Novosti Crna kronika

drama u sudnici

Cinkao kolege, kupio slobodu i hladan k'o špricer podnio sve uvrede: nekada je bio Bog i batina, sada ga vrijeđaju u lice; Splićanin posebno bijesan: Lažeš seronjo glupa, lažeš smeće!

drama u sudnici

Sve one packe koje je Sanaderu u sudnici izrekla stroga sutkinja, svi odvjetnički trikovi kojima se dosad poslužila Jadranke Sloković, sve pompozne završne riječi tužitelja…Sve je to bio mačji kašalj prema onom što su nam u ponedjeljak priuštili optuženi za izvlačenje love iz hrvatske cestogradnje.

Pravi pravcati dramolet natopljen bijesom, uvredama i suzama kojega se postidio ne bi ni vječni William Shakespeare.

S jedne strane stola – malog hrastovog stolića na kojega jedva da su se uspjeli nagurati svi novinarski mikrofoni – sjedio je Josip Sapunar, nekada Bog i batina u HAC-u, direktor financija preko čijih su ruku išle sve zakonite i nezakonite isplate.

Danas u ulozi krunskog svjedoka-pokajnika. U odijelu i roza kravati. Pomalo blijed, ali potpuno miran. Hladnog, na trenutke i nezainteresiranog izraza lica. S druge strane njegovi nekadašnji bliski suradnici.

Prvo za stol sjeda Jurica Prskalo, bivši predsjednik Uprave HAC-a. Sutkinja pita Sapunara je li Prskalo znao za izvlačenje novca. Sapunar odgovori potvrdno.

Onda Prskalo, vidno uzbuđen, uzvrati sa „Lažeš. Lažeš. Lažljivče. Uništio si mi obitelj. Kako te nije sramota“. Onda se njih dvojica nekoliko minuta netremice gledaju. Sapunar miran „ko špricer“, Prskalo je na rubu suza. Potom se povlači.

U kadar ulazi Mario Lovrinčević, bivši član Uprave HAC-a. Sapunaru u kutku usana pobjegne blagi, možda i ironični osmjeh. Lovrinčević sjedi napet kao puška. Pitanje sutkinje je isto, isti je i Sapunarov odgovor.

Lovrinčević se unosi Sapunaru u lice i viče „Lažeš, seronjo glupa! Ispričavam se. Lažeš smeće. Sve si uzeo. Svima si sve uzeo. Ti si uzeo novac“. Opet se netremice gledaju. Svaki sa svojom olujom u duši, svaki sa svojom kožom koju treba spasiti.Obojica su se našla na udaru tužiteljstva nakon što je istraga otkrila razmjere pljačke kojom su, kroz Remorker, Fimi mediju i ostale inačice HDZ-ove kriminalne hobotnice milijuni iz državne kase otišli u privatne džepove.

Jedan je priznanjem kupio slobodu i status „cinkera“. Drugi sjedi na optuženičkoj klupi s teretom optužbe da je sa Božidarom Kalmetom i ostalima podijelio više od 15 milijuna kuna iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Zadranin Zdravko Livaković, u to doba Kalmetina desna ruka koji je bio na funkciji predsjednika Nadzornog odbora HAC-a, u ponedjeljak je odbio suočavanje, inače iznimno rijedak alat u hrvatskim sudnicama.

Ivica Pančić, bivši SDP-ovac prvi je Kalmetu, Livakovića i HDZ prozvao zbog korupcije u cestogradnji. Sjeća se da je tada znalo biti itekako burno, i kako su se jednom prilikom 2007. on i Livaković umalo potukli u studiju HTV-a.

- Nekoliko dana prije nego je umro Ivica Račan Mislav Bago nas je pozvao na HTV. Kada sam došao u studiju je već sjedio Livaković i odmah me napao – sjeća se Panić dana u kojima je, urbi et orbi, prvi javno govorio o hobotnici pomoću koje HDZ izvlači novce iz HAC-a i Hrvatskih cesta.

"Što lažeš? Što ću ja sada reći ocu?", vikao je na Pančića tada Livaković. Sudionici ovog bliskog susreta tvrde da mu ni Pančić nije ostao dužan.

U međuvremenu Sapunar je završio pod istragom, a Pančić zgotovio doktorat iz politologije. U ponedjeljak je putem malih ekrana svjedočio srazu bivših kolega u sudnici.

- Bilo je žalosno gledati nekada najmoćnije ljude hrvatskog gospodarstva, a i politike, kako se međusobno optužuju sa rječnikom koji nije primjeren ni za najprimitivnije slojeve društva – s gnušanjem nam kaže Pančić, koji je uvjeren da su još uvijek prisutne tendencije da se stvarni razmjeri pljačke u cestogradnji zataškaju.

- Ovo je jedna od najvećih afera u hrvatskoj povijesti. Tu se ne radi o izvlačenju nekoliko desetaka milijuna kuna, nego se radi o milijardama koje su nezakonito izvučene iz sustava. Koji je rezultat rada tih hrvatskih neimara pokazuje potpuno urušavanje hrvatskih građevinskih firmi, tako da danas više nismo u stanju napraviti niti jednu pristupnu cestu do mosta kojega danas grade Kinezi. To je odgovornost Sanadera i njegovih ministara – poručuje Pančić.

Svojedobno je upozoravao da će kamen korupcije sve aktere odvesti u ponor. Danas može gledati kako njegove riječi postaju stvarnost.                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Svi Kalmetini ljudi

Uz bivšeg ministra mora, prometa i infrastrukture i zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmetu optužnica u slučaju „Remorker“ tereti i 12 njegovih najbližih suradnika: bivše državne tajnike Zdravka Livakovića i Milivoja Mikulića, bivšeg čelnika HAC-a i Hrvatskih cesta Stjepka Bobana, direktora Vijadukta Damira Kezelea, direktora Zagorje Tehnobetona Miroslava Bunića, predsjednika i članova Uprave HAC-a i HC-a Jurice Prskala, Maria Lovrinčevića i Sandra Vukelića.

Uskok tereti Kalmetu da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta te da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850 tisuća eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Naslovnica Crna kronika