Novosti Crna kronika

afera sms

Podignuta kaznena prijava protiv Milijana Brkića: 'Počinjena su kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba'

afera sms

Podignuta je kaznena prijava protiv potpredsjednika Sabora Milijana Brkića (HDZ) i još trojice osumnjičenih.

Neslužbeno se doznaje kako je prijava kaznena prijava podignuta i protiv njegovog Milijanovog brata Joze BrkićaBlaža Curića te Franje Varge.

Priopćenje Ravnateljstva policije prenosimo u cijelosti:

'Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, USKOK Osijek dovršili su kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana i to starosti 37, 49, 50 i 50 godina te su 15. travnja 2019. u prijepodnevnim satima Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku, podnijeli kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba. 

Osnovano se sumnja da je jedan od osumnjičenih u dužem vremenskom periodu, na poticaj i uz pomaganje ostalih osumnjičenih, počinio više kaznenih djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka kao i zlouporabu naprava te na taj način neovlašteno pristupao sadržajima korisničkih računa oštećenih osoba da bi potom te sadržaje učinio dostupnima drugim osumnjičenima.

Osnovanost sumnje u ova kaznena djela, koja se progone po službenoj dužnosti, proistječe iz dokaznih radnji pretraga pokretnih stvari koje su provedene temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku, a koje su obavljene u sklopu višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje je ranije provedeno u koordinaciji sa USKOK-om', stoji u priopćenju Ravnateljstva policije.

Podsjetimo, potpredsjednika Hrvatskoga sabora Milijana Brkića, njegova brata, poduzetnika Josipa Brkića, Brkićeva kuma i bivšega vozača ministra Tomislava TolušićaBlaža Curića, te informatičara Franju Vargu Policijski nacionalni USKOK (PNUSKOK) u sklopu kriminalističkoga istraživanja tereti za djelo nedozvoljenoga presretanja računalnih podataka.

Kako je Jutarnjem listu jučer potvrdio izvor upućen u slučaj, Vargi se na teret stavlja da je određene podatke s računala Brkićeve supruge Karmen te još jedne ženske osobe učinio mimo njihova pristanka dostupnim Milijanu Brkiću i njegovom bratu. To bi značilo da se Brkićima na teret stavlja poticanje Varge na nedozvoljeno presretanje računalnih podataka dok se Curiću kao i u slučaju afere SMS na teret stavlja pomaganje u navedenome djelu.

Prve reakcije bliskih suradnika potpredsjednika Sabora i zamjenika šefa HDZ-a nakon što su u medije iscurile informacije da je Brkić ovih dana ispitan u policiji u svojstvu osumnjičenika zbog, navodnog, novog kaznenog djela, bile su, uglavnom, da je to udar na obitelj.

Naslovnica Crna kronika