzgajivači marihuane nasade čuvaju puškomitraljezom, puškom i pištoljem, u Cisti Velikoj diler imao 240 metaka; Uz arsenal u pravilu ide i debeli dosje...

OBRANA I ZAŠTITA

Oduvijek je vaga bila standardna oprema dilera. Osim digitalnih, koje su zamijenile mehaničke, pojedinci koriste i specijalizirane za mjerenje baruta pri punjenju metaka. Razlika je što oni mjere prah bijele i žute boje, a ne crni. Novije generacije dilera koji drži do svog posla imaju i aparat za vakuumiranje kako bi roba bila uskladištena na najbolji mogući način. Dva navedena predmeta redovito su na službenim policijskim fotografijama nakon uspješnih akcija.

Postoji još jedna skupina dilera, kojima nije dovoljno što će dobiti kaznenu prijavu zbog proizvodnje i prodaje opojne droge, već riskiraju da budu prijavljeni i zbog ilegalnog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari.

Radi se u pravilu o uzgajivačima indijske konoplje, pretežno na ruralnim područjima i najčešće s podebljim dosjeima. Osim što ih njeguju, svoje ilegalne biljčice čuvaju oružjem. Takve zapljene nisu česte, ali u šest slučajeva u protekle dvije godine nađenog arsenala se ne bi postidjela ni omanja paravojna skupina.

Tako su inspektori Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske pretragom kuće na području Kaštela kod D.V. (53) pronašli 212 grama i dvije stabljike marihuane. Uz relativno malu količinu droge, D.V. je imao naoružanje kao da čuva plantažu narko kartela: jednu automatsku pušku FAL, kalibra 7,62 mm, jedan puškomitraljez M-53 uz sedam spremnika i 98 metaka. Osim zlouporabe opojne droge u svom dosjeu D.V. otprije ima redom nasilna kaznena djela: nasilničko ponašanje, pokušaj ubojstva i prijetnju policajcu.

Automatsku pušku s tromblonskim nastavkom, poluautomatsku pušku s optičkim ciljnikom, pištolj i zračnu pušku uz koju je imao i šest spremnika te  243  metka našli su u Cisti Velikoj. Nakon što su zatekli S.M. (57) kako s maloljetnim sinom od 16 godina zaljeva 24 stabljike marihuane u plastičnim posudama na neobrađenom zemljištu, otkrili su i naoružanje.

Na sinjskom području je kod V. V. (62) pretragom obiteljske kuće pronađeno 45 stabljiki marihuane, oprema za uzgoj, zatim jedna automatska puška i 60 metaka, kalibra 7,62 mm. I on u svom dosjeu ima nasilno kazneno djelo uz zlouporabu droga, prijavljen je krajem 90-ih za protupravnu naplatu. Dvije godine poslije dobio je prijavu zbog prevare, a nakon toga je zatečen u Dugopolju s 300 grama kokaina. Slijedeća prijava je bila zbog nedozvoljene trgovine.

Jednu pušku M48 s tri komada pripadajućeg streljiva zaplijenili su na području Trilja kada je uhićen J. Ž. (56) kod kojeg su na dvije lokacije nađene 72 stabljike indijske konoplje i 30 osušenih stabljika do metar i pol visine uz pribor za uzgoj. Oružje je ilegalno posjedovao njegov 47-godišnji pomagač koji je bio zadužen za zalijevanje biljaka.

Na imotskom području kod J.J. (48) uz 22 stabljike nađena je automatska puška uz 86 metaka u tri spremnika. Otprije je osuđivan zbog dilanja, ali i krvnog delikta te nedozvoljene trgovine.

Dijelovi oružja i puščano streljivo nađeni su na trogirskom području pretragom kuće u Segetu Donjem kod J.Š. (66). Imao je i 658 g marihuane, 6 stabljika indijske konoplje različite visine te 23 grama sjemenki. Od mladih dana policija ga je prijavljivala, a osim zbog dilanja, evidentirana mu je teška krađa i prijetnja.

Naslovnica Crna kronika